
Μια καλή χρονιά ήταν το 2022 για την κοζανίτικη εταιρεία Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ (Alfa Pastry), με τη διοίκηση να αναφέρει ότι τα προϊόντα της παραμένουν στην πρώτη θέση σε όγκο και αξία πωλήσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες επώνυμες μάρκες στην αγορά του λιανικού εμπορίου, επιδεικνύοντας και μεριδιακή ανάπτυξη.
Ειδικότερα, το 2022 ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας, που δραστηριοποείται στις κατεψυγμένες ζύμες, ανήλθε σε 55,38 εκατ. ευρώ, έναντι 44,08 εκατ. το 2021, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 19,76 εκατ. ευρώ, έναντι 17,38 εκατ. το 2021.
Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 5,82 εκατ. ευρώ, έναντι 5,02 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 4,58 εκατ. ευρώ, έναντι 4,31 εκατ. το 2021.
«Ψήνονται» νέα deals στις ζύμες – Οι ηγέτες και οι «μνηστήρες»
«Το 2022 αποτέλεσε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις τόσο σε σχέση με τις συνεχείς αλλαγές σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με την συνεχώς αυξανόμενη πίεση από τους ανταγωνιστές μας. Παρόλα αυτά η alfa κατάφερε για μία ακόμα χρονιά να βρεθεί στην κορυφαία θέση του κλάδου κατεψυγμένης ζύμης του λιανικού εμπορίου» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κος Διονύσης Κουκουτάρης.

Τα «μίνι πιτάκια» έκαναν τη διαφορά
Όπως σημειώνει η alfa pastry, η περαιτέρω ανάπτυξη της προϊοντικής κατηγορίας των μίνι πιτών οδήγησε όχι μόνο σε μεριδιακή άνοδο, αλλά και σε ανάπτυξη της συγκεκριμένης υποκατηγορίας.
Επίσης, στο τελευταίο τετράμηνο του 2022 η εταιρεία προχώρησε σε τρία λανσαρίσματα: τα Μίνι Rollitos, τη σειρά Τα Κρουασανάκια Μου καθώς και δύο νέους κωδικούς στη σειρά Κιχί.
Όσον αφορά στην κατηγορία HoReCa, η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το 2021 και προβλέπει σταθερά ανοδική πορεία και κατά το 2023.
Πώληση της θυγατρικής στην Αμερική
Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2022, και πιο συγκεκριμένα στις 20.12.2022, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μεταβίβαση (πώληση) των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Alfa Holdings US.
Βάσει του από 27.12.2022 ιδιωτικού συμφωνητικού αγοροπωλησίας μετοχών ολοκληρώθηκε η παραπάνω μεταβίβαση έναντι τιμήματος ποσού 44.037,03 ευρώ.
Επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ
Μέσα στο 2022 η alfa pastry προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε κτιριακές προσθήκες κατά 1,3 εκατ. ευρώ και μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 1,7 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, δεσμεύεται να συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο «με γνώμονα την συνεχόμενη ανάπτυξη της εταιρείας, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Panini Αρτοποιήματα ΑΕ, που έχει έδρα την Βέροια Ημαθίας και εμφανίζει συνεχή αναπτυξιακή δυναμική».
Η Panini Αρτοποιήματα AE δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση συσκευασμένων φρέσκων σάντουιτς, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων, με ηγετική θέση στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας.
Είσοδος σε νέες αγορές
Σημαντική αύξηση εντός του 2022 σημείωσαν και οι εξαγωγές της alfa pastry, καθώς τα προϊόντα της «ταξίδεψαν» σε νέες αγορές.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγικές της πωλήσεις σε ποσοστό 36,32%, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε αγορές όπως το Ισραήλ, η Λιθουανία, η Σλοβακία και το Μπαχρέιν.
Σημαντική αύξηση στις προσλήψεις
Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι το 2022 η εταιρεία αύξησε το προσωπικό της κατά 25,13%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 συνέχισε να αυξάνει το δυναμικό της, με μία αύξηση που ανήλθε στο 10,95%.
Η εταιρεία απασχολούσε 483 άτομα την 31 Δεκεμβρίου 2022, έναντι των 386 την 31 Δεκεμβρίου 2021, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Η στρατηγική ανάπτυξης για το 2023
Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προοπτικές της εταιρείας για το 2023 εστιάζονται στις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:
– Δυναμική υποστήριξη, επένδυση και στρατηγική αντιμετώπιση του καναλιού HO.RE.CA
– Συνέχιση υποστήριξης των υφιστάμενων κατηγοριών.- Επέκταση και ενίσχυση της δυναμικής των εξαγωγών.
– Εφαρμογή νέων επενδυτικών πλάνων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες.


Latest News

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της

Αktor: Στα 32,4 εκατ. ευρώ το Enterpise Value (EV) της Sun Force One
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα καταβάλει ως ίδια συμμετοχή για την αγορά του 51% της Sun Force One το ποσό των 4,1 εκ. ευρώ περίπου

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Οκτώ νέα αεροσκάφη στο στόλο της Aegean
Προσθέτει 8 νέα αεροσκάφη Airbus A321 - Έφτασε τα 58 στο σύνολο

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Πώς οι τράπεζες θα μειώσουν και άλλο τα «κόκκινα δάνεια» - Το ιστορικό ρεκόρ
Κάτω από 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες - Πότε θα επιτύχουν την απόλυτη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια