Σε περισσότερες από τις μισές μεγάλες λίμνες του κόσμου η στάθμη έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, διαπιστώνει νέα μελέτη, η οποία αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας στην αλόγιστη χρήση νερού και την αύξηση της εξάτμισης λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.
Από την Κασπία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία μέχρι την λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής, η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science εξετάζει 1.972 μεγάλες λίμνες χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις και κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα
Η διεθνής ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι, όλες μαζί, οι λίμνες αυτές χάνουν 22 δισεκατομμύρια τόνους νερού το χρόνο εδώ, με τις συνολικές απώλειες των τελευταίων τριών δεκαετιών να αντιστοιχούν χονδρικά στην ετήσια κατανάλωση νερού των ΗΠΑ.
Το 56% των απωλειών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και δευτερευόντως στην άντληση νερού για ανθρώπινη χρήση. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι λίμνες είναι σημαντικότερη πηγή νερού από τα ποτάμια, παρόλα αυτά δεν παρακολουθούνται τόσο συστηματικά.
Ακόμα και πολύ μεγάλες λίμνες, όπως η Αράλη στην Κεντρική Ασία και η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή, στέγνωσαν λόγω της υπεράντλησης.
Παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει τις ξηρές περιοχές ξηρότερες και τις υγρές υγρότερες, η μελέτη δείχνει ότι η στάθμη πέφτει ακόμα και σε περιοχές υψηλής βροχόπτωσης.
«Είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε» επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Φανγκφάνγκ Γιάο, υδρολόγος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
Βασικός λόγος για τις απώλειες ακόμα και σε υγρές περιοχές είναι η αυξημένη εξάτμιση λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, εξηγούν οι ερευνητές.
Πέρα από την κλιματική αλλαγή και την αλόγιστη χρήση, άλλοι παράγοντες πίσω από την πτώση της στάθμης είναι η αλλαγή στα μοτίβα των βροχοπτώσεων και την απορροή υδάτων.
Σημαντικές μειώσεις στον όγκο του νερού διαπιστώθηκαν επίσης και στα δύο τρίτα των μεγάλων τεχνητών λιμνών που εξετάστηκαν, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση βασικός παράγοντας είναι η συσσώρευση ιζημάτων, ειδικά σε φράγματα μεγάλης ηλικίας.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της διαχείρισης νερού, δεδομένου ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε λεκάνες λιμνών που στερεύουν.
Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις στη γενική τάση, καθώς το 24% των λιμνών που εξετάστηκαν μεγαλώνουν σε όγκο. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιοχές με μικρούς πληθυσμούς, όπως στο υψίπεδο του Θιβέτ, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν λύσεις και για άλλες περιπτώσεις.
Παράδειγμα είναι η λίμνη Σεβάν της Αρμενίας, η οποία εμπλουτίστηκε με νερό έπειτα από την εφαρμογή νέας νομοθεσίας για τη χρήση νερού στις αρχές τις δεκαετίας του 2000.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων