Η Τουρκία έχει μια «ειδική» σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που συνεχώς ενισχύεται παρά την αυξανόμενη πίεση στην Άγκυρα να ακολουθήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN, πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», είπε ο Ερντογάν στην Μπέκι Άντερσον του CNN. «Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε μια θετική σχέση με τη Ρωσία».

«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα», πρόσθεσε.

Μπορεί ο Πούτιν να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές;

Οι εκλογές της 28ης Μαΐου

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως επικρατέστερος για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου. Αυτός και ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν αποκλίνει σε ορισμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας με τη Δύση και τη Ρωσία. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να επιδιορθώσει χρόνια τεταμένης διπλωματίας με τη Δύση.

Είπε επίσης ότι δεν θα επιδιώξει να μιμηθεί τη σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν, αλλά αντ’ αυτού θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.  Και τις ημέρες που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου της προεδρικής κούρσας στις 14 Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου ανέβασε τους τόνους του απέναντι στο Κρεμλίνο, κατηγορώντας το για ανάμειξη στις εκλογές της Τουρκίας και απειλώντας να διαρρήξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το ψεύτικο περιεχόμενο και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν σε αυτή τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Αν θέλετε τη συνέχιση της φιλίας μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα, ο Ερντογάν ενισχύει τη σχέση του με τον Πούτιν – και πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της. «Η Δύση δεν ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση», είπε στο CNN. «Χρειάζεστε μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία». Και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι επιδιώκει να «αποσπάσει» την Τουρκία από τη Ρωσία.

Η «φιλοουκρανική ουδετερότητα»

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επιχειρεί να αναδειχθεί ως βασικός μεσολαβητής, υιοθετώντας μια πολιτική ίσων αποστάσεων, ευρέως γνωστή ως «φιλοουκρανική ουδετερότητα».

Όπως επισημαίνει το CNN, βοήθησε στη σύναψη μιας βασικής συμφωνίας, γνωστής ως Πρωτοβουλία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία ξεκλείδωσε εκατομμύρια τόνους σιταριού, αποτρέποντας μια παγκόσμια κρίση πείνας. Η συμφωνία παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες την Τετάρτη, μία ημέρα πριν οριστεί η λήξη της.

«Αυτό ήταν δυνατό λόγω της ειδικής σχέσης μας με τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε στο CNN, αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Το ρωσοτουρκικό εμπόριο ανέρχεται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.  Ο Ερντογάν συνέβαλε επίσης στη διασφάλιση της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, εκτός από τη φιλοξενία ορισμένων απελευθερωμένων Ουκρανών αιχμαλώτων στην Τουρκία και την παροχή όπλων στο Κίεβο. Ακόμα οι στενοί δεσμοί του με τον Πούτιν έχουν κάνει τους δυτικούς συμμάχους του νευρικούς.

Η Σουηδία

Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  «Εφόσον η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει στα παρακλάδια τρομοκρατικών ομάδων στην Τουρκία να περιφέρονται ελεύθερα στη Σουηδία, στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να βλέπουμε ευνοϊκά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Επειδή μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει μια ισχυρή στάση όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η Σουηδία έχει αρνηθεί τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση ατόμων που η Άγκυρα περιγράφει ως τρομοκράτες, υποστηρίζοντας ότι το θέμα μπορεί να κριθεί μόνο από σουηδικά δικαστήρια.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επειδή τον αποκάλεσε «δικτάτορα»: «Θα έμπαινε ποτέ ένας δικτάτορας σε δεύτερο γύρο εκλογών;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Οι ελευθερίες

Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ελευθεριών, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για τις ιδέες του στην Τουρκία». Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και τοπικοί πολιτικοί συνελήφθησαν τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Τα επιτόκια

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να μειώσει τα επιτόκια και ισχυρίστηκε ότι η τακτική του αυτή έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα. «Έχω μια θέση ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συσχετίζονται θετικά. Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», είπε ο Ερντογάν. «Έχουμε δει αποτελέσματα όσον αφορά τα βήματα που έχουμε κάνει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα