Σε αύξηση κατά 15,5% της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων της σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται προχώρησε η ΦΑΓΕ το πρώτο τρίμηνο εφέτος, όταν την ίδια ώρα το κόστος του γάλακτος που χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της στην Ελλάδα έπεσε κατά 36,8% και στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ κατά 15,3%.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της γαλακτοβιομηχανίας, η αξία πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 147,5 εκατ. δολάρια αυξημένη κατά 6,8%.
ΦΑΓΕ: Η μάχη με τα «ανώνυμα» γιαούρτια και η αύξηση κερδών
Η άνοδος των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων του ομίλου σε όλες τις αγορές κατά 15,5%.
Ωστόσο, η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,9% για το σύνολο της δραστηριότητας του ομίλου περιόρισε σημαντικά την περαιτέρω αύξηση του τζίρου της.
Επιπλέον, αρνητική επίδραση κατά 1,8% είχε η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.
Μείωση πωλήσεων σε όγκο
Σε επίπεδο επιμέρους αγορών, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία κατά 9,7%, 6,7% και 2,1% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, η ελληνική αγορά ήταν η μόνη που κατέγραψε οριακή μείωση των πωλήσεων σε αξία (-0,5%).
Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν συνολικά κατά 6,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτό προέκυψε κυρίως από τη μείωση των πωλήσεων σε όγκο στην Ελλάδα κατά 15,8% και στην Ιταλία κατά 14,4%. Ενώ μονοψήφια ήταν η υποχώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο (-3,6%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (-3,3%).
Οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδος αντιπροσώπευαν το 88,1% των συνολικών πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με 87,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Εκτινάχθηκαν τα κέρδη
Τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο ποσό των 64,1 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 55,5%.
Το μεικτό κέρδος ως ποσοστό επί των πωλήσεων ήταν 43,5% το φετινό πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 29,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ο κύριος λόγος για την αύξηση αυτή, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της ΦΑΓΕ, ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 36,8% και στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ κατά 15,3%.
Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη, σημειώθηκε τριψήφια αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 29,2 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 134,3%.
Ως ποσοστό επί των πωλήσεων, το λειτουργικό κέρδος ήταν 19,8% σε σύγκριση με 9,0% το 2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεικτού κέρδους.
Τα καθαρά κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές ήταν 1,1 εκατ. δολάρια έναντι καθαρών ζημιών το 2022 ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων.
Τα κέρδη προ φόρων για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 27,1 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με 6,6 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η αύξηση στα κέρδη προ φόρων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του λειτουργικού κέρδους και στις συναλλαγματικές επιδράσεις.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 20,8 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη ύψους 5,4 εκατ. δολαρίων το περσινό πρώτο τρίμηνο.
Latest News
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση