
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε, μεταξύ άλλων, ενόψει των αυριανών εκλογών στην Τουρκία ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όπως λέει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θέλει «να μετατραπεί το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ».
Ειδικότερα, σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική λέει: «Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει η Ε.Ε. Καθώς πιστεύουμε, πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία. Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Μια από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις».
Ανάλυση του Economist: Πόσο ελεύθερες και δίκαιες θα είναι οι εκλογές στην Τουρκία
«Τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε» τονίζει ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε και για την πρόσφατη εμφάνισή του με αλεξίσφαιρο και απάντησε αν νιώθει φόβο: «Δεν φοβάμαι, όμως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλεια μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα».
Τέλος, κάνοντας πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών στην Τουρκία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέει: «Ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε, με την πραγματική έννοια, την δημοκρατία και την ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές, μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία».
Πιθανότητες για νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις
Πιθανό νικητή από τον πρώτο μάλιστα γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών θέλουν τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο νέες δημοσκοπήσεις.
Ειδικότερα, από τις τρείς πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία για τις εκλογές, η μία δείχνει νικητή τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά οι άλλες δύο τον Ταγίπ Ερτνογάν. Η έρευνα της İstanbul Ekonomi Araştırma (Μάιος 12) δίνει στον Κιλιτσντάρογλου 50.5%, στον Ερντογάν 45.6%, και στον Oğan 3.9%.
Ωστόσο, οι έρευνες των Areda και ASAL που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Μαϊου δείχνουν τον Ερντογάν να παίρνει πάνω από 50%
Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.
Πηγή: In.gr


Latest News

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας