Mείωση κατά 4% σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καθώς ανήλθαν συνολικά σε 938 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (978 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2 είχαν καταγραφεί το 2021), με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Eurostat: Ποιες είναι οι επιδόσεις της ΕΕ στη μείωση αερίων του θερμοκηπίου

Η μείωση αυτή συνοδεύεται από κάποια οικονομική ανάκαμψη, όπως φαίνεται από την αύξηση κατά 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ, στο ίδιο τρίμηνο, και σε ετήσια σύγκριση. Είναι επίσης θετικό ότι σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ μειώθηκαν κατά 6% (από 994 σε 938 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2).

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η «βιομηχανία» και τα «νοικοκυριά» (από με 21%), ο «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (20%), η «γεωργία» (13%), και η «μεταφορά και αποθήκευση» (11%).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 6 από τους 9 οικονομικούς τομείς, κυμαινόμενες μεταξύ -0,3% στην «παροχή νερού. αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων» και «κατασκευών» και -9,7% στον τομέα «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού». Οι τρεις τομείς στους οποίους αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,0%), «υπηρεσίες (εκτός από μεταφορές και αποθήκευση)» (+1,6%) και «εξόρυξη και λατομεία» (+1,0%).

Μείωση εκπομπών σε 23 χώρες
Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτός από την Ιρλανδία (+12,3%), τη Λετονία (+6,8%), τη Μάλτα (+6,4%) και τη Δανία (+1,9%) ), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν οι Σλοβενία (-15,9%), Ολλανδία (-9,9%) και Σλοβακία (-6,9%).

Από τις 23 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο πέντε κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Φινλανδία και Σουηδία), που σημαίνει ότι οι περισσότερες κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα