
Στην αναθεώρηση των συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των κινδύνων για τις μέλισσες, τις αγριομέλισσες και τις μοναχικές μέλισσες από τα φυτοφάρμακα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Το αναθεωρημένο έγγραφο καθοδήγησης λαμβάνει υπόψη τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και περιέχει τις πιο σύγχρονες μεθοδολογίες για τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, το έγγραφο περιγράφει τον τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου για τις μέλισσες που εκτίθενται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε αγροτικές περιοχές. Αυτό επιτυγχάνεται ακολουθώντας μια κλιμακωτή προσέγγιση για την αξιολόγηση τόσο της έκθεσης των μελισσών στα φυτοφάρμακα (μέσω επαφής ή διατροφής) όσο και των επιπτώσεων. Περιγράφει επίσης τις μελέτες που πρέπει να εκπονούνται από τους αιτούντες όταν δεν μπορεί να αποκλειστεί ο υψηλός κίνδυνος κατά την αρχική αξιολόγηση.
EFSA: Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες στέγασης για την ευζωία των ζώων
Το έγγραφο καλύπτει διάφορα σενάρια και πτυχές που σχετίζονται με την εκτίμηση κινδύνου. Αυτές περιλαμβάνουν τις διαφορετικές χρονικές κλίμακες των επιπτώσεων και τα διαφορετικά στάδια ζωής των μελισσών (ενήλικες και προνύμφες). Για τις μέλισσες, εξετάζει τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των χαμηλών δόσεων και τις πιθανές ανησυχίες λόγω των θανατηφόρων επιδράσεων.
Γιατί και πώς διενεργήθηκε η επανεξέταση
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν από την εκτίμηση κινδύνου προκύπτει ότι δεν έχουν απαράδεκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ειδών που δεν αποτελούν στόχο, όπως οι μέλισσες. Το 2013, η EFSA δημοσίευσε την πρώτη της καθοδήγηση σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τις μέλισσες (Apis mellifera, Bombus spp. και μοναχικές μέλισσες), την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να αναθεωρηθεί το 2019.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα, η EFSA συγκρότησε μια ομάδα εργασίας, η οποία ασχολήθηκε με τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θνησιμότητα των μελισσών, επικαιροποιώντας τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση κινδύνου.

Πώς συμμετείχαν τα κράτη μέλη και οι ενδιαφερόμενοι φορείς
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης η EFSA ζήτησε τη γνώμη των κρατών μελών μέσω του δικτύου καθοδήγησης φυτοφαρμάκων και των ενδιαφερομένων μέσω μιας ειδικής ομάδας ενδιαφερομένων. Η EFSA συμμετείχε επίσης σε μια σειρά εργαστηρίων και ενημερωτικών συναντήσεων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) για τους εκπροσώπους των κρατών μελών και τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Επιπλέον, η EFSA συνεργάστηκε στενά με την ΕΚ και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) για την εναρμόνιση των προσεγγίσεων για την αξιολόγηση των κινδύνων για τις μέλισσες στο πλαίσιο των κανονισμών για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα βιοκτόνα.
Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2022, η EFSA πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο εγγράφου καθοδήγησης, τα δεδομένα της οποίας συζητήθηκαν σε ειδική ημερίδα με τα κράτη μέλη και την ομάδα των ενδιαφερομένων μερών και η οποία ενημέρωσε για το τελικό αποτέλεσμα.


Latest News
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών