Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να επιμείνει στην νομισματική της πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Τώρα είναι μια στιγμή που είναι αρκετά κρίσιμη γιατί ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται», είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό κρατικό κανάλι TVE που μεταδόθηκε την Παρασκευή.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά πρέπει ακόμα να έχουμε σταθερά υψηλά επιτόκια». υπογράμμισε
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης [από 50 μ.β. στις προηγούμενες συνεδριάσεις] και αναλυτές προβλέπουν άλλες δύο τέτοιες κινήσεις για τις προσεχείς συναντήσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% εγκαίρως.
Λαγκάρντ: «Έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε» – Κίνδυνος οι αυξήσεις μισθών
«Είναι μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να ανασκουμπωθούμε και να δούμε αυτόν τον στόχο που έχουμε και να τον πετύχουμε», είπε η Λαγκάρντ. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Θα το κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία».
«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα είμαστε θαρραλέοι και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%,» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του ταξιδιού, και δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, τόσο πιο λεπτό γίνεται και τόσο πιο δύσκολο είναι να μετρήσουμε τον σωστό χρόνο, τον σωστό ρυθμό και το σωστό επίπεδο και να καταλήξουμε σε συναίνεση».
25 χρόνια ΕΚΤ
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ιδρύθηκε την 1η Ιουνίου 1998.
Ερωτηθείσα για το τι άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ήταν ένα πολύ φιλόδοξο και τολμηρό έργο, έχει εκπληρώσει την αποστολή της. Η σταθερότητα σχεδιάστηκε τότε γιατί είχαμε μεγάλη υποτίμηση(…) Καταφέραμε να διατηρήσουμε της σταθερότητα, που είναι η βασική εντολή της ΕΚΤ. Τα τελευταία 25 χρόνια, έχουμε διατηρήσει μέσο πληθωρισμό περίπου 2%, και τώρα παλεύουμε να τον μειώσουμε. Αλλά κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σίγουρα φέραμε το επίπεδο σταθερότητας που καθιστά το ευρώ το δεύτερο διεθνές νόμισμα στον κόσμο μετά το δολάριο».
«Νομίζω ότι με τα νέα εργαλεία που χρειάστηκε να εφεύρουμε για να προσφέρουμε καλή νομισματική πολιτική και τις νέες τεχνολογίες, όπως το ψηφιακό ευρώ που σχεδιάζουμε, διασφαλίζουμε πραγματικά ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη για το μέλλον» τόνισε.
Το προσωπικό της στυλ
Κληθείσα να περιγράψει το δικό της στυλ, το οποίο είχε τονίσει πριν από μία 4ετία, η Ευρωπαία Τραπεζίτης μίλησε για την ανάγκη της ομαδικής δουλειάς: «Το στυλ μου είναι μάλλον να προσεγγίζω όλες τις απόψεις, να ακούω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να λαμβάνω υπόψη τις αντίστοιχες θέσεις τους και να προσπαθώ να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φωνές γύρω από την απόφαση που θα λάβουμε στη συνέχεια. Αυτό ονομάζω το στυλ μου. Και νομίζω ότι δεν είναι κάτι συγκεκριμένο για μένα. Πρόκειται για την επίτευξη συναίνεσης απλώνοντας το χέρι και συμπεριλαμβάνοντας τους πάντες. (…) Θέλει περισσότερο χρόνο, είναι πιο επίπονο και πρέπει να απαλλαγείς από τον πολύ εγωισμό, αλλά νομίζω ότι είναι πιο διαρκές».
Τα μυστικά των συνεδριάσεων
Η κ. Λαγκάρντ δεν δίστασε να αποκαλύψει και τα μυστικά των συνεδριάσεων με τη διαμάχη μεταξύ γερακιών και περιστεριών, στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής;
« Οι συζητήσεις είναι ζωηρές, ειλικρινείς» τόνισε: «Οι άνθρωποι λένε αυτό που σκέφτονται. Και η δουλειά μου ως πρόεδρος είναι να διασφαλίσω ότι όλοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους και στη συνέχεια να τους ενώσω σε μια λογική απόφαση. Μπορεί να μην είναι η τέλεια απόφαση για τη μία ομάδα ή την άλλη, αλλά θα είναι μια απόφαση που πραγματικά πιστεύουμε ότι εκπληρώνει την αποστολή μας και θα μας κρατήσει ενωμένους».
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%