Πώς να νιώθουν οι εγχώριοι θαυμαστές του «αγώνα» των Αργεντίνων, που έχει… οδηγήσει σε 9 συνεχείς χρεοκοπίες τα τελευταία 20 χρόνια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και από χθες σε επιτόκια 97%, σε συνέχεια του πληθωρισμού 109% που ανακοινώθηκε για τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, που χρειάστηκαν μηχανισμό στήριξης την προηγούμενη δεκαετία και συντεταγμένα τα κατάφεραν, είναι αυτές που όχι απλώς ανακάμπτουν, αλλά εμφανίζουν και τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στις χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν κατά σειρά καλύτερης επίδοσης, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία, «τρέχουν» την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023 και παίρνουν το «αίμα τους πίσω» από τις χώρες του Βορρά. Το έγραφε εξαιρετικά πέρυσι ο Economist, «τα γουρούνια (PIGS) πετούν, ενώ οι βόρειες χώρες πέφτουν στη γη». Προσέξτε, για τη Γερμανία προβλέπεται σύμφωνα με την Κομισιόν το 2023 ανάπτυξη 0,2% (τρίτη από το τέλος) και για τη Γαλλία μόλις 0,7%. Την ίδια ώρα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και για την Ιρλανδία 5,5%.
Η Νότια Ευρώπη, από μια προβληματική περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τείνει να γίνει αυτή που «σέρνει το κάρο» της ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις τρέχουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακός.
Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν δύο γεγονότα. Και τα δύο υπαγορευόμενα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για περίπου μία τετραετία σε συνδυασμό με τα άφθονα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν δημιουργήσει πέραν της προσδοκίας, πραγματικές συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τις χώρες της περιοχής.
Με δεδομένο ότι το πρώτο (πάγωμα δημοσιονομικών κανόνων) παύει να υφίσταται στο τέλος της χρονιάς, ο επιτυχής χειρισμός του δεύτερου (Ταμείο Ανάκαμψης) θα κρίνει το μέλλον των συγκεκριμένων χωρών τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
Ηδη οι χώρες του Βορρά… καλοβλέπουν την αποτυχημένη απορρόφηση των κονδυλίων. Οσα δεν αξιοποιηθούν, αυτή τη φορά εγκαίρως, θα πρέπει να επιστρέψουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Να μην επιβαρύνουν τον δανεισμό της ευρωζώνης. Αρα διευκολύνσεις και οι συνήθεις ελληνικές παρατάσεις δεν χωρούν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το χρονοδιάγραμμα είναι γνωστό και είναι ασφυκτικό.
Υπό αυτές τις συνθήκες το έργο που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Θα χρειαστεί την ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμου ανθρώπινου πόρου, προκειμένου όχι απλώς να μη χαθεί ούτε ευρώ, αλλά να υλοποιηθούν τα έργα με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Το θέμα επίσης είναι να εντοπιστούν έγκαιρα οι αδύναμοι κρίκοι, φορείς του Δημοσίου όπως οι δήμοι, που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να υλοποιήσουν τέτοιου μεγέθους έργα. Θα χρειαστεί να ξεπεραστεί και η συνήθης ελληνική γραφειοκρατία, η οποία και σε αυτή την περίπτωση έχει βάλει τη δική της πινελιά, αλλά και κατεστημένα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Για το τελευταίο άκουγα χθες το παράδειγμα της εφαρμογής της ηλεκτρονικοποίησης της δικαιοσύνης, όπου κάποια από τα 300 και βάλε δικαστήρια που υπάρχουν στη χώρα δεν επιθυμούν και μπλοκάρουν την υλοποίηση. Για να προχωρήσουμε όμως ως χώρα, με τέτοιου είδους νοοτροπίες πρέπει να τα βάλει η νέα κυβέρνηση
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση