Τέσσερις στους δέκα νέους αναφέρουν ότι αυτό που τους κάνει να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν είναι η ανεξαρτησία που προσφέρει η δική τους επιχείρηση, δηλαδή σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας από 15 έως 30 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα, όμως τελικά λίγοι είναι όσοι έχουν προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα.
Επιχειρήσεις: Πώς να βγάλετε 6ψήφιο εισόδημα – Συμβουλές ενός 40χρονου επιχειρηματία
Παρά τον ενθουσιασμό για το ενδεχόμενο αυτοαπασχόλησης στη δική τους «δουλειά», μόλις το 9% όσων συμμετείχαν σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον περασμένο Οκτώβριο στις χώρες της ΕΕ-27 έχουν ξεκινήσει μια δική τους επιχείρηση και μόνο το 14% έχει πραγματοποιήσει κάποια βήματα για επιχειρηματική δραστηριοποίηση το επόμενο διάστημα.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων που προτιμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση φτάνει το 55%, με τους τέσσερις στους δέκα να αναφέρουν ότι αυτό που τους κάνει να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν είναι η ανεξαρτησία που προσφέρει το να είσαι αφεντικό του εαυτού σου και το 39% να εκτιμά ότι θα έχει καλύτερες αποδοχές εφόσον η επιχείρηση πάει καλά.
Ωστόσο, μόλις 11 στους 100 νέους στη χώρα μας που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΕ δηλώνουν έτοιμοι να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και 15% ότι έχουν ξεκινήσει να τη «δημιουργούν» έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα για την ίδρυσή της, με συντριπτικό το ποσοστό – 57% – εκείνων που θέλουν αλλά δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια.
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά νέων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα επιχειρηματικά, με μόλις το 12% να απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται.
Οι τομείς
Μάλιστα, αναφορικά με τους τομείς στους οποίους δείχνουν να ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν οι Ελληνες, το μεγαλύτερο ποσοστό – 14% – ενδιαφέρεται για τους τομείς της πληροφορικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των social media και των τεχνών, τo 13% για υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, το 11% για το εμπόριο, το 10% για την εκπαίδευση, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις, ενώ 6% για υπηρεσίες του χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ μόλις στο 5% είναι όσοι ενδιαφέρονται για επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον βιοτεχνικό τομέα και 4% για αυτόν του real estate ή της ενέργειας.
Ο τομέας της πληροφορικής αποτελεί τον πλέον δημοφιλή και στις 27 χώρες της ΕΕ, με ποσοστό 13%, ενώ ο αγροτικός τομέας συγκεντρώνει μόλις το 4% στις προτιμήσεις των νέων. Οσο για τους σημαντικότερους λόγους που κάνουν τους νέους να στρέφονται στο να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, σχεδόν ο ένας στους δύο δηλώνει ότι έτσι θα ακολουθήσει τα όνειρά του, το 28% για να δημιουργήσει τη δική του θέση εργασίας και το 1/4 για να κάνει πράξη τις ιδέες του.
Το μέντορινγκ
Ωστόσο το επιχειρείν για τους νέους, όσο δυναμικοί και αν είναι, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση σε καμία χώρα της ΕΕ και αυτό γιατί στη συνθήκη αυτή οδηγούν εμπόδια όπως η έλλειψη κεφαλαίων ή πόρων, οι οικονομικοί κίνδυνοι και οι ανεπαρκείς γνώσεις και επιχειρηματικές δεξιότητες για να γίνουν επιχειρηματίες οι νέοι.
Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρηματοδότηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου οι νέοι βασίζονται κυρίως στις προσωπικές τους οικονομίες, με το ποσοστό στην Ελλάδα να είναι στο 42%, όταν οι χρηματοδοτήσεις από τράπεζες αφορούν το 1/3 των επιχειρηματικών προσπαθειών των νέων και η βοήθεια από την οικογένεια ή φίλους το 27%. Οσο για τη βοήθεια που θα ήθελαν οι περισσότεροι στην Ελλάδα, σχεδόν οι τρεις στους δέκα θα ήθελαν οικονομική ενίσχυση μέσω κάποιας επιδότησης-επιχορήγησης και μέντορινγκ από κάποιον έμπειρο επιχειρηματία.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑΝΕΑ
Latest News
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται - Τι θα λάβουν οι άνεργοι
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Δώρο Χριστουγέννων και πώς μπορείτε να υπολογίσετε οnline το ποσό που δικαιούστε
Επενδύσεις - μαμούθ και μείωση φόρων από την περιστολή της φοροδιαφυγής
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο καλείται να «τρέξει» η χώρα στην επόμενη τριετία είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ
Quo Vadis οι μισθοί και το αίνιγμα της παραγωγικότητας
Μισθοί: Ποια είναι η προοπτική τους για το 2025 - Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι πραγματικές συνθήκες και τα προβλήματα που υπάρχουν
Πώς θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων το 2025 - Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν συγκράτηση του ρυθμού που σημαίνει ότι τα ακίνητα θα συνεχίσουν να γίνονται ακριβότερα
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Τι γίνεται με τις συντάξεις
Ποιοι και τι λαμβάνουν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Τι θα γίνει με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου
Στα ράφια οι μειώσεις από 5% μέχρι 24% σε 523 προϊόντα – Τι θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ στις γιορτές
Σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προϊόντων με μείωση τιμής στα σούπερ μάρκετ, να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 600 κωδικών
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τι κρύβει ο «χρησμός» της Fitch - Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους και το διπλό στοίχημα του 2025
Στην τελευταία της αξιολόγηση για φέτος η Fitch αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας στο BBB- με stable outlook
Στο ΒΒΒ- με stable outlook διατηρεί την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch
Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία