Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την πρόταση εξαγοράς της Activision Blizzard από την Microsoft, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά με την παράλληλη λήψη των διορθωτικών μέτρων που προσφέρει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Microsoft προσέφερε διορθωτικά μέτρα στον τομέα του cloud gaming, στοιχείο που ανέτρεψε της ανησυχίες περί μονοπωλιακών πρακτικών.
Η συμφωνία που επιθυμεί… διακαώς η Microsoft
Τα διορθωτικά μέτρα στα οποία αναφέρεται η Επιτροπή είναι ουσιαστικά οι δεκαετούς διάρκειας συμφωνίες αδειοδότησης που προσφέρει η Microsoft σε Ευρωπαίους καταναλωτές και υπηρεσίες ροής παιχνιδιών cloud για παιχνίδια της Activision.
«Οι δεσμεύσεις αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό που εντόπισε η Επιτροπή και αντιπροσωπεύουν σημαντική βελτίωση για το cloud gaming σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία επιτήρησης ανταγωνισμού της ΕΕ.
Τέτοιες άδειες είναι «πρακτικές και αποτελεσματικές», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Στην πραγματικότητα βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση για τη ροή παιχνιδιών στο cloud σε σύγκριση με την παρούσα κατάσταση, γι’ αυτό και τα θεωρούμε πραγματικά υπέρ του ανταγωνισμού», πρόσθεσε.
Η Βεστάγκερ δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει διαφορετική εκτίμηση με το Ηνωμένο Βασίλειο για το πώς θα αναπτυχθεί η αγορά του cloud gaming.
Αντίβαρο στο βρετανικό μπλοκάρισμα
Το πράσινο φως της Ευρώπης είναι μια τεράστια νίκη για τη Microsoft, ειδικά με δεδομένο ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Αρχή Ανταγωνισμού της Βρετανίας πρακτικά μπλόκαρε τη σχετική συμφωνία. Βασική ανησυχία της βρετανικής CMA είναι ότι μία πιθανή εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά του gaming μέσω cloud.
Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως διερευνούν εάν η εξαγορά της Activision από τη Microsoft θα μπορούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό. Η κύρια ανησυχία είναι ότι η Microsoft θα μπορούσε να φέρει αποκλειστικά στις δικές της πλατφόρμες τους τίτλους της Activision Blizzard.
Σημειώνεται ότι η Activision είναι δημιουργός μερικών από τους δημοφιλέστερους τίτλους βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως, τόσο για PC όσο και για κονσόλες, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών… χρυσωρυχείων Call of Duty και World of Warcraft.
Αντίθεση στην πρόταση εξαγοράς, πέρα από ρυθμιστικές Αρχές, έχουν εκφράσει και ανταγωνιστές της Microsoft με πρώτη και καλύτερη την ιαπωνική Sony, κατασκευάστρια του PlayStation.
Η Microsoft επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών της Activision πολύ πριν από την απόφαση της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΕ τον Φεβρουάριο, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε συμφωνία με την Nvidia, που επίσης αντιδρούσε στην εξαγορά, ώστε τα παιχνίδια του Xbox να γίνουν διαθέσιμα στην υπηρεσία παιχνιδιών στο cloud που διαθέτει.
Στο ίδιο πνεύμα και η υπογραφή 10ετούς συμβολαίου της Microsoft με τη Nintendo για να φέρει το Call of Duty στις πλατφόρμες της ιαπωνικής εταιρείας, αν τελικά κλείσει η συμφωνία με την Activision.
Το μέλλον του gaming είναι στο cloud
Η Επιτροπή εξέτασε διάφορους τομείς γύρω από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στον ανταγωνισμό σε επίπεδο παιχνιδομηχανών και την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά παιχνιδιών στο cloud.
Η Microsoft φαίνεται να υστερεί σχετικά με το Xbox της απέναντι στα PlayStation 5 της Sony και Nintendo Switch. Μοιραία, η αμερικανική εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο μέλλον του κλάδου που δεν είναι άλλο από το gaming μέσω cloud.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η εξαγορά της Activision δεν θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά παιχνιδομηχανών δεδομένης της κυριαρχίας της Sony με το PlayStation. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας της ΕΕ επικεντρώθηκε στο cloud gaming.
Το cloud gaming θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν τα παιχνίδια μέσω streaming από διακομιστές, αφαιρώντας έτσι την ανάγκη για ακριβό υλικό hardware, όπως είναι οι κονσόλες ή τα εξειδικευμένα gaming PC. Αυτά τα παιχνίδια θα μπορούσαν να παιχτούν σε υπάρχουσες συσκευές όπως τηλεοράσεις, smartphone και φορητούς υπολογιστές.
Ωστόσο, το κλειδί της επιτυχίας του cloud gaming είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταλόγου παιχνιδιών στον οποίο οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, κάτι σαν το Netflix και τις υπόλοιπες υπηρεσίες ροής περιεχομένου. Στη δημιουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας η εξαγορά της Activision αποκτά τεράστια σημασία για την Microsoft.
Οι διορθωτικές κινήσεις της Microsoft
Οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι όντως η Microsoft θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό σε επίπεδο διανομής παιχνιδιών για υπολογιστές και κονσόλες μέσω υπηρεσιών ροής στο cloud, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς. Ένας τρόπος με τον οποίο θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό ήταν εάν η Microsoft έκανε τα παιχνίδια της Activision αποκλειστικά διαθέσιμα στη δική της πλατφόρμα, αναφέρει η Επιτροπή.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η Microsoft προσέφερε διορθωτικά μέτρα για να κατευνάσει τις συγκεκριμένες ανησυχίες. Το εξής απλό: οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν ένα παιχνίδι Activision θα μπορούν να κάνουν streaming τον τίτλο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα gaming της επιλογής τους.
Η Microsoft θα προσφέρει επίσης άδειες χρήσης χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης σε cloud gaming πλατφόρμες για τη ροή παιχνιδιών της Activision, εάν κάποιος καταναλωτής τα έχει ήδη αγοράσει. Η ιδέα είναι ότι οι παίκτες δεν θα χρειάζεται να κάνουν streaming του τίτλου από εκεί που τον αγοράζουν.
Στο επίκεντρο η απόφαση της αμερικανικής FTC
Παρά την έγκριση της ΕΕ, η Microsoft εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο να πείσει ανταγωνιστές όπως η Sony και άλλες ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, ότι η εξαγορά της Activision δεν θα βλάψει τον ανταγωνισμό.
Η υπόθεση μεταξύ της FTC και της Microsoft είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ έχει ανταλλάξει απόψεις με την FTC σε αρκετές περιπτώσεις και υπήρξε στενή συνεργασία σχετικά με το θέμα.
Επιπλέον η εταιρεία έχει προθεσμία έως τις 24 Μαΐου για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) της Βρετανίας. Η τελική απόφαση μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία ενέκρινε την εξαγορά τον Μάρτιο.
Latest News
Adidas vs Puma: Η αντίθετη πορεία δύο μετοχών με έναν κοινό παρονομαστή
Το χάσμα στις αποδόσεις των μετοχών Adidas-Puma διευρύνεται σημαντικά - Ο ρόλος του Bjorn Gulden
Η Ευρώπη τείνει κλάδον ελαίας στον Τραμπ για να αποφύγει τους δασμούς
Προσπαθώντας να αποφύγει τους κοστοβόρους δασμούς του Τραμπ η Ευρώπη προτίθεται να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα
Αισιοδοξία Κίνας για «σωστή διαχείριση των διαφορών» με τις ΗΠΑ στο εμπόριο
Η Κίνα επαναλαμβάνει τη διάθεσή της να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επιβολής αυξημένων δασμών στις εξαγωγές
Νέα μεγάλη μείωση επιτοκίων από την Τουρκία
Η Τουρκία μείωσε το επιτόκιο repos μίας εβδομάδας στο 45% από 47,5%
Συνελήφθη για απάτη ο Αυστριακός μεγιστάνας ακινήτων Ρενέ Μπένκο
Ο ιδρυτής του αυστριακού ομίλου ακινήτων Signa, Ρενέ Μπένκο, συνελήφθη ως ύποπτος για απάτη, σύμφωνα με την εισαγγελία
Ο Τραμπ έβαλε την Ισπανία στην... BRICS και εκτόξευσε απειλές προς τη Μαδρίτη
Η Ισπανία ως μέλος των... BRICS, κατά τον Τραμπ, έγινε αποδέκτης απειλών ότι θα επιβληθούν δασμοί 100% σε ισπανικές επιχειρήσεις
Στρατηγική... εκτάκτου ανάγκης - Γιατί έπεσαν οι μετοχές της Puma
Η Puma θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της για το οικονομικό έτος 2024 και τις προοπτικές για το 2025 στις 12 Μαρτίου 2025
Ο λόγος που ο Ίλον Μασκ τα έβαλε και με τη Wikipedia
Η Wikipedia ήταν ο τελευταίος στόχος του Ίλον Μασκ, με το πρόβλημα να προκύπτει από την αναφορά του χαιρετισμού του στην ορκωμοσία του Τραμπ
Ενας-ένας οι ηγέτες ευθυγραμμίζονται με τη νέα εποχή Τραμπ - Το αποτύπωμα του Νταβός
Κάποιοι πέρσι γελούσαν στο Νταβός με αναφορές στον Τραμπ - Φέτος... σοβάρεψαν
Οι ΗΠΑ έφυγαν, οι υποχρεώσεις έμειναν - Ποιος θα καλύψει το περιβαλλοντικό κενό υπό τον Τραμπ
Οι πρωτοβουλίες του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και άλλων αμερικανών να «σώσουν» την παρτίδα