![ΙΕΑ: Τρεις αβεβαιότητες για την επάρκεια φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ot_fysiko_aerio1-1.png)
Οι προμήθειες φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν σφιχτές και να συνεχίσουν να επηρεάζονται από τουλάχιστον τρεις σημαντικούς παράγοντες, τουλάχιστον για το 2023 και το 2024, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών φέτος και τα μέχρι τώρα επαρκή αποθέματα. Σε νέα της έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο προμηθειών υπόκειται σε ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων, όπως το χαρακτηρίζει.
Οι τρεις αβεβαιότητες
Οι αβεβαιότητες αυτές περιλαμβάνουν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, όπως πολύ ξηρό καλοκαίρι ή πολύ κρύο χειμώνα, χαμηλότερη διαθεσιμότητα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία.
Ποιοι είναι οι πιο ενεργοβόροι βιομηχανικοί κλάδοι στην ΕΕ

Οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέχρι τώρα από τις αρχές του 2023 λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και έγκαιρης ανάληψης δράσης από την ΕΕ για τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) και αυτές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία είχαν πέσει κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2021, αν και παραμένουν πολύ πάνω από τα ιστορικά τους μέσα επίπεδα.
Μείωση ζήτησης
Η απότομη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου το χειμώνα 2002/2023 έχει μειώσει τις ανάγκες για χρήση αποθεμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο χειμώνας έκλεισε με τα επίπεδα αποθεμάτων να βρίσκονται πολύ πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Αυτό αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για αναπλήρωση αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που διανύουμε και «ενδεχομένως να διευκολύνουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς», πιστεύει η ΙΕΑ. Προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα πως «οι βελτιωμένες προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου το 2023 δεν αποτελούν εγγύηση ενάντια στη μελλοντική αστάθεια και δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή για τη λήψη μέτρων για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων».
Η κατάσταση στην Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου υπέστη ισχυρό σοκ το 2022 όταν η Ρωσία μείωσε απότομα τις ροές ενέργειας προς τη Γηραιά Ήπειρο – υπολογίζεται κατά 80% περίπου εκείνη τη χρονιά- πυροδοτώντας ενεργειακή κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου οδήγησαν σε αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων ροών LNG ενώ οι τιμές κατέγραψαν νέα υψηλά όλων των εποχών τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΙΕΑ όπως περιγράφονται στην έκθεση δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 1,5% το 2022. Το ποσοστό αυτό ήταν παρόμοιο με αυτό που καταγράφηκε το 2020 μετά το πρώτο κύμα lockdown για τον Covid-19. Η έντονη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου συνεχίστηκε στις αρχές μήνες του 2023 λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και λόγω έγκαιρων δράσεων πολιτικής από τις χώρες και την ΕΕ. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στις προηγμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης υποχώρησε κατά περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από έτος σε έτος κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης για θέρμανση του θέρμανσης 2022/2023. Ήταν η πιο απότομη πτώση σε απόλυτες τιμές για κάθε χειμερινή περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί.
Τα αποθέματα
Αυτή η απότομη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μείωσε την ανάγκη για χρήση αποθεμάτων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες το χειμώνα 2022/2023. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ανάγκες για αναπλήρωση αποθεμάτων ισούνται με μόνο το ήμισυ του επιπέδου που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2022. Αυτό θα ήταν αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για πλήρωση των αποθεμάτων στο 90% μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης του χειμώνα 2023/2024, αναφέρεται.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022