
Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει τα κόμματα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου με τα σενάρια για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας από τον πρώτο γύρο να φουντώνουν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως διευρύνεται, έστω και οριακά, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να υπάρξει μία σύγκλιση από τους αρχηγούς των κομμάτων για μία κυβέρνηση συνεργασίας είτε από τον πρώτο, είτε από τον δεύτερο γύρο αν χρειαστεί, παραμένει «κλειδί».
Πότε ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του «The TOC», η ΝΔ προηγείται σταθερά και το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αυξάνει την συσπείρωσή της, γεγονός που της επιτρέπει να διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,9% της προηγούμενης δημοσκόπησης του Απριλίου της ίδιας εταιρείας, στο 6,4% σήμερα.
Η διαφορά μάλιστα φτάνει το 6,6% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και φθάνει στο 7,4% στην εκτίμηση ψήφου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τις δυνάμεις του κατά 0,9% ενώ μείωση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, οι επιδόσεις των κομμάτων έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΠΑΣΟΚ 8,6% και ΚΚΕ 5,8%. Ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (3,2%) και ΜεΡΑ25 (3,1%).
Ο γρίφος της κυβέρνησης συνεργασίας
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει η Opinion Poll δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 37,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 30,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις πρώτες εκλογές, στο 10%. Τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και το κόμμα Βαρουφάκη είναι εντός Βουλής μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.
Η κάρτα που ακολουθεί, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, δείχνει το ανώτατο και το κατώτατο όριο που μπορούν να πιάσουν στις εκλογές τα κόμματα.
Ετσι το (θεωρητικό) μάξιμουμ για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 40,5% και το μίνιμουμ το 34,7%, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 33% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη επίδοση είναι 8,1% και η καλύτερη 11,9%. Στο χειρότερο σενάριο, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 μένουν εκτός Βουλής.
Τα δύο ερωτήματα βέβαια που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με δεδομένες και τις διαφωνίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για ενδεχόμενες συγκλίσεις, είναι πότε και με ποιους θα μπορούσε να βγει μία κυβέρνηση συνεργασίας και αν, στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, θα μπορούσε να βγάλει η «κάλπη» μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση για την κατανομή εδρών με βάση την προσέγγιση της εκτίμησης ψήφου, στις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Με συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το σενάριο δίνει 155 έδρες αθροιστικά.
Το σενάριο αυτό όπως και ένα άλλο σενάριο, μίας δηλαδή «κυβέρνησης ηττημένων» έχουν «καεί» όμως από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει και φαίνεται να επιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή, ότι δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που θα ήταν πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας.
Αντιστοίχως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα και αυτό αποτελεί μια μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού όπως θα εκφραστεί στην κάλπη. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια που θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο ενώ πρέπει να πατήσουμε το γκάζι, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το σενάριο μίας «κυβέρνησης ηττημένων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» – στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση – φαντάζει ουτοπικό ενώ είναι κάτι που έχει αποκλείσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.


Latest News

Bloomberg: Κρίση ταυτότητας για τη Γερμανία μετά από 80 χρόνια άρνησης στις αλλαγές
Το πολιτικό κέντρο συρρικνώνεται, τονίζει το Bloomberg, καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή του είδους των αλλαγών που χρειάζεται η Γερμανία

Greece Emerges as a Top Destination for Luxury Real Estate
Greece’s appeal is driven by its competitive pricing compared to other luxury markets, such as the French and Italian Rivieras.

Τα σημεία «κλειδιά» για τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία
Ουκρανία και ΗΠΑ κατέληξαν σε πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας – Θα παρουσιαστεί στη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει, τα αόριστα σημεία, τα συν και τα πλην για το Κίεβο

Αυτός είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός για το πυρόπληκτο Μάτι
Ρυμοτομικό Σχέδιο και Πράξη Εφαρμογής ταυτόχρονα για πρώτη φορά με Περιβαλλοντική Έγκριση όλων των έργων στο Μάτι

Σε κρίση η Πορτογαλία - Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει τρίτων εκλογών
Προς νέες και τρίτες εκλογές, μέσα σε μία τριετία, οδηγείται η Πορτογαλία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο

Reuters: Απίθανο να δεχθεί την εκεχειρία η Μόσχα - Τι λένε πηγές προσκείμενες στον Πούτιν
Ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση ισχύος γιατί η Ρωσία προελαύνει, δηλώνει ρωσική πηγή στο Reuters

Εργατικό ατύχημα στη Βούλα: Γερανοφόρο έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Νέο εργατικό ατύχημα στη Βούλα, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες
![Γροιλανδία: Οι υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας κέρδισαν τις εκλογές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/NUUK-GREENLANDS-600x400.jpg)
Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ έστειλε η Γροιλανδία - Ψήφισαν υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας [γράφημα]
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γροιλανδία οδηγεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού

Βροχές, αφρικανική σκόνη και ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη
Ο καιρός ανά περιοχή – Για νοτιάδες 7 έως 8 μποφόρ στα πελάγη προειδοποιεί η ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Πρόθυμη να αποδεχτεί εκεχειρία 30 ημερών η Ουκρανία - Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα ορυκτά
Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα αποκαταστήσει «αμέσως» την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική βοήθεια αφού το Κίεβο αποδεχθεί την πρόταση