
Η βελτιστοποίηση της παραγωγής του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας αποτελεί πρόκληση εθνικής εμβέλειας. Αφορά την αειφορία του ελαιώνα μέσα από την επώνυμη τυποποίηση ξεχωριστών προϊόντων και τη δημιουργία ενός δυνατού «brand name» παγκόσμιας εμβέλειας, άμεσα συνδεδεμένου με την ιστορία και την ιδιαιτερότητα της περιοχής.
Ο σκοπός των προγραμμάτων κατάρτισης είναι να καλλιεργήσει τη συνείδηση και να δημιουργήσει την κατάλληλη παιδεία για επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και προστασία του περιβάλλοντος, να ενισχύσει το τοπικό εισόδημα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για ένα κοινό όραμα που θα αφορά την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ελιά: Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις στοιχείων για τον ελαιοκομικό τομέα
Έτσι, στο διάστημα Τρίτη 6 Ιουνίου έως Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα, προγράμματα κατάρτισης διάρκειας 35 ωρών βιωματικής διδασκαλίας και αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, το μάρκετινγκ και τις πηγές χρηματοδότησης με γνώμονα την επιχειρηματικότητα σε βάθος χρόνου.
Ποια θέματα θα απαντηθούν
Τα προγράμματα κατάρτισης απαντούν σέ ερωτήματα και ανάγκες καλλιεργητών του Ελαιώνα της Άμφισσας και επικεντρώνονται μεταξύ πολλών άλλων χρήσιμων για τους καλλιεργητές θεμάτων:
- Δειγματοληψία εδάφους και ανάλυση
- Προετοιμασία εδάφους και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος
- Συστήματα φύτευσης
- Κλάδεμα διαμόρφωσης, καρποφορίας, ανανέωσης κόμης και διαχείριση πυρόπληκτων δένδρων
- Διαχείριση παραπροϊόντων κλαδέματος
- Απαιτήσεις ελαιώνα και μηχανολογικός εξοπλισμός
- Εφαρμογές νέων μεθόδων θρέψης και άρδευσης (ΟΓΠ)
- Επεξήγηση μετεωρολογικών δεδομένων και φυλλοδιαγνωστικής
- Ολοκληρωμένα Προγράμματα Φυτοπροστασίας ασθενειών και εχθρών της ελιάς
- Συγκομιδή ελαιοκάρπου, μεταφορά και αποθήκευση
- Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας
- Διαχείριση και βιολογική παραγωγή
- Εξοικονόμηση και προστασία φυσικών πόρων
- Προστασία του περιβάλλοντος
- Μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας
- Αποθήκευση, προετοιμασία και επεξεργασία ελιάς
- Συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO & HACCP– Ιχνηλασιμότητα
- Ελαιοτριβείο και αρχές ελαιοποίησης
- Επεξεργασία βρώσιμης ελιάς
- Προώθηση και marketing προϊόντων
- Ελαιογευσιγνωσία, οργανοληπτικός έλεγχος και χημικές αναλύσεις
- Αποθήκευση, συντήρηση και συσκευασία
- Διαχείριση υποπροϊόντων και αποβλήτων
- Λογιστική παρακολούθηση και κοστολόγηση προϊόντος
- Χρηματοδοτικά εργαλεία
Για την υλοποίησή τους συμπράττουν τέσσερις φορείς με ιδιαίτερη εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή εμπειρία καθώς και πρακτική εφαρμογή: το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και η Τράπεζα Πειραιώς.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση