«Μυρίζει… σταθερότητα». Αυτό είναι το μότο που κυριαρχεί στα περισσότερα χρηματιστηριακά desk της χώρας, μόλις μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, οι οποίες θα κλείσουν την πρώτη σχεδόν πλήρης θητεία κυβέρνησης μετά από μία δεκαπενταετία. Και αυτή η φράση είναι ο «απολογισμός» της αγοράς σε μια περίοδο που το ΧΑ έκανε ένα βήμα πίσω και παρακολούθησε με αξιοσημείωτη ψυχραιμία τις προεκλογικές κορώνες, αλλά και τα τραπεζικά προβλήματα διεθνώς.

Όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι ξένοι και Έλληνες αναλυτές, η εικόνα της αγοράς, δηλαδή η θετική στάση αναμονής που κράτησε, επιβεβαιώνει και την εκτίμηση ότι οι επικείμενες εκλογές δεν είναι το γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα. Είναι απλά το ορόσημο που θα κρίνει εάν θα αποτελέσει έτος βάσης για μια νέα περίοδο. Μια περίοδο που προφανώς θα ανοίξει με την επενδυτική βαθμίδα. Και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα κρίνει εάν αυτή έρθει φέτος, ή η χώρα θα παραμείνει στο πεδίο των «σκουπιδιών» (junk) μέχρι νεοτέρας.

Τετραετία αναβαθμίσεων

Ο απολογισμός, άλλωστε, της τετραετίας που κλείνει μόνο θετικός είναι. Η ελληνική οικονομία έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, ύστερα από δώδεκα αναβαθμίσεις από το 2019. Και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις ως προς το δημοσιονομικό και πολιτικό μέτωπο, η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Capital Economics: Τι θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές για τις προοπτικές της Ελλάδας

Και για να έρθουμε στην «πηγή» της επενδυτικής βαθμίδας, χρειάστηκαν 13 χρόνια, αφού η απώλεια της ήρθε το 2010. Αυτά τα 13 χρόνια ήταν ένας δρόμος ιδιαίτερα μακρύς και σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τους νότου με αντίστοιχα προγράμματα διάσωσης με αυτά που βρέθηκε η Ελλάδα.

Όπως ανέλυσε μάλιστα πρόσφατα ο οίκος Moody’s, ο δρόμος της επιστροφής των «έκπτωτων αγγέλων», αυτών δηλαδή που έχασαν την επενδυτική βαθμίδα, είναι δύσκολος και στρωμένος με μεταρρυθμίσεις. Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, που οδηγεί σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, θα ήταν πιστωτικά θετικό, όπως και περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα», είχε υπενθυμίσει η Moody’s, στοιχειοθετώντας επί της ουσίας τι θα ήθελε να δει από την Ελλάδα για να της δώσει το «label» της επενδυτικής βαθμίδας.

«Συμφωνεί» το ΧΑ

Οι επισημάνσεις δεν θα έβρισκαν πιο ευήκοα ώτα από εκείνα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και εκεί αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές και την ψυχραιμία που εμφανίζει το ΧΑ ενόψει των σεναρίων για τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η χορήγηση άλλωστε, της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να αποδειχθεί ένα ισχυρό σήμα για αγορές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά κεφάλαια που, λόγω καταστατικού, μπορούν να αγοράζουν μόνο εκείνα της επενδυτικής βαθμίδας.

Το όφελος όμως είναι διπλό για μετοχές και ομόλογα. Η προοπτική και μόνο της επενδυτικής βαθμίδας σε έναν ορίζοντα 12 μηνών κινητοποιεί κεφάλαια που σπεύδουν να λάβουν θέσεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποτιμήσεις που συνοδεύουν συνήθως την junk αξιολόγηση προκαλώντας ένα ράλι προεξόφλησης. Είναι κάτι που επιβεβαίωσε και η Morgan Stanley στο πρόσφατο note της, καθώς συγκρίνοντας τις χρηματιστηριακές επιδόσεις άλλων χωρών παραμονές της επενδυτικής βαθμίδας, οι αγορές μετοχών τείνουν να αρχίζουν να αυξάνονται περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση της αξιολόγησης σε IG. Το εύρος της ανόδου ποικίλει ανάλογα με τις αποτιμήσεις, ενώ θα υπάρξει και διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Το επόμενο όφελος είναι για το κόστος δανεισμού των εισηγμένων, το οποίο σαφώς και θα υποχωρήσει, αφού δεν θα ενσωματώνει τον κίνδυνο των junk βαθμίδων. Η απουσία IG αποτυπώνεται σήμερα κυρίως στις τιμές των εταιρικών ομολόγων αλλά και στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού που είναι συνδεδεμένα με το euribor.  Η ανάκτηση της θα περιορίσει τα επιτόκια δανεισμού, με τη μέση εκτίμηση να δείχνει μείωση περίπου κατά 50 μονάδες τα σημερινά επιτόκια. Το ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος καλείται να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητα στην οικονομία, δηλαδή το «κλειδί» για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Κυβερνητική συνέχεια

Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Moody’s, Deutsche Bank και πλήθος άλλων ξένων αναλυτών έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε αναλύσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σχεδόν όλοι ομονοούν ότι η κυβερνητική συνέχεια δεν θα διακοπεί. Οι προσεχείς εκλογές δεν αναμένεται να διαταράξουν την πορεία της οικονομίας, η βελτίωση θα συνεχιστεί στο δημοσιονομικό μέτωπο και οι επενδύσεις θα υποστηριχτούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βέβαια, όπως αναλύει και η JP Morgan οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι πιθανό να είναι ασαφείς. Μετά από μια σύντομη περίοδο αβεβαιότητας, θα πρέπει να διαφανεί αν απαιτούνται δεύτερες εκλογές. Εάν αυτό συμβεί, η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να είναι της ΝΔ και, επομένως, η πολιτική της θα είναι συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας της.

Ένας ενδεχόμενος συνασπισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – το οποίο μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για ενδεχόμενο συνασπισμό – μπορεί να μετατοπίσει κάπως ορισμένες πολιτικές, για παράδειγμα τη φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από κεφάλαιο, αλλά θα ήταν απίθανο, κατά την άποψή της, να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλης κλίμακας κυβερνητικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβαρύνοντας τη συνολική ανάπτυξη. Οι εκλογές συνεπάγονται αναπόφευκτα κάποιο βαθμό αβεβαιότητας όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά η βασική εκτίμηση της είναι ότι η εθνική πολιτική θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έρευνα: Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις