
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κάλεσαν σήμερα την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισαν παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο.
«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) κάνοντας λόγο για «τη σημασία που έχει το να έχουμε ειλικρινή διάλογο» με τις κινεζικές αρχές.
G7: Οι 5 λόγοι που σηματοδοτούν την κρισιμότητα της φετινής συνόδου
Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, και άλλες, στην ευρωπαϊκή πλευρά, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα.
«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία συνεδριάζει από χθες, Παρασκευή, μέχρι αύριο, Κυριακή, στη Χιροσίμα.
«Ασκείστε πίεση στη Ρωσία»
«Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.
Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη για να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της.
Όμως παράλληλα οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία.
«Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι ηγέτες της G7.
Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας», «μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», συνέχισαν.
Για Ταϊβάν
Οι χώρες της G7 επανέλαβαν επίσης την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Στο θέμα της Ταϊβάν, επανέλαβαν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, επέμειναν.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση