
Τα μαθήματα από την πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού των αναγκών και της διασφάλισης του βιώσιμου εφοδιασμού της με τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία της.
Νέος κανονισμός που αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες βρίσκεται στη διαδικασία θεσμοθέτησης, αφορά ένα κατάλογο 34 κρίσιμων ορυκτών και προσδιορίζει ένα κατάλογο 16 στρατηγικών oρυκτών πρώτων υλών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους στρατηγικούς τομείς της πράσινης ενέργεια, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την άμυνα.
Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο άνοιξαν και στη χώρα μας ανάλογο δημόσιο διάλογο, καθώς έχουμε ευνοϊκό γεωλογικό περιβάλλον και ήδη ενεργή εξόρυξη που αφορά στην παραγωγή βωξίτη, νικελίου, κοβαλτίου, μαγνησίτη, χαλαζία υψηλής ποιότητας για παραγωγή μεταλλικού πυριτίου και προγραμματισμένη εξόρυξη για την παραγωγή χαλκού.
Είναι φανερό επομένως ότι υπάρχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ορυκτών που συμβάλλουν ήδη στην ελληνική οικονομία αλλά και ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όμως τέθηκαν εκ νέου προβληματισμοί για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξόρυξης και τις δυνατότητες συνύπαρξης με τον τουρισμό, στους οποίους η υπεύθυνη εξορυκτική βιομηχανία δίνει έμπρακτες απαντήσεις.
Οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων πρωτοπορούν, εφαρμόζοντας Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 2006, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις Ευρωπαϊκές Αρχές για Βιώσιμες Πρώτες Ύλες. Έχουν ενσωματώσει τεχνολογίες αιχμής, καινοτόμες μεθόδους για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης.
Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο διατίθενται για περιβαλλοντικές δράσεις από τα μέλη του Συνδέσμου και η αποκατάσταση 85.000 στρεμμάτων από το 1979 και οι φυτεύσεις 3,5 εκατομμύριων δένδρων και φυτών από τότε, αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία της φροντίδας για το φυσικό περιβάλλον. Μία σειρά από μετα-μεταλλευτικές χρήσεις, όπως ενδεικτικά, χώροι αναψυχής και πολιτισμού, τεχνητές λίμνες, αμπελώνες, πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταδεικνύουν ότι η εξόρυξη χρησιμοποιεί προσωρινά ένα πολύ μικρό τμήμα της γης και το επαναποδίδει στην οικονομία και την κοινωνία.
Η πολύπλοκη γεωλογική δομή της χώρας, σε συνδυασμό και με την ελκυστική γεωμορφολογία που διαμορφώθηκε εξελικτικά στην πάροδο των αιώνων, δημιούργησαν δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Οι γεωλογικές διεργασίες έδωσαν σημαντικά και κάποια παγκόσμιας κλάσης κοιτάσματα, τα οποία στηρίζουν το 3% του ΑΕΠ και η γεωμορφολογία μοναδικά τοπία και θέσεις ανάπτυξης του τουρισμού.
Τουρισμός και εξόρυξη συνυπάρχουν και συν-αναπτύσσονται βιώσιμα σε πολλά μέρη της χώρας, ενώ εναλλακτικές μορφές τουρισμού δημιουργούνται σε βάσεις που δημιουργούν οι μετα-μεταλλευτικές χρήσεις των εξορυκτικών υποδομών. Το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου αξιοποιεί το κτιριακό απόθεμα των μεταλλείων που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου βασίστηκε στο κεντρικό κτίριο παλιού εργοστασίου για την κατεργασία καολίνη και το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας αναδεικνύει την υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη και την αλυσίδα αξίας «βωξίτης-αλούμινα-αλουμίνιο».
Αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η αναγνώριση και ανταμοιβή με κατάλληλα κίνητρα των υπεύθυνων εταιρειών, θα δώσουν σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις και εξαγωγικές επιδόσεις. Εξίσου σημαντική είναι η συστηματική ενημέρωση του κοινού και των τοπικών κοινωνιών για την υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη, ώστε να ενισχύουμε τη λήψη και διατήρηση της κοινωνικής άδειας λειτουργίας, για την οποία τα μέλη μας είναι επιλέξιμα.
Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων


Latest News

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας

Η εικόνα στα διεθνή Χρηματιστήρια μετά την «Liberation Day»
Η ανακοίνωση της δασμολογικής πολιτικής Tραμπ επέφερε βαρύτατες απώλειες στις μετοχικές αγορές απανταχού - Δικαιολογημένοι οι φόβοι για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό

Η τεχνολογία και η εκπαίδευση ως μοχλός ώθησης της ελληνικής οικονομίας
Η τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά επηρεάζει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Θ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/eforia-600x400.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Θ’ Μέρος]
Αποτελέσματα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Πώς επηρεάστηκε το δολάριο ΗΠΑ από την επιβολή δασμών
Οι τεκτονικές αλλαγές στις χρηματαγορές που επέφερε η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την πελώρια αγορά συναλλάγματος

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί