
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στους κορυφαίους παγκόσμιους καταναλωτές πετρελαίου, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, αντιστάθμισαν το ανοδικό αίσθημα για σύσφιγξη των προμηθειών από τυχόν περικοπές του ΟΠΕΚ+ και την επανάληψη των αμερικανικών αγορών για την αύξηση των αποθεμάτων της.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 62 σεντς, ή κατά 0,84%, στα 73,55 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό WTI ήταν στα 69,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 56 σεντς ή 0,8%.
Φυσικό αέριο: G7 και η ΕΕ θα απαγορεύσουν την επανεκκίνηση των ρωσικών αγωγών
Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης από τον Σεπτέμβριο του 2022, λόγω ανησυχίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση με «σημαντικό κίνδυνο» ιστορικής χρεοκοπίας, εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.
Προβληματίζει η κινεζική οικονομία
Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας το νόμισμα και καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να υπόκεινται σε πίεση στις υποτονικές προοπτικές ζήτησης, καθώς η πρόοδος του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας φαίνεται ανομοιόμορφη», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έχει επίσης προκαλέσει αναταραχή στην αγορά.
Οι επενδυτές θα εξετάσουν το πλήθος των οικονομικών δεδομένων της Κίνας για τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων και τις λιανικές πωλήσεις την επόμενη εβδομάδα επιζητώντας ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης πετρελαίου, είπε η ίδια.
«Με το ανομοιόμορφο άνοιγμα στην Κίνα και τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μια εποχή που η ημερομηνία X για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους πλησιάζει, και με το ράλι του δολαρίου να κορυφώνεται, το κλίμα της αγοράς για το αργό πετρέλαιο θα παραμείνει χλιαρό στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore.
Νέες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+
Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες προμήθειες αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να περιοριστούν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς ο όμιλος των χωρών- μελών του ΟΠΕΚ+, και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κάνουν πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή που μειώνουν τη διαθεσιμότητα του αργού.
Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ορισμένα μέλη θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Ωστόσο, το Ιράκ δεν αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να προβεί σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στην επόμενη συνάντησή του τον Ιούνιο, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Χάγιαν Αμπντέλ Γκάνι.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επαναγορά πετρελαίου για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά την ολοκλήρωση της πώλησης με εντολή του Κογκρέσου τον Ιούνιο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ στους βουλευτές την Πέμπτη.
Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε μια εβδομαδιαία έκθεση της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co (BKR.O) που έδειξε ότι οι εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά δύο στις 586 αυτή την εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι εξέδρες φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 16 σε 141.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) ενδέχεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα στη συνάντησή τους στις 19-21 Μαΐου που στοχεύουν στην αποφυγή κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων.
Η αυστηροποίηση των κυρώσεων θα επιδιώξει επίσης να υπονομεύσει τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσει το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό.
Η Ινδία και η Κίνα, οι Νο. 3 και Νο. 1 εισαγωγείς αργού στον κόσμο, αντίστοιχα, ήταν οι βασικοί αγοραστές του ρωσικού αργού από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας