
Οι προβλέψεις για ένα χρονοδιάγραμμα ποικίλλουν, αλλά οι Ουκρανοί θα πρέπει να εκκενώσουν την Μπαχμούτ το αργότερο το Σαββατοκύριακο, εφόσον μπορέσουν (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Oleksandr Ratushniak, επάνω, γυναίκα περπατά στους άδειους δρόμους της πόλης).
Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι στον Σολτς
Κατέλαβαν την οχυρωμένη περιοχή
Υπάρχουν ακόμη μερικοί δρόμοι ανοιχτοί για την έξοδο από την πόλη, εν μέρει ασφαλισμένοι από επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στα πλευρά της.
Αλλά αυτοί οι δρόμοι και τα χωράφια δεν θα παραμείνουν διαθέσιμα, εάν οι δυνάμεις της Βάγκνερ εισχωρήσουν γρήγορα, γράφει ο Stephen Bryen, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας και στο Ινστιτούτο Yorktown.
Το βράδυ της Δευτέρας οι δυνάμεις της Βάγκνερ εισέβαλαν και κατέλαβαν τα δύο πιο ενισχυμένα και προστατευμένα τμήματα στην οχυρωμένη περιοχή της πόλης – ωθώντας τους Ουκρανούς πίσω στο τελευταίο κομμάτι της, που αποτελείται κυρίως από χαμηλά κτίρια. Αυτά θα είναι δύσκολο να τα κρατήσεις.
Διεξάγονται επίσης μάχες γύρω από ένα τμήμα του βορειοδυτικού τομέα της πόλης όπου οι Ουκρανοί αντιστέκονται στο Νοσοκομείο Παίδων (καιρό τώρα έχει εκκενωθεί από ασθενείς).
Θρήνος μπροστά από κατεστρεμμένα κτίρια της Μπαχμούτ (φωτογραφία αρχείου Reuters/Alex Babenko)
Ο σκοπός της ουκρανικής δύναμης είναι να κρατήσει αυτό το τμήμα για να διατηρήσει ανοιχτό τον δρόμο έξω από την πόλη προς αυτή την κατεύθυνση και ν’ αποτρέψει την κατάληψη πολύ γρήγορα ολόκληρης της οχυρωμένης περιοχής από τις δυνάμεις της Βάγκνερ.
Απίθανες οι διαπραγματεύσεις
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια ασφαλή αποχώρηση με τους Ρώσους, αλλά είναι απίθανο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει να συμβεί αυτό.
Επιπλέον, οι λεγόμενες διαρροές σχετικά με τις επικοινωνίες του αφεντικού των δυνάμεων της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες – αν και τις έχει έντονα αρνηθεί – καθιστούν σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε συμφωνία με τους ουκρανούς εχθρούς τους.
Η μάχη για την Μπαχμούτ είναι η μάχη του Ζελένσκι, γιατί απαίτησε από τον στρατό του να παραμείνει εκεί και να πολεμήσει ακόμα και όταν οι διοικητές του είπαν ότι ήταν πολύ δαπανηρή και δεν άξιζε άσκοπες απώλειες.
Μαίνεται εδώ και οκτώ ή εννέα μήνες και, ως ένα βαθμό, έχει κοστίσει πάρα πολύ και στις δύο πλευρές. Πρόσφατα, οι ανώτατοι διοικητές δήλωσαν ότι ο αγώνας άξιζε τον κόπο. Είναι πιθανό ο Ζελένσκι να ζήτησε αυτές τις δηλώσεις υποστήριξης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι ακολουθεί; Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να κινηθούν προς το Τσασόβ Γιάρ και να ωθήσουν τον ουκρανικό στρατό πίσω προς τον ποταμό Δνείπερο.
Ο Δνείπερος είναι απολύτως στρατηγικός για την Ουκρανία. Εάν οι Ρώσοι μπορέσουν να φτάσουν στις όχθες του, η Ουκρανία θα κοπεί στη μέση.
Κίνδυνος παγίδευσης
Οι Ουκρανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στην προγραμματισμένη, αλλά όχι ακόμη εκτελεσθείσα, μεγάλη τους αντεπίθεση γιατί, αν αφήσουν τα νώτα τους ακάλυπτα, οι Ρώσοι έχουν επαρκείς δυνάμεις για να χειριστούν μια επίθεση και να προχωρήσουν προς το Τσασόβ Γιάρ και παραπέρα.
Υπάρχει κίνδυνος ο ουκρανικός στρατός να παγιδευτεί από τον βορρά και τον νότο και να μην μπορέσει να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει επίθεση με στόχο την περιοχή της Χερσώνας ή της Ζαπορίζια ή ακόμα και της Κριμαίας.
Η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι να γεμίσουν την Ουκρανία με τόνους σύγχρονων όπλων, μερικά από τα οποία οι Ρώσοι ανατινάζουν πριν φτάσουν κοντά σ’ ένα πεδίο μάχης.
Τμήμα πυραύλου μπροστά από κτίριο που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Μπαχμούτ (φωτογραφία αρχείου από το Reuters/Alex Babenko)
Αλλά το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της Ουκρανίας. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να στρατολογήσει νεοσύλλεκτους ή να εξαναγκάσει νεαρούς να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό μόνο θα πολλαπλασιαστεί όταν ο πλήρης αντίκτυπος της ήττας στην Μπαχμούτ γίνει γνωστός στο ουκρανικό κοινό.
Φήμες για τους στρατηγούς
Η ηγεσία του ουκρανικού στρατού βρίσκεται επίσης υπό αμφισβήτηση. Ο ανώτατος ηγέτης του, ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, φαίνεται ότι εξαφανίστηκε. Το ίδιο και ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων. Δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά πολλές φήμες.
Μια από αυτές λέει ότι ο Ζελένσκι πήγε στην ευρωπαϊκή του περιοδεία ενώ η στρατιωτική αντιπολίτευση εξαλείφθηκε. Μια άλλη θέλει αυτούς τους δύο στρατηγούς να έχουν συλληφθεί επειδή ενεπλάκησαν σε διαφθορά. Μια τρίτη διαδίδει ότι και οι δύο σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση.
Εάν η προγραμματισμένη αντεπίθεση καθυστερήσει επειδή οι ηγέτες του στρατού έχουν σκοτωθεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε ο Ζελένσκι θα αντιμετωπίσει συντριπτικά προβλήματα.
Ενα βασικό εμπόδιο για την κατανόηση του πολέμου στην Ουκρανία είναι η αξιοπιστία των πηγών πληροφόρησης, και σχετίζεται με το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές ειδικεύονται στην παραπληροφόρηση και στις ψεύτικες ειδήσεις.
Τούτου λεχθέντος, οι πληροφορίες που προέρχονται από την Μπαχμούτ μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται. Οι φήμες για την τύχη των στρατηγών της Ουκρανίας δεν επιβεβαιώνονται.
Πηγή: in.gr


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης