Μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία αλλά και την Ελλάδα, τώρα η Ισπανία εξετάζει κι αυτή να επιβάλει μεγαλύτερους περιορισμούς στη χορήγηση «χρυσής βίζας». Η κίνηση αυτή από τις περισσότερες χώρες γίνεται σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων που έχουν φτάσει στα ύψη, αλλά και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκμετάλλευσης του προγράμματος από μη κατοίκους της ΕΕ που θέλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι χώρες που προσφέρουν χρυσές βίζες ξεκίνησαν να το κάνουν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα δημόσια έσοδά τους, να αυξηθούν οι εισροές μετρητών σε αυτές και να κλείσουν τρύπες στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Χρυσή βίζα: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Πλέον η Μαδρίτη εξετάζει να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για να δικαιούται κανείς χρυσή βίζα, ανέφεραν πηγές της «El Pais» από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, οι οποίες δεν κατονομάζονται. Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, η Ισπανία προσφέρει άδειες παραμονής τριών ετών σε ξένους που δαπανούν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για να αγοράσουν κατοικία στη χώρα. Οι ξένοι μπορούν επίσης να λάβουν χρυσή βίζα επενδύοντας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές ή περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ σε ομόλογα ισπανικού δημοσίου. Πέρυσι, η Ισπανία εξέδωσε σχεδόν 2.500 τέτοιες άδειες σε επενδυτές που αγόρασαν σπίτι για τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Αυτές αντιστοιχούσαν στο 94% των νέων χρυσών αυτών αδειών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η Ισπανία τερμάτισε το δικό της αντίστοιχο πρόγραμμα στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ σε περιορισμούς ετοιμάζεται να προχωρήσει και η Πορτογαλία, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Η Ελλάδα θέλει θα διπλασιάσει το επενδυτικό όριο στα 500.000 ευρώ για τη χορήγηση χρυσής βίζας σε πολλές βασικές τοποθεσίες με μεγάλη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.
Ηδη από το 2022 οι αντιδράσεις για τα προγράμματα χρυσής βίζας είναι πολλές στο εσωτερικό των χωρών που τις προσφέρουν. Κύριος παράγοντας είναι οι μαζικές αγορές κατοικιών από ξένους, οι οποίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν τεράστια προβλήματα, καθώς οδηγούν σε μεγάλη άνοδο των τιμών και αποκλείουν τους ντόπιους από το να βρουν προσιτή στέγη. Μεγάλες τέτοιες αντιδράσεις κατά ξένων αγοραστών που εντάσσονται σε προγράμματα χρυσής βίζας, όπως είναι πολλοί Κινέζοι για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί στην Πορτογαλία αλλά και αλλού.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Πορτογαλία οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 19%, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 30 ετών, η οποία αποδίδεται κυρίως σε ξένους αγοραστές οι οποίοι αναζητούν καλύτερο κλίμα – αλλά κυρίως τα προνόμια που προσφέρει η χρυσή βίζα την οποία διαθέτει η χώρα.
Η ΕΕ πιέζει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να βάλουν φρένο στα προγράμματα χρυσής βίζας, με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρώμικου χρήματος στο μπλοκ. Η Ιρλανδία τερμάτισε το δικό της πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου. Καθώς και η Πορτογαλία οδεύει προς τα εκεί, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Bloomberg ότι αυξάνεται το κύμα ενδιαφέροντος για τέτοια προγράμματα σε Ελλάδα και Ισπανία.
Τα όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν -και δεν είναι πάρα πολλά- δείχνουν ότι η σημαντική πλειονότητα των ατόμων που επωφελούνται από τα προγράμματα είναι από την Κίνα. Στην Ιρλανδία, η οποία χορήγησε άδεια διαμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε αγοραστές με προσωπική περιουσία τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, οι κινέζοι υπήκοοι αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των 1.727 αιτήσεων που εγκρίθηκαν από το 2012 μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των 12.818 από τις χρυσές βίζες που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία. Στην Πορτογαλία, το ποσοστό ανέρχεται σε 50% των 11.758 αδειών αυτών που έχουν χορηγηθεί από το 2012, σύμφωνα με το Bloomberg.
Latest News
«Στοπ» της Ταϊβάν στο deal 950 εκατ. της Uber με την Foodpanda
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ταϊβάν σημείωσε ότι δημιουργούνταν ανησυχίες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές
Θα μπορούσαν οι δυσκολίες της Nike να δώσουν ώθηση στην Foot Locker;
Θα μπορούσαν οι δυσκολίες της Nike να δώσουν ώθηση στην Foot Locker;
Πώς φτάσαμε από το πρώτο γραπτό «Merry Christmas» του 1992 στα 20 δισ. SMS ημερησίως
Τα SMS στο ξεκίνημα τους είχαν όριο 160 χαρακτήρων
Πόση είναι η «χρηματιστηριακή» αξία του Αγίου Βασίλη
Όλα όσα γνωρίζουμε και μπορούμε να υπολογίσουμε
Η Saks μεγαλώνει - Από την επένδυση 2,7 δισ. δολαρίων στην Neiman Marcus στους μετόχους
Η κίνηση αυτή φέρνει αρκετές εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας κάτω από την εταιρική στέγη της Saks Global
Αγορές μετά... μουσικής - Ο κρυφός άσος των εορταστικών αγορών
Καταστήματα, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και εστιατόρια επιμελούνται λίστες με μουσική, ειδικά σχεδιασμένες για... αγορές
Αλλάζει σελίδα το Nordstrom - Τι συμβαίνει με το πολυκατάστημα ύστερα από 123 χρόνια
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οικογένεια Nordstrom θα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της αλυσίδας και η Liverpool θα κατέχει το 49,9%
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια made in... - Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παιχνιδιών της ΕΕ;
Την τιμητική τους, τα Χριστούγεννα, έχουν τα παιδιά που ανυπομονούν να ανοίξουν τα δώρα τους. Από ποιές όμως χώρες προέρχονται;
Στροφή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας - Έρχεται μείωση στα επιτόκια
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων στην Τουρκία
Αλλαγή πλεύσης - Ποιοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν την ορκωμοσία του Τραμπ
Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο πολλοί από τους σημερινούς «σπόνσορες» είχαν πει ότι δεν θα στηρίξουν ποτέ τον Τραμπ