
Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν 0,1% σε τριμηνιαία βάση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επιβεβαίωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με αύξηση της απασχόλησης και εκτόξευση των εξαγωγών που ενίσχυσε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης.
Η ελληνική οικονομία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη
Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης την προηγούμενη εκτίμησή της ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και ανέφερε ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια βάση.
Το εμπορικό ισοζύγιο
Ενώ δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη μια πιο λεπτομερής ανάλυση της αύξησης του ΑΕΠ, τα μη προσαρμοσμένα εμπορικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έδειξαν άλμα 8,5% στις εξαγωγές σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 με αμετάβλητες εισαγωγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το καθαρό εμπόριο συνέβαλε στην αύξηση.
Τον Μάρτιο το μη προσαρμοσμένο εμπορικό ισοζύγιο της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 25,6 δισ. ευρώ από έλλειμμα 20 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Προσαρμοσμένο για τις εποχικές διακυμάνσεις, το εμπορικό πλεόνασμα του Μαρτίου ήταν 17 δισ. ευρώ, από έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το καλύτερο καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από τις υψηλότερες εξαγωγές μηχανημάτων, οχημάτων και χημικών προϊόντων και τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας.
Ρωσία και Κίνα
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία, που κάποτε αποτελούσε βασικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ΕΕ, ήταν 72,1% χαμηλότερες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η ΕΕ σταμάτησε να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του μπλοκ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο στα 74,7 δισ. ευρώ από 92,0 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.


Latest News

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW

Στροφή Toyota στην παραγωγή εντός ΗΠΑ - Τι σχεδιάζει με το κορυφαίο σε πωλήσεις RAV4
Η Τoyota διαθέτει 11 εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους εργοστάσια ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και παρήγαγε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια οχήματα το 2024

Λευκός Οίκος: Θέτει υπό τον έλεγχο του ανεξάρτητες Αρχές – Τι ισχύει για την Fed
Τι προβλέπει η νέα καθοδήγηση από το Γραφείο Πληροφοριών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων