Με απλά λόγια, αν η αγορά μυρίσει αυτοδυναμία της ΝΔ (στον δεύτερο, κατά πάσα πιθανότητα, γύρο, λόγω ενισχυμένης αναλογικής), θα κοιτάμε τις τιμές των μετοχών της σήμερον αφ υψηλού.
Κι αυτό, διότι θα προεξοφληθεί ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο εγγύς μέλλον, άρα και εισροή νέων και μεγάλων θεσμικών ξένων κεφαλαίων.
Αν όμως η αγορά μυρίσει αδυναμία συναγωγής αυτοδυναμίας, ακόμα και τη δεύτερη Κυριακή, ή ακόμα χειρότερα αλλαγή σκυτάλης στα χέρια της τωρινής αντιπολίτευσης (πιθανόν με συνεργασία άλλων κομμάτων), θα πέσει ξύλο στο ταμπλό τη Δευτέρα. Και όχι μόνο τη Δευτέρα.
Παρακάμπτωντας παντελώς το πολιτικό σκέλος, οι χρηματαγορές θέλουν πολιτική σταθερότητα. Ειδικά σε αυτήν τη φάση, που αποζητούμε την επενδυτική βαθμίδα (και όχι μόνο), και ειδικά σε ένα τόσο πληγωμένο, όλα αυτά τα χρόνια Χρηματιστήριο, το οποίο έιναι και αβαθές.
Εξάλλου, η διαδρομή 800-1140 μονάδες (Οκτ22-Φεβ23) έγινε ανοδική ακριβώς χάρη σε αυτήν την προεξόφληση, ότι θα παραμείνει η πολιτική νηνεμία.
Αυτό έδειξαν και οι επενδυτές, αγοράζοντας μετοχές, και οι επιχειρήσεις καταφέρνοντας νέα καλά μεγέθη στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Και όσο η Ελλάς παραμένει εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός με καλές αποδόσεις και χαμηλό premium κινδύνου ελλείψει άλλων συστημικών κινδύνων, τόσο το ΧΑ ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον, με όνειρα για τις 1500 μονάδες του ΓΔ.
Διαγραμματικά, η κατοχύρωση (προ ημερών) των 1120 μονάδων με παράλληλη τεχνική επιβεβαίωση, έχει ανοίξει τον δρόμο για τις 1250 με στάση στις 1170.
ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, CENER, OTOEΛ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΤΚΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΔΕΗ είναι κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για τη συνέχεια. Η διασπορά είναι ένα καλό όπλο, εξάλλου.