
Να αγνοούν τις διαρροές στον Τύπο καλεί τους επενδυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τις περισσότερες φορές οι τελικές αποφάσεις πολιτικής διαφέρουν σε σχέση με όσα είχαν δημοσιευτεί σε ΜΜΕ.
Κλάας Κνοτ-ΕΚΤ: Έρχονται κι άλλες αυξήσεις στα επιτόκια
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, έκθεση της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 360 περιστατικά διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών προς τον Τύπο από παράγοντες των εθνικών κεντρικών τραπεζών, κυρίως προς τα δίκτυα Bloomberg, Reuters και MNI. Όμως, όπως σημειώνεται στην έρευνα, ενώ οι διαρροές συχνά κινούν τις αγορές περισσότερο από τις δημόσιες δηλώσεις των φορέων καθορισμού των επιτοκίων, αποτελούν αναξιόπιστους δείκτες μελλοντικών αποφάσεων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
«Κοιτάζοντας πίσω μετά τη λήψη της απόφασης, οι προηγούμενες διαρροές συνήθως δεν μετακίνησαν τα επιτόκια της αγοράς πιο κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα της πολιτικής», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά καλό θα ήταν να αγνοούν τέτοιου είδους μη αποδιδόμενες ανακοινώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις».
Όπως σημειώνουν οι FT, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προσπαθήσει να μειώσει τις διαρροές από τότε που ανέλαβε τη θέση του Μάριο Ντράγκι, τον Νοέμβριο του 2019, προτρέποντας τους συναδέλφους της που καθορίζουν τα επιτόκια να μην εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με τις αποφάσεις πολιτικής κατά την προετοιμασία των συνεδριάσεων ή αμέσως μετά από αυτές.
Από τον Ντράγκι στη Λαγκάρντ
Ο αριθμός των άρθρων που βασίζονται σε διαρροές από εσωτερικούς παράγοντες της ΕΚΤ έχει μειωθεί από τότε που ανέλαβε η Λαγκάρντ, από το μέγιστο των 36 το 2019 σε 22 το 2021, σύμφωνα με την έρευνα των αξιωματούχων της ΕΚΤ, της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Οι αξιωματούχοι όμως διαπίστωσαν ότι πρόσφατα υπήρξε «σημαντική αύξηση» των διαρροών μετά τις συνεδριάσεις πολιτικής του κύριου διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων, οι οποίες συχνά αποδυνάμωναν το μήνυμα που εκπέμπεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Πολλές από αυτές τις συνεδριάσεις κατέληξαν σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Ο Ντράγκι συγκρούστηκε με αρκετά από τα πιο «γερακίσια» μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας που ενεργούν ως ρυθμιστές των επιτοκίων.
«Οι διαρροές είναι πιο συχνές όταν η συζήτηση για την πολιτική είναι πιο αμφιλεγόμενη – όταν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η πιο αμφιλεγόμενη απόφαση
Η πιο αμφιλεγόμενη απόφαση τα τελευταία χρόνια ήταν μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων και την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η απόφαση προκάλεσε καταιγισμό δημόσιων και ιδιωτικών επικρίσεων από τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων, ορισμένοι από τους οποίους θεώρησαν ότι είχαν στριμωχτεί από τον Ντράγκι για να αποδεχτούν την απόφαση.
Η Λαγκάρντ έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας σε σχέση με τον Ντράγκι, επιλέγοντας να συσπειρώσει τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων γύρω από μια απόφαση και στη συνέχεια να την εξηγήσει, αντί να ηγείται και να περιμένει από τους άλλους να την ακολουθήσουν.
Οι αγορές επηρεάζονται
Παρά το γεγονός ότι οι ιστορίες που βασίζονται σε διαρροές συχνά αντανακλούν μειοψηφικές απόψεις και σε γενικές γραμμές δεν παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες αποφάσεις πολιτικής, ωστόσο έχουν καταφέρει να ασκήσουν επιρροή στις αγορές.
Εξετάζοντας τις κινήσεις κάθε 35 λεπτά στην αγορά δεικτοποιημένων swaps μίας ημέρας, στην οποία οι επενδυτές στοιχηματίζουν τις κινήσεις των επιτοκίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαρροές προκάλεσαν κίνηση των τιμών κατά 60-95% περισσότερο από το κανονικό. Είπαν επίσης ότι οι διαρροές μετακίνησαν τις αγορές κατά 15-30% περισσότερο από τον μέσο όρο των δημόσιων δηλώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Οι διαρροές «συχνά αντιστρέφουν τις προηγούμενες τάσεις της αγοράς στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια», πηγαίνοντας αντίθετα με τις προσδοκίες του κοινού για τις αποφάσεις πολιτικής. Συχνά οι δημόσιες δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ που καθορίζουν τα επιτόκια «μετριάζουν τον αντίκτυπο των διαρροών», αντιστρέφοντας μέρος του αντικτύπου τους στην αγορά.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαρροές «δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στις αποφάσεις πολιτικής και συνήθως δεν μειώνουν την ευελιξία της πολιτικής». Πρόσθεσαν ότι «πολλές διαρροές απλώς προσθέτουν θόρυβο στη συζήτηση και μεταβλητότητα στις αγορές».


Latest News

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο