
Ενισχύθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 7% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, όπως επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5% (η ΕΛΣΤΑΤ έδειξε 3% κάτι που δείχνει μεγάλη διαφορά) πίσω από το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), την Ισπανία (3,8%) και την Κύπρο (3,9%).
Στον αντίποδα, οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι η Ουγγαρία (24.5%), η Λετονία (15,0%) και η Τσεχία (14,3%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο και στο σύνολο της Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 22 κράτη μέλη και αυξήθηκε πέντε.
Στην Ε.Ε. συνολικά ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Απρίλιο από 8,3% τον Μάρτιο.
«Δείκτης πίτσας Μαργαρίτα»: Η ακρίβεια σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Το πρόβλημα με τα τρόφιμα
Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης ήρθε από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,75 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν υπηρεσίες (+2,21 μονάδες), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,62 μονάδες) και η ενέργεια (+0,38 μονάδες).

Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα επιβράδυνε στο 7,3% από 7,5%, ενώ χωρίς το αλκοόλ και καπνό, διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Απρίλιο από 5,7% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας μείωση για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.
Σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 1%.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 10,2% τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Πτώση 29,9% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι του Απριλίου του 2022, 25,1% στο φυσικό αέριο, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Από την άλλη πλευρά όμως οι τιμές σε κρίσιμα αγαθά για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αυξάνουν με διψήφια ποσοστά. Τα γαλακτοκομικά εμφανίζουν αύξηση 19,1%, 13,1% το ψωμί και τα δημητριακά, 12% τα κρέατα και 16,2% τα έλαια.
Όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, αν και ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνεται σε σχέση με τον Μάρτιο. Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 19,1%, έλαια-λίπη 16,2%, ψωμί – δημητριακά 13,8% και κρέατα 12%.


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Αντρέας Κιντλ: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ

Δύο μειώσεις ευρωεπιτοκίων αναμένουν οικονομολόγοι
Οι δασμοί Τραμπ απειλούν την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πού θα φτάσουν; Με δασμούς 125% απαντά η Κίνα στο 145% του Τραμπ
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - Nέα αντίποινα ανακοίνωσε το Πεκίνο, προσφεύγει στον ΠΟΕ

Ευκαιρία για την Walmart οι δασμοί - Τι λένε ανώτερα στελέχη
Η Walmart, σε μίτινγκ με τους επενδυτές που είχε αυτή την εβδομάδα, εξήγησε γιατί μπορεί η κρίση των δασμών να αποτελέσει ευκαιρία

Οκτώ ευρώ για έναν καπουτσίνο στη Νέα Υόρκη - Το ηχηρό μήνυμα του CEO της Lavazza για τις τιμές
Η τιμή ενός καφέ έχει πλέον φτάσει στα όρια της λέει ο CEO της Lavazza - Ο Μπαραβάλε υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει στην κερδοσκοπία στην αγορά

O Κινέζος πρόεδρος υποδέχεται τους ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούλιο στην Κίνα
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναπτύξουν καλύτερους δεσμούς

Κίνα: Αυξημένες εξαγωγές αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του Μαρτίου
Τα εργοστάσια έσπευσαν να πραγματοποιήσουν αποστολές πριν την επιβολή δασμών Τραμπ

Δασμοί Τραμπ: Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα – Βυθίζονται οι αγορές
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και οι αντιδράσεις των αγορών

Απασφαλίζει η φον ντερ Λάιεν - Ποιο όπλο βγάζει από τη φαρέτρα κατά των ΗΠΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι θέλει «ισορροπημένη» συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να χτυπήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες ως αντίποινα

Δασμοί Τραμπ: Νέες απειλές στο Μεξικό
«Το Μεξικό κλέβει νερό από τους Τεξανούς αγρότες» λέει ο Τραμπ και απειλεί με δασμούς τη γειτονική χώρα που υποφέρει από ξηρασία