Ένα μεγάλο σχέδιο για την ανάπτυξη της Κεντρικής Ασίας, που περιλαμβάνει από κατασκευή υποδομών έως ενίσχυση του εμπορίου, παρουσίασε την Παρασκευή ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αναλαμβάνοντας νέο ηγετικό ρόλο σε μια περιοχή που παραδοσιακά αποτελούσε ρωσική σφαίρα επιρροής.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συντονίσει τις στρατηγικές ανάπτυξης με το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν και να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό όλων, δήλωσε ο Σι σε ομιλία του σε μια σύνοδο κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας στη βορειοδυτική Κίνα.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των έξι χωρών και έδωσε ισχυρή θετική ενέργεια στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε αργότερα ο Σι σε συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Κεντρικής Ασίας.

«Θα προωθήσουμε από κοινού ένα νέο παράδειγμα βαθιά συμπληρωματικής και υψηλού επιπέδου συνεργασίας, από την οποία κερδίζουν όλοι».

Θεαματική είσοδος

Με την εμπλοκή της, η Κίνα έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της κούρσας για πολιτική επιρροή και ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στην πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή, όσο η Ρωσία παραμένει εγκλωβισμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία και με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν να μειώνει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με ένα δίκτυο εμπορικών διαδρόμων, προσφέρουν στην Κίνα εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων σε περίπτωση διαταραχών στους θαλάσσιους διαδρόμους.

Οι υποσχέσεις υποστήριξης και συνεργασίας στη διήμερη σύνοδο κορυφής βρίσκονται δε στον αντίβαρο της αρνητικής για την Κίνα εικόνας που φιλοτεχνεί η σύνοδος της G7 στην Ιαπωνία.

Η υποστήριξη της Κίνας προς την Κεντρική Ασία φαίνεται επίσης να αποτελεί αντίβαρο στις κατηγορίες των ΗΠΑ για «καταναγκαστική διπλωματία».

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να εμβαθύνουν την εμπιστοσύνη και να προσφέρουν «σαφή και ισχυρή υποστήριξη» σε βασικά συμφέροντα όπως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, η εθνική αξιοπρέπεια και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Δεν αναφέρθηκε στην Ουκρανία, η οποία, όπως και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να βελτιώσουν την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια και την ενίσχυση της άμυνας», δήλωσε.

Οι συμφωνίες

Η Κίνα θα αναβαθμίσει επίσης τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες και θα αυξήσει τον όγκο των διασυνοριακών εμπορευματικών μεταφορών με την περιοχή, δήλωσε ο Σι.

Θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την Κίνα στην Κεντρική Ασία να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, να κατασκευάσουν αποθήκες και να δρομολογήσουν μια ειδική σιδηροδρομική υπηρεσία με στόχο την προώθηση του τουρισμού, πρόσθεσε.

«Για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και την ανάπτυξη της Κεντρικής Ασίας, η Κίνα θα παράσχει στις χώρες της Κεντρικής Ασίας συνολικά 26 δισεκατομμύρια γιουάν (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδοτική στήριξη και επιχορηγήσεις», δήλωσε ο Σι.

Το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Κεντρικής Ασίας έφθασε πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Καζακστάν να προηγείται με 31 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Κίνα επιδιώκει βαθύτερους δεσμούς στην προσπάθειά της για μεγαλύτερη επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Σι δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή της γραμμής D του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Κεντρικής Ασίας.

Ενεργειακή συνεργασία

Κάλεσε επίσης την Κίνα και την Κεντρική Ασία να αυξήσουν το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου, να αναπτύξουν την ενεργειακή συνεργασία σε όλες τις βιομηχανικές αλυσίδες και να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της νέας ενέργειας και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Μακροπρόθεσμα, η Κίνα υποστηρίζει την κατασκευή ενός διεθνούς διαδρόμου μεταφορών που θα διασχίζει την Κασπία Θάλασσα και θα ενισχύσει την κατασκευή κόμβων μεταφοράς εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης, δήλωσε ο Σι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου