
Το «φαινόμενο της πεταλούδας», διατυπώνεται ως εξής: «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει τυφώνα στην Κίνα». Αυτή είναι μια μεταφορική απόδοση της παρατήρησης ότι ακόμα και μια μικρή και ασήμαντη μεταβολή σε ένα σύστημα, μπορεί να φέρει σε μελλοντικό χρόνο και θεωρητικά ασύνδετο τόπο, μεγεθυμένα ή και καταστροφικά αποτελέσματα.
Η ποιητική αυτή φράση, έχει τη βάση της στην επιστήμη της θεωρίας του χάους. Η αρχή εν προκειμένω εδώ είναι, ότι έστω και μια απειροελάχιστη μεταβολή στις συνθήκες που επικρατούν σε ένα πολύπλοκο σύστημα («χαοτικό σύστημα»), μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες και συνήθως αρνητικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές είναι εν προκειμένω τελείως διαφορετικές αν δε λάμβανε χώρα η συγκεκριμένη μεταβολή, και μπορεί να απειλήσει την ευστάθεια του συστήματος.
Η συγκεκριμένη παρατήρηση έγινε από τον Edward Norton Lorenz τη δεκαετία του ’60. Ο Lorenz ήταν μετεωρολόγος, και προσπαθούσε να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Εκείνη την εποχή είχαν μπει στο χώρο της επιστήμης οι υπολογιστές, και βεβαίως ο Lorenz έσπευσε να τους αξιοποιήσει. Σχεδίασε ένα μαθηματικό μοντέλο που προσομοίωνε τα καιρικά φαινόμενα μιας «ατμόσφαιρας». Εισήγαγε δεδομένα από μετρήσεις, και κατέγραφε τα αποτελέσματα. Τότε παρατήρησε με έκπληξή του, ότι όταν εισήγαγε στον υπολογιστή τις τιμές του προγράμματος από μια προηγούμενη εκτέλεση και «έτρεχε» ξανά αυτό το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα απέκλιναν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου από τα προηγούμενα.
Η εξήγηση αποδόθηκε στο γεγονός ότι ενώ το μοντέλο ήταν σχεδιασμένο να δέχεται έξι δεκαδικά ψηφία, εκείνος χάριν συντομίας, τροφοδοτούσε το σύστημα με τρία. Η διαφορά ήταν της τάξεως του εκατομμυριοστού της μονάδας. Διαφορά θεωρητικά αμελητέα, αλλά πρακτικά καθοριστική στο αποτέλεσμα!
Η θεωρία αυτή χρησιμοποιείται για να υπογραμμισθεί η αλληλεξάρτηση των συστημάτων, και η σημασία που έχει να δίνουμε προσοχή στις ενέργειές μας, όσο ασήμαντες και αν φαίνονται. Αυτό γιατί μπορούμε εν αγνοία μας ή -αν έτσι το θελήσουμε- εν γνώσει μας, να αλλάξουμε δραματικά μια κατάσταση.
Η κάλπη και η πεταλούδα
Σύντομα θα ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Θα απομονωθούμε πίσω από την κουρτίνα, θα διαλέξουμε ό,τι ψηφοδέλτιο επιθυμούμε, και θα βρεθούμε μπροστά στο μαγικό διαφανές κουτί. Ο ήχος του φακέλου που πέφτει μέσα του είναι ανεπαίσθητος. Σχεδόν τόσος όσο εκείνου των φτερών της πεταλούδας. Όμως ο θόρυβος από το αποτέλεσμα της πράξης μας όταν αυτή δεν είναι συνειδητή, μπορεί να είναι εκκωφαντικός. Για καλό ή για κακό -όπως το βλέπει κανείς.
Και τι σημασία να έχει άραγε μία ψήφος ανάμεσα στα εκατομμύρια; Τόση όσο τα εκατομμυριοστά των δεκαδικών ψηφίων στο μοντέλο του Lorenz. Τόση όσο το πέταγμα της πεταλούδας του Αμαζονίου στην καταιγίδα που ξέσπασε στην Κίνα.
Μόνο που την καταιγίδα αυτή, θα την υποστούμε οι ίδιοι, αν δε δράσουμε συνειδητά…
*Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας