
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που από την Πέμπτη κινείται πέριξ των 30 ευρώ/μεγαβατώρα, έχοντας πέσει ακόμα και στα 29 ευρώ/μεγαβατώρα.
Φυσικό αέριο: Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για επάρκεια και τιμές τον χειμώνα του 2023 – 2024
Οι χαμηλές τιμές στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας (TTF) βρίσκονται στον αντίποδα της εικόνας που επικρατούσε έναν χρόνο πριν: Στις 20 Μαΐου 2022 η τιμή του αερίου στο TTF ήταν υπερδιπλάσια, καθώς διαμορφωνόταν στα 69 ευρώ. Είχε ήδη ξεκινήσει το ανοδικό σερί που θα οδηγούσε τις τιμές του αερίου ακόμα και στα 306 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 26 Αυγούστου 2022. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στις 20 Μαΐου του 2021 η τιμή του ευρωπαϊκού αερίου ήταν μόλις 15 ευρώ/μεγαβατώρα.
Ομαλοποίηση
Η πτώση της τιμής του αερίου αντικατοπτρίζει την ομαλοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της γηραιάς ηπείρου μετά το περσινό σοκ που προκάλεσε η μείωση των ποσοτήτων που παραδίδονταν από τη Ρωσία, οι οποίες κατέρρευσαν μετά την καταστροφή των Nord Stream 1 και 2 από σαμποτάζ, σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του TTF.
ΤτΕ: Ανατομία του κερδοσκοπικού πάρτι στο TTF
Η πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (61% στις αρχές Μαΐου), λόγω της εξοικονόμησης που επετεύχθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τη βοήθεια των αφύσικα θερμών καιρικών συνθηκών.
Όπως σημείωσε μιλώντας στους Financial Times ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων ICIS, υποχώρηση των τιμών του αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμενόταν να σημειωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι όμως ήδη από τον Μάιο. Συνολικά από τα τέλη Μαρτίου η τιμή του TTF μειώθηκε για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, με την πτώση να αγγίζει συνολικά το 27%.«Θα δούμε περισσότερη πτώση στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια; Ναι, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Marzec-Manser, προσθέτοντας ότι στην υποχώρηση των τιμών συνέβαλε η έλλειψη ζήτησης για spot LNG από την Ασία, τον μεγάλο ανταγωνιστή της Ευρώπης στις διεθνείς ενεργειακές αγορές.
Επιφυλακτικότητα
Πάντως, όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, παρά την πτώση των τιμών traders και αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζονται, όμως οι συνολικές ποσότητες που αποστέλλονται είναι μειωμένες κατά 90% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει ότι η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης «υπόκειται σε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων» που περιλαμβάνουν τον καιρό, τη διαθεσιμότητα LNG και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ροών από τη Ρωσία.
Στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί αναφέρθηκε και η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις. Όπως τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, αν και η απειλή ενεργειακής κατάρρευσης του μπλοκ με απόλυτη έλλειψη φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά, η εξέλιξη των τιμών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.
Βεβαίως, σήμερα τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού έχουν μειώσει τον κίνδυνο νέου κύματος πίεσης στις ευρωπαϊκές αγορές αερίου, στα πρότυπα του Αυγούστου του 2022. Η αγορά εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα του 2022-2023 οι τιμές θα παραμένουν σταθεροποιημένες λίγο πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περιοριζόμενες στο ένα έκτο της μέγιστης τιμής του 2022 – αν και κινούμενες πάνω από δύο φορές ψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Τυχόν αύξηση της ζήτησης, όμως, θα μπορούσε να επαναφέρει τις πιέσεις. «Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα συνδυασμό π.χ. ενός κρύου χειμώνα ή ενός ζεστού καλοκαιριού», εξηγεί η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα κίνητρα για εξοικονόμηση φυσικού αερίου και χρήση εναλλακτικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή. Ταυτόχρονα, η αυξημένη ζήτηση για LNG σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τα προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω. Από την άλλη, τυχόν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που θα συνέβαλαν, συν τοις άλλοις, στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, θα μπορούσαν να πιέσουν τις τιμές κάτω από τα σημερινά επίπεδα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ