
Στη χώρα μας υπάρχει μια ιδιότυπη παράδοση να θεωρούνται προοδευτικές οι κυβερνήσεις συνεργασίας και συντηρητική λογική η αυτοδυναμία.
Μπορώ να καταλάβω τους λόγους που διαμορφώθηκε αυτή η αντίληψη. Ήταν όταν η αριστερά βρέθηκε να υπολείπεται των σχηματισμών της κεντροαριστεράς στις εκλογές. Τότε φάνηκε ότι όντως μια κυβέρνηση των «δημοκρατικών δυνάμεων» στη βάση της απλής αναλογικής θα επέτρεπε μεγαλύτερες δημοκρατικές τομές.
Αυτή η λογική μπορεί να είχε μια βάση σε εποχές όπου τα κόμματα ήταν αλλιώς, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την κομμουνιστική αριστερά.
Τότε δηλαδή το ερώτημα της συνεργασίας αφορούσε το πώς η «Αλλαγή» θα μπορούσε να προωθηθεί καλύτερα και με μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη.
Ας μην ξεχνάμε ότι τότε και το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά αναφέρονταν στην ίδια πλατιά κοινωνική συμμαχία που είχε ρίζες στην ενότητα που διαμόρφωσε το ΕΑΜ.
Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οποτεδήποτε είχαμε κυβερνήσεις συνεργασίας αυτές όχι μόνο δεν ήταν κυβερνήσεις προγραμματικής σύγκλισης, αλλά στην πράξη ήταν και κυβερνήσεις επιρρεπείς στον εκβιασμό.
Είτε μιλάμε για τον εκβιασμό από την Τρόικα είτε μιλάμε για τον εκβιασμό από κάθε λογής μορφές διαπλοκής.
Γιατί προφανώς μια κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει ότι δεν υπήρχε κάποιο κόμμα τόσο ισχυρό, δηλαδή ικανό να έχει πίσω του μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία.
Άρα, όποιος θέλει να το «πιέσει» θα εκμεταλλευτεί ακριβώς το γεγονός ότι χρειάζεται να κάνει συμμαχίες.
Θα το πιέσει πολιτικά, εάν π.χ. μιλάμε για τον διεθνή παράγοντα.
Θα το πιέσει πολλαπλά εάν μιλάμε για οικονομικά συμφέροντα.
Και οι προεκλογικές υποσχέσεις θα πάνε περίπατο.
Και όλη η περίοδος 2011-2019 αυτό ακριβώς αποδεικνύει.
Προφανώς πολιτική πίεση και πίεση από συμφέροντα δέχεται και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα παραδείγματα είναι αρκετά.
Όμως, είναι κάπως πιο δύσκολα τα πράγματα.
Και γι’ αυτό ήταν εξαρχής προβληματικό το παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο και η λογική να υπάρξει εκλογικός νόμος που να επιτρέπει ακόμη και συνεργασία του δεύτερου με το τρίτο κόμμα.
Όχι γιατί θα ήταν «κυβέρνηση των ηττημένων».
Αλλά γιατί ήταν ως να προεξοφλείται ότι στη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ένα πολιτικό κόμμα ή ένας πολιτικός συνασπισμός που να μπορεί να εκπροσωπήσει, στη βάση σαφώς διατυπωμένου προγράμματος που έχει δουλευτεί μέσα στον λαό, τις ανάγκες ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Ήταν σαν να προεξοφλείται μια ήττα και να αναζητούνται τρόποι να παρουσιαστεί ως νίκη.
Μόνο που η πολιτική δεν λειτουργεί έτσι και οι ψηφοφόροι το καταλαβαίνουν.
Και αυτό ίσως εξηγεί την αμηχανία τους σε μια στιγμή που θα ήθελαν να βρουν μια λύση που θα εκπροσωπούσε πραγματικά την αλλαγή σε μια κατεύθυνση περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτοδύναμα και με την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη.
Και αυτό ας το σταθμίσουν, αυτοί που πρέπει να το σταθμίσουν.


Latest News

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες

Οι επτά εμπορικοί πόλεμοι Ευρώπης – ΗΠΑ, από το 1963
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξυπνά παλιούς δαίμονες, γεμάτους κοτόπουλα, μπανάνες, αεροπλάνα και κρέατα…

Ανοιξιάτικα αναγνώσματα
Ολοι περιμένουν να δουν χειρισμούς στο πεδίο, από ελληνική πλευράς, ούτε ευχολόγια ούτε ωραιοποιήσεις για το αποτύπωμα των δασμών Τραμπ

Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής με τους αμερικανικούς δασμούς
Γιατί γίνεται και ελληνικό το πρόβλημα των δασμών - Αν και ο αρχικός αντίκτυπος της ανόδου των τιμών θα επηρεάσει τους Αμερικανούς, οι βιομηχανίες θα περάσουν την επιβάρυνση σε όλες τις αγορές τους

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό

Επέστρεψε το ρίσκο
Πρέπει να προσέξουμε σε αυτή τη φάση διπλά και τρίδιπλα τις κινήσεις μας...

Δασμοί: Μήπως ο λύκος παραμονεύει αλλού;
Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου μήπως τελικά αποσκοπούν σε μια ριζική επαναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος;

Με «εγκληματική» παραποίηση της πραγματικότητας η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμπεται σε δίκη για δύο πλημμελήματα
Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει σε δίκη τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα έωλα επιχειρήματα του κατηγορητηρίου και η πολιτική στόχευση εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη

Γυμνοί… στον εμπορικό πόλεμο
Δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία στερούνται του βασικού τους όπλου: Μίας ισχυρής παραγωγικής βάσης, μίας ισχυρής βιομηχανίας