
Η OpenAI, η υποστηριζόμενη από την Microsoft startup που δημιούργησε το ChatGPT, επιθυμεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ρύθμιση στις εταιρείες που αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο Άλτμαν δηλώνει ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη».
Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η ΕΕ
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της OpenAI υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης απαιτήσεων αδειοδότησης ή εγγραφής προδιαγραφών της τεχνητής νοημοσύνης για συγκεκριμένες λειτουργίες. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία, εν προκειμένω η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορεί να διατηρεί κάποια πρότυπα ασφαλείας για τις εταιρείες του κλάδου, για παράδειγμα να δοκιμάζουν τα συστήματά τους πριν αυτά γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
Ο Άλτμαν ζητά επίσης παγκόσμια συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και κίνητρα για συμμόρφωση με την ασφάλεια.
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές, στο τι να αναμένουμε σε επίπεδο αποκαλύψεων από μια εταιρεία που παρέχει ένα μοντέλο (τεχνητής νοημοσύνης)», είπε ο Σαμ Άλτμαν αναφερόμενος στον συνδυασμό διεξαγωγής εκλογών και τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας «είμαι νευρικός σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα».
Ο Άλτμαν είπε στους νομοθέτες ότι ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία και πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στοχευμένης παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι «καθοριστική προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι» που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία αυτή, δήλωσε ο Σαμ ‘Ατλμαν.
«Είναι σημαντικό η ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες, κάτι που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική», εκτίμησε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους», παραδέχθηκε ο Σαμ ‘Αλτμαν σε άλλο σημείο της ακρόασης ενώπιον της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.
«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, ενδεχομένως προκαλέσουμε σημαντικές βλάβες στην κοινωνία», είπε ο ‘Αλτμαν. «Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά. Εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί», κατέληξε.
Κατά την παρουσία του ενώπιον της επιτροπής ο 38χρονος Άλτμαν δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλης σημασίας όσο και η τυπογραφία, αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους της.
Παραδέχτηκε επίσης τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η AI να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε απολύσεις σε ορισμένους τομείς. «Θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό», ξεκαθάρισε.
Τέλος, έδωσε πολλές προτάσεις για το πώς μια νέα υπηρεσία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ρυθμίσει τον κλάδο – συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και αφαίρεσης αδειών για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Η κατάσταση σήμερα
Αυτό που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες είναι εταιρείες κάθε μεγέθους να διαγωνίζονται να «ρίξουν» στην αγορά όλο και πιο επιδέξια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τεράστιο όγκο δεδομένων και επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια.
Όσοι βλέπουν επικριτικά το εγχείρημα φοβούνται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προκαλέσει βλάβες σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ιδιαίτερα την προκατάληψη και την παραπληροφόρηση, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να… τερματίσει την ίδια την ανθρωπότητα.
Ο Λευκός Οίκος έχει συγκαλέσει τους επικεφαλής όλων αυτών των εταιρειών, του Άλτμαν συμπεριλαμβανομένου, για να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι Αμερικανοί νομοθέτες επίσης επιδιώκουν να αναλάβουν δράση ώστε να προωθηθούν τα οφέλη της τεχνολογίας σε συνάρτηση με την εθνική ασφάλεια και παράλληλα περιορίζοντας την κακή χρήση της.
Στο σύνολο αυτής της εικόνας φαίνεται ότι η συναίνεση απέχει αρκετά.
OASIS και… κίνδυνοι
Όπως αναφέρει το Reuters, ένα στέλεχος της OpenAI έχει προτείνει τη δημιουργία μιας αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί «Office for AI Safety and Infrastructure Security» ή απλά OASIS, δηλαδή Γραφείο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Ασφάλεια Υποδομών.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιβολή ρύθμισης κρύβει τον κίνδυνο να παραγκωνιστούν οι μικρότεροι παίκτες της δημιουργούμενης αγοράς ή να χάσουν την επαφή με το αντικείμενο εάν η τεχνητή νοημοσύνη εξελιχθεί πολύ γρήγορα, ενώ δεν παραβλέπουν ότι η ρύθμιση θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να εστιάσουν καλύτερα στην επίβλεψη και να λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι σε καταχρήσεις.


Latest News

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ

Τι ζητούν 400 αστέρες του Χόλιγουντ από τον Τραμπ - Ο ρόλος της ΑΙ
Ποια απάντηση έδωσε το Χόλιγουντ στο Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Τραμπ

Καλή, αλλά (παν)άκριβη η τεχνητή νοημοσύνη
Καθώς τα AI μοντέλα γίνονται πιο πολύπλοκα, απαιτούν όλο και περισσότερους υπολογιστικούς πόρους

Τεχνητή νοημοσύνη: Πως φέρνει επανάσταση στο Fast Food - Ο ρόλος της Nvidia
Η Yum Brands, ιδιοκτήτης των Taco Bell and Pizza Hut, στοχεύει σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη εξυπηρετεί πελάτες

Γαϊτάνης: Το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί AI
Τι ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Invest In Greece

Στα 144 δισ. δολάρια οι ευρωπαϊκές δαπάνες για AI έως το 2028
Το λογισμικό παραμένει το κορυφαίο τμήμα των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της συνολικής αγοράς AI και GenAI, αναφέρει η έκθεση της IDC