Mείωση κατά 4% σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καθώς ανήλθαν συνολικά σε 938 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (978 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2 είχαν καταγραφεί το 2021), με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
Eurostat: Ποιες είναι οι επιδόσεις της ΕΕ στη μείωση αερίων του θερμοκηπίου
Η μείωση αυτή συνοδεύεται από κάποια οικονομική ανάκαμψη, όπως φαίνεται από την αύξηση κατά 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ, στο ίδιο τρίμηνο, και σε ετήσια σύγκριση. Είναι επίσης θετικό ότι σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ μειώθηκαν κατά 6% (από 994 σε 938 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2).
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η «βιομηχανία» και τα «νοικοκυριά» (από με 21%), ο «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (20%), η «γεωργία» (13%), και η «μεταφορά και αποθήκευση» (11%).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 6 από τους 9 οικονομικούς τομείς, κυμαινόμενες μεταξύ -0,3% στην «παροχή νερού. αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων» και «κατασκευών» και -9,7% στον τομέα «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού». Οι τρεις τομείς στους οποίους αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,0%), «υπηρεσίες (εκτός από μεταφορές και αποθήκευση)» (+1,6%) και «εξόρυξη και λατομεία» (+1,0%).
Μείωση εκπομπών σε 23 χώρες
Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτός από την Ιρλανδία (+12,3%), τη Λετονία (+6,8%), τη Μάλτα (+6,4%) και τη Δανία (+1,9%) ), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν οι Σλοβενία (-15,9%), Ολλανδία (-9,9%) και Σλοβακία (-6,9%).
Από τις 23 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο πέντε κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Φινλανδία και Σουηδία), που σημαίνει ότι οι περισσότερες κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.
Latest News
Πώς προχωράει το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης των 1,63 δισ. ευρώ
Χαμηλοί ρυθμοί ένταξης έργων για την αλλαγή οικονομικού μοντέλου των ενεργειακών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης
Γρήγορα, εύκολα και... φθηνά - Η Κίνα αλλάζει τα δεδομένα και στη φόρτιση των EV
Οι μεγάλοι χρόνοι φόρτισης καθυστερούν την επανάσταση των EV - Aυτό μπορεί πλέον να το αλλάξει η Κίνα
Οδηγός για το νέο Εξοικονομώ - Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι καλύψεις του προγράμματος
Μέσω του «Εξοικονομώ 2025» αναμένεται να επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας
Ανταρκτική, ένα παγωμένο γεωπολιτικό «Ελ Ντοράντο»
Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση πλούσιων πόρων στην Ανταρκτική και την «όρεξη» για νέους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς
Στην «πρίζα» το σχέδιο για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά
Ξεκινούν το α’ εξάμηνο του 2025 οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη συνδυαστικών μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ
Εξοικονομώ 2025: Επιδοτήσεις 50- 100% για ενεργειακό λίφτινγκ στις κατοικίες – Ο οδηγός
Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες και πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κόλλησαν στην Αράχωβα - Μύθοι και αλήθειες
Ποιες ήταν οι αιτίες που ακινητοποιήθηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα - Άνθρωποι της αγοράς εξηγούν
2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία – Πώς θα το αποφύγουμε το 2025
Επιπλέον ενάμιση μήνα επικίνδυνης ζέστης κόστισε στο μέσο άνθρωπο η κλιματική κρίση. Τι κατέγραψε επιστημονική έρευνα για το 2024 και τι προτείνει για το 2025.
Βουλιάζουν οι πωλήσεις κινεζικών EV στην ΕΕ
Οι δασμοί διογκώνουν το κόστος των εισαγωγών και μειώνουν την ηλεκτροκίνηση με κινεζικά EV
Πως η Ρωσία στοχεύει να γίνει ηγέτης στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων
Ο απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι περισσότερες από 10 μονάδες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες