«Φυσικά και δεν θα είμαστε… τζάμπα εταίροι», διατράνωνε από τις 11 Μαΐου -πριν καν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία– ο εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος Σινάν Ογάν, που είναι πλέον το πρόσωπο των ημερών στη γείτονα.
«Θα έχουμε αξιώσεις, όπως υπουργεία», προανήγγειλε μέσω του καναλιού της δημοσιογράφου Μπαχάρ Φεϊζάν στο YouTube για την επόμενη ημέρα του α’ γύρου των εκλογών της 14ης Μαΐου, «ποντάροντας» σε έναν δεύτερο γύρο για την ανάδειξη προέδρου και σε σκληρά «παζάρια».
Ο Ερντογάν, οι εκλογές στην Τουρκία και μια εν δυνάμει πύρρειος νίκη
Οι εξελίξεις τoν δικαίωσαν.
Το ίδιο ισχύει και με το ποσοστό που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο: λίγο πάνω από το 5%.
Τον χρίζει αυτομάτως ρυθμιστή της επόμενης ημέρας, δεδομένης της αιφνιδιαστικής αποχώρησης του «αντάρτη» κεμαλιστή προεδρικού υποψήφιου Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα της προεδρίας και της αδυναμίας των δύο «μονομάχων», του Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να περάσουν τον «πήχη» του 50% με την πρώτη.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ογάν θεωρείται ο πραγματικός κερδισμένος του α’ γύρου, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει τη μετατόπιση ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος στη γείτονα προς τα άκρα.
Συνολικά ένας στους τέσσερις Τούρκους ψηφοφόρους επέλεξαν τους εθνικιστές.
Είτε πρόκειται για το ισχνό πλην κομβικό 5,17% της προεδρικής υποψηφιότητας Ογάν, τον οποίο στήριξε η «Συμμαχία ATA»: ένα μπλοκ τεσσάρων μικρών εθνικιστικών κομμάτων.
Είτε για το 10% πέριξ του οποίου κυμάνθηκαν στις βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά των εθνικιστικών κομμάτων.
Αφενός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του ακροδεξιού εταίρου του Ερντογάν και ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Αφετέρου του Καλού Κόμματος (İyi Parti) της «λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ, πρώην «συνοδοιπόρου» του Μπαχτσελί, νυν εξοργισμένης εταίρου του κεμαλιστή Κιλιτσντάρογλου στην αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία των Έξι».
Η… δια της τεθλασμένης αυτή σύνδεση αυτή κάθε άλλο παρά είναι τυχαία.
Το αφανές αουτσάιντερ των εθνικιστών
Αζέρικης καταγωγής, γεννημένος το 1967 στην πόλη Μελεκλί της επαρχίας Ιγντίρ στην ανατολική Ανατολία ως ο βενιαμίν μιας οικογένειας αγροτών, ο Σινάν Ογάν έκανε μια πολύ μακρά πορεία μέχρι να φτάσει στο σημείο να αποτελεί σημείο αναφοράς στην τουρκική πολιτική σκηνή, έστω και από… σπόντα.
Με σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις και στις Πολιτικές Επιστήμες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), ακολούθησε αρχικά ακαδημαϊκή καριέρα προτού ενταχθεί στην πολιτική.
Ων ιδρυτής του τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάλυσης (TURKSAM), κατέβηκε το 2011 υποψήφιος βουλευτής του MHP στη γενέτειρά του, ως προσωπική πρόταση του Μπαχτσελί.
Μόλις τέσσερα χρόνια αφότου εξελέγη στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ήταν μεταξύ αυτών που αμφισβήτησαν την ηγεσία Μπαχτσελί μετά τον εκλογικό καταποντισμό του MHP.
Διαγράφηκε από το κόμμα. Επέστρεψε κατόπιν προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Το 2016 συντάχθηκε με άλλους εσωκομματικούς αντάρτες -συμπεριλαμβανομένης της Ακσενέρ- ζητώντας τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου και αλλαγή του καταστατικού, με στόχο την «εκπαραθύρωση» του Μπαχτσελί από την αρχηγία.
Η προσπάθεια κατέληξε στα δικαστήρια και η διαμάχη στην αποχώρηση της Ακσενέρ και των υποστηρικτών της, που ίδρυσαν το 2017 το Καλό Κόμμα.
Ο Ογάν διαγράφηκε δεύτερη φορά από το MHP, εν μέσω χαοτικών εσωκομματικών διαφωνιών για το κρίσιμο συνταγματικό δημοψήφισμα εκείνης της χρονιάς.
Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δεν μεταπήδησε σε κάποιο άλλο κόμμα, ούτε ίδρυσε δικό του.
«Δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστός στο κόμμα του και στον αγώνα του», αναφέρεται στο βιογραφικό του Ογάν στην επίσημη ιστοσελίδα του, «σύμφωνα με τις αρχές του τουρκικού εθνικισμού» και με στόχο «να μην αφήσει τους Τούρκους εθνικιστές χωρίς προεδρικό υποψήφιο».
Το έκανε σε αυτές, επισήμως ως ανεξάρτητος και υποστηριζόμενος από την υπερεθνικιστική «Συμμαχία ATA», συγκεντρώνοντας τις απαιτούμενες 100.000 υπογραφές.
«Θολές» θέσεις και σκληρά παζάρια
Τώρα ο Σινάν Ογάν λέει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών κατόπιν διαβούλευσης με τους υποστηρικτές του και τη βάση, όπως τόνισε στο -προσκείμενο στην αντιπολίτευση- πρακτορείο ANKA.
Ερωτηθείς πάντως από το δίκτυο Fox TV εάν ισχύει ότι θα υποστηρίξει στο β’ γύρο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μόνον εφόσον το αριστερό-φιλοκουρδικό κόμμα HDP «αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα», όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, o Ογάν «θόλωσε τα νερά».
«Έχουμε ορισμένες αρχές», τόνισε. «Μόνο μία από αυτές είναι η απομάκρυνση των πολιτικών κομμάτων που δεν παίρνουν αποστάσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Ήμουν εξ αρχής εναντίον του HDP και του Hüda Par», συμπλήρωσε, αναφερόμενος και στον κουρδικό ισλαμο-εθνικιστικό μικρό εταίρο του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν αυτός ήταν ο μοναδικός μας όρος, θα λέγαμε “κ.Κιλιτσντάρογλου, εγκαταλείψτε το HDP και αφήστε μας να έρθουμε”», συμπλήρωσε -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω κόμμα δεν ανήκει καν στην βασική συμμαχία της αντιπολίτευσης.
«Όμως», τόνισε ο Ογάν, «δεν είναι τόσο απλή εξίσωση»…
Σε κάθε περίπτωση, έχει θέσει δημόσια ως προαπαιτούμενο μια σκληρή πολιτική στο προσφυγικό.
«Οι αιτούντες άσυλο θα πάνε στις χώρες τους. Εάν χρειαστεί, θα πάνε με τη βία», δήλωσε, αλλά «μέσα στο πλαίσιο του νόμου».
Ενόσω, κατά κυνική παραδοχή του, παζαρεύει ένθεν κακείθεν υπουργεία, λέει ότι η τελική απόφαση -που θα μπορούσε να κρίνει τον νικητή του β’ γύρου- θα ληφθεί «με βάσει την κοινή λογική».
Προανήγγειλε έναν «οδικό χάρτη» μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.
Ερώτημα ωστόσο παραμένει πόσοι από το 5,17% των ψηφοφόρων που τον προτίμησαν στον α’ γύρο θα ακολουθήσουν την όποια απόφασή του ή ακόμη ποια θα είναι η συμμετοχή τους στις κάλπες του β’ γύρου, στα τέλη του μήνα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ