
Mείωση κατά 4% σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καθώς ανήλθαν συνολικά σε 938 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (978 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2 είχαν καταγραφεί το 2021), με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
Eurostat: Ποιες είναι οι επιδόσεις της ΕΕ στη μείωση αερίων του θερμοκηπίου
Η μείωση αυτή συνοδεύεται από κάποια οικονομική ανάκαμψη, όπως φαίνεται από την αύξηση κατά 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ, στο ίδιο τρίμηνο, και σε ετήσια σύγκριση. Είναι επίσης θετικό ότι σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ μειώθηκαν κατά 6% (από 994 σε 938 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2).

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η «βιομηχανία» και τα «νοικοκυριά» (από με 21%), ο «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (20%), η «γεωργία» (13%), και η «μεταφορά και αποθήκευση» (11%).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 6 από τους 9 οικονομικούς τομείς, κυμαινόμενες μεταξύ -0,3% στην «παροχή νερού. αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων» και «κατασκευών» και -9,7% στον τομέα «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού». Οι τρεις τομείς στους οποίους αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,0%), «υπηρεσίες (εκτός από μεταφορές και αποθήκευση)» (+1,6%) και «εξόρυξη και λατομεία» (+1,0%).
Μείωση εκπομπών σε 23 χώρες
Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτός από την Ιρλανδία (+12,3%), τη Λετονία (+6,8%), τη Μάλτα (+6,4%) και τη Δανία (+1,9%) ), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν οι Σλοβενία (-15,9%), Ολλανδία (-9,9%) και Σλοβακία (-6,9%).
Από τις 23 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο πέντε κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Φινλανδία και Σουηδία), που σημαίνει ότι οι περισσότερες κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων