Ακόμα πιο στενές επαφές με την Εφορία αποκτούν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
Στο τέλος του μήνα αρχίζουν να «τρέχουν» οι δόσεις για την εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ, τον Ιούλιο θα προστεθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ στο τέλος Ιουλίου λήγει η προθεσμία για ένταξη των φορολογουμένων στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.
Εφορία: Νέο Taxis μετά από 27 χρόνια – Οι 10 παρεμβάσεις
Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, νοικοκυριά και επαγγελματίες θα πρέπει να κυνηγάνε τις δόσεις της Εφορίας. Δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος, δόση για τα χρέη της πανδημίας, δόση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, δόση για τις 120 δόσεις, δόση για την πάγια ρύθμιση, δόση για την επιστρεπτέα.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι συνεπείς για να μη χάσουν δόσεις και ρυθμίσεις και να μη φορτώνονται με προσαυξήσεις.
Για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από 8 έως 24, ενώ ειδικά για τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται έκπτωση 3% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά έως 31 Ιουλίου.
Οι δόσεις, οι εκπτώσεις και οι ευκολίες πληρωμής για τις φορολογικές οφειλές διαμορφώνονται ως εξής:
ΕΝΦΙΑ
Πάνω από 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους που συνολικά φθάνει τα 2,268 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Οσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή:
• Στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει: α) Εως 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%. β) Από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.
• Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.
Φόρος εισοδήματος
Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2023 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα:
• Ενταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 έντοκων δόσεων ή
• Αποπληρωμής του φόρου σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Μάλιστα στην περίπτωση της εξόφλησης του φόρου με πιστωτική κάρτα οι φορολογούμενοι κερδίζουν και την έκπτωση 3% εφόσον πληρώσουν τον φόρο έως το τέλος Ιουλίου.
Χρέη ενεργειακής κρίσης
Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 31 Ιουλίου και η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Παλαιά χρέη
Οσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δύο δόσεις.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα