Να αγνοούν τις διαρροές στον Τύπο καλεί τους επενδυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τις περισσότερες φορές οι τελικές αποφάσεις πολιτικής διαφέρουν σε σχέση με όσα είχαν δημοσιευτεί σε ΜΜΕ.
Κλάας Κνοτ-ΕΚΤ: Έρχονται κι άλλες αυξήσεις στα επιτόκια
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, έκθεση της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 360 περιστατικά διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών προς τον Τύπο από παράγοντες των εθνικών κεντρικών τραπεζών, κυρίως προς τα δίκτυα Bloomberg, Reuters και MNI. Όμως, όπως σημειώνεται στην έρευνα, ενώ οι διαρροές συχνά κινούν τις αγορές περισσότερο από τις δημόσιες δηλώσεις των φορέων καθορισμού των επιτοκίων, αποτελούν αναξιόπιστους δείκτες μελλοντικών αποφάσεων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
«Κοιτάζοντας πίσω μετά τη λήψη της απόφασης, οι προηγούμενες διαρροές συνήθως δεν μετακίνησαν τα επιτόκια της αγοράς πιο κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα της πολιτικής», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά καλό θα ήταν να αγνοούν τέτοιου είδους μη αποδιδόμενες ανακοινώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις».
Όπως σημειώνουν οι FT, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προσπαθήσει να μειώσει τις διαρροές από τότε που ανέλαβε τη θέση του Μάριο Ντράγκι, τον Νοέμβριο του 2019, προτρέποντας τους συναδέλφους της που καθορίζουν τα επιτόκια να μην εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με τις αποφάσεις πολιτικής κατά την προετοιμασία των συνεδριάσεων ή αμέσως μετά από αυτές.
Από τον Ντράγκι στη Λαγκάρντ
Ο αριθμός των άρθρων που βασίζονται σε διαρροές από εσωτερικούς παράγοντες της ΕΚΤ έχει μειωθεί από τότε που ανέλαβε η Λαγκάρντ, από το μέγιστο των 36 το 2019 σε 22 το 2021, σύμφωνα με την έρευνα των αξιωματούχων της ΕΚΤ, της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Οι αξιωματούχοι όμως διαπίστωσαν ότι πρόσφατα υπήρξε «σημαντική αύξηση» των διαρροών μετά τις συνεδριάσεις πολιτικής του κύριου διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων, οι οποίες συχνά αποδυνάμωναν το μήνυμα που εκπέμπεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Πολλές από αυτές τις συνεδριάσεις κατέληξαν σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Ο Ντράγκι συγκρούστηκε με αρκετά από τα πιο «γερακίσια» μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας που ενεργούν ως ρυθμιστές των επιτοκίων.
«Οι διαρροές είναι πιο συχνές όταν η συζήτηση για την πολιτική είναι πιο αμφιλεγόμενη – όταν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η πιο αμφιλεγόμενη απόφαση
Η πιο αμφιλεγόμενη απόφαση τα τελευταία χρόνια ήταν μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων και την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η απόφαση προκάλεσε καταιγισμό δημόσιων και ιδιωτικών επικρίσεων από τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων, ορισμένοι από τους οποίους θεώρησαν ότι είχαν στριμωχτεί από τον Ντράγκι για να αποδεχτούν την απόφαση.
Η Λαγκάρντ έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας σε σχέση με τον Ντράγκι, επιλέγοντας να συσπειρώσει τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων γύρω από μια απόφαση και στη συνέχεια να την εξηγήσει, αντί να ηγείται και να περιμένει από τους άλλους να την ακολουθήσουν.
Οι αγορές επηρεάζονται
Παρά το γεγονός ότι οι ιστορίες που βασίζονται σε διαρροές συχνά αντανακλούν μειοψηφικές απόψεις και σε γενικές γραμμές δεν παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες αποφάσεις πολιτικής, ωστόσο έχουν καταφέρει να ασκήσουν επιρροή στις αγορές.
Εξετάζοντας τις κινήσεις κάθε 35 λεπτά στην αγορά δεικτοποιημένων swaps μίας ημέρας, στην οποία οι επενδυτές στοιχηματίζουν τις κινήσεις των επιτοκίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαρροές προκάλεσαν κίνηση των τιμών κατά 60-95% περισσότερο από το κανονικό. Είπαν επίσης ότι οι διαρροές μετακίνησαν τις αγορές κατά 15-30% περισσότερο από τον μέσο όρο των δημόσιων δηλώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Οι διαρροές «συχνά αντιστρέφουν τις προηγούμενες τάσεις της αγοράς στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια», πηγαίνοντας αντίθετα με τις προσδοκίες του κοινού για τις αποφάσεις πολιτικής. Συχνά οι δημόσιες δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ που καθορίζουν τα επιτόκια «μετριάζουν τον αντίκτυπο των διαρροών», αντιστρέφοντας μέρος του αντικτύπου τους στην αγορά.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαρροές «δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στις αποφάσεις πολιτικής και συνήθως δεν μειώνουν την ευελιξία της πολιτικής». Πρόσθεσαν ότι «πολλές διαρροές απλώς προσθέτουν θόρυβο στη συζήτηση και μεταβλητότητα στις αγορές».
Latest News
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Απολύει 5.400 εργαζόμενους - Ο λόγος
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
ΕΚΤ προς τράπεζες: Βελτιωθείτε στην διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων
Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά σοκ
Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο