Ένα Σαββατοκύριακο του περασμένου Αυγούστου, ο 45χρονος Ν. Π., κάτοικος Σαντορίνης και ιδιοκτήτης διαμερισμάτων Airbnb, αποφάσισε να φύγει από το νησί για να επισκεφθεί φιλικά του πρόσωπα στην πρωτεύουσα. Για να μην «κατεβάσει» τα διαμερίσματά του από την πλατφόρμα για τις ημέρες που θα έφευγε, σκέφτηκε να ανεβάσει την τιμή τους σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας των οποίων κανείς δεν θα επέλεγε να τα νοικιάσει. Πόσο; Διάλεξε 2.500 ευρώ τη βραδιά. Για ένα μικρό διαμέρισμα δύο χώρων. Τι ακολούθησε; Σε λιγότερο απο τρεις ώρες και τα δυο του διαμερίσματα είχαν νοικιαστεί. «Φυσικά δεν έφυγα ποτέ…» λέει ο ίδιος σήμερα μιλώντας στο «Βήμα».
Μήλος: Αποθέωση από τη Le Figaro για το νησί με το «σεληνιακό τοπίο»
Ούτε μέχρι το λιμάνι
Νησιά στην Ελλάδα, αλλά παραδόξως όχι για τους… Ελληνες. Δεν είναι ένα, ούτε δύο. Τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων μάλιστα, με πρώτο ανάμεσά τους τη Σαντορίνη, είναι νήσοι «απαγορευμένες» για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της χώρας μας. Που πιθανώς δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέχρι το λιμάνι της…
Μεταφορικά, διαμονή, διατροφή, διασκέδαση. Ολα στα ύψη. Φαίνεται, δε, ότι σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο είναι απαγορευτικά ακριβά για τα ελληνικά πορτοφόλια.
«Σε παλιότερες εποχές μπορούσαμε με τη σύζυγό μου να κάνουμε διακοπές σε νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη» αναφέρει ο Χρήστος Παναγόπουλος, υπάλληλος σε ασφαλιστική εταιρεία.
«Αυτό πλέον είναι αδύνατο. Πέρυσι πήγαμε στις αρχές Αυγούστου στη Σίφνο. Επειδή είχαμε κάνει κράτηση από τον Ιούνιο, βρήκαμε ένα μικρό στούντιο με 120 ευρώ τη βραδιά. Ομως εκείνο που δεν θα ξεχάσουμε είναι το πόσο ακριβά ήταν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ. Ισως επειδή ήταν το πρώτο καλοκαίρι μετά την πανδημία οι επαγγελματίες προσπαθούσαν να βγάλουν τα σπασμένα, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να ξαναπάμε. Δυστυχώς δεν είναι για το δικό μας βαλάντιο».
Αντίστροφη πορεία
Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα της λίστας των τουριστικών προορισμών που ανέκαμψαν γρηγορότερα από την πανδημία, όμως οι Ελληνες φαίνεται να ακολουθούν… αντίστροφη πορεία, αδυνατώντας να κάνουν διακοπές στον τόπο τους.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να πετύχει κάποιος «λογικές» τιμές είναι να έχει ήδη σχεδιάσει – ή να το κάνει μέσα στις επόμενες μέρες – με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα των καλοκαιρινών διακοπών του, ώστε να βρει κατάλυμα στα μέτρα του και να μη βγει εκτός προϋπολογισμού.
Ηδη παράγοντες της τουριστικής αγοράς προμηνύουν ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι «απαγορευτικό» για τους έλληνες ταξιδιώτες και αυτό διότι η ζήτηση από το εξωτερικό είναι εκρηκτική (προσομοιάζει με αυτή του 2019 και σε ορισμένους νησιωτικούς προορισμούς την ξεπερνά), ενώ και η ακρίβεια καλά κρατεί.
Τα ξενοδοχεία καταγράφουν πρωτοφανή ζήτηση, ενώ και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα, όπως τουριστικές κατοικίες και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως και 27 Αυγούστου.
Με βάση τις μεγαλύτερες διεθνείς πλατφόρμες ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων, για το διάστημα από το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου έως και τις 13 Αυγούστου το 80% των καταλυμάτων όλων των ειδών που είναι καταχωρισμένα σε αυτές ήδη δεν έχουν διαθεσιμότητα.
Επίσης, για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου έχουν διαθέσιμα δωμάτια λιγότερα από 2 στα 10 καταλύματα.
Σε ολόκληρη τη χώρα οι τιμές των διαθέσιμων δωματίων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τυπικά ξεκινούν από 70 ευρώ τη βραδιά για μια τετραμελή οικογένεια που θα πρέπει να στριμωχτεί σε ένα δωμάτιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν καταλύματα διαφόρων τύπων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είτε «δεν γεμίζουν το μάτι» και μάλλον θα έπρεπε να κοστίζουν τουλάχιστον τα μισά είτε βρίσκονται σε μη καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς.
Οι αριθμοί
1 στους 2 Ελληνες δεν θα κάνει διακοπές εφέτος με βάση τα πρώτα στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων
80% είναι το ποσοστό των κλινών στα ξενοδοχεία που αγοράζονται νωρίς (από το φθινόπωρο) από τους tour operators, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια (20%) διατίθενται απευθείας από τους ξενοδόχους ακόμη και σε διπλάσιες τιμές
15% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι αναμένεται ότι θα είναι το βασικό πακέτο διακοπών εφέτος
1.000-1.500 ευρώ το δίκλινο χρεώνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων στη Σαντορίνη, ενώ στούντιο στην Οία ενοικιάζεται 350 ευρώ τη βραδιά
Η λύση για διακοπές
Αυτοί οι προορισμοί, όπως είναι μικρές και μεγαλύτερες πόλεις ή χωριά σε χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, αποτελούν μια λύση για τις διακοπές μιας οικογένειας, όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και οι καθημερινές μετακινήσεις με αυτοκίνητο προς/από τις κοντινές παραλίες κ.ά.
Γενικότερα, όμως, δύσκολα θα βρει κάποιος διαμονή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που να κοστίζει κάτω από 110 ευρώ τη βραδιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναζητήσεων στις πλατφόρμες του Booking και του Airbnb, φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κατάλυμα με τιμή μικρότερη των 100 ευρώ τη βραδιά σε δημοφιλή νησιά όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Φολέγανδρος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Πάρο, στην Ανδρο ή στη Σύρο, χωρίς βέβαια να υπάρχουν «γενναίες» διαφορές.
Δηλαδή, για κάποιον που θα επιλέξει να μείνει σε δίκλινο δωμάτιο για έξι βράδια, θα απαιτηθεί ένα μπάτζετ που θα ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα 660 ευρώ και θα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1.000 ή και τα 2.000 ευρώ!
Δυσάρεστες εκπλήξεις
Σημειώνεται ότι μικρότερα και όχι τόσο δημοφιλή νησιά, αλλά και προορισμοί της ενδοχώρας που διέθεταν σε καλές τιμές τα καταλύματά τους στο παρελθόν, εφέτος έχουν αυξήσει σημαντικά τους τιμοκαταλόγους τους, προκαλώντας δυσάρεστες εκπλήξεις, κυρίως στους τακτικούς τους επισκέπτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, για απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια οι ιδιοκτήτες ζητούν 200 ή ακόμα και 300 ευρώ τη βραδιά!
«Η σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Ηδη τώρα τον Μάιο έχουμε κόσμο Ιουνίου και πολύ καλά από κρατήσεις φαίνεται να πηγαίνει και ο Σεπτέμβριος. Ιούλιος και Αύγουστος είναι γεμάτοι από τώρα. Η Μήλος έχει καταλύματα για όλα τα βαλάντια, απλά έχει λίγα» εξηγεί ο Δ. Μωραΐτης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Μήλου. «Οταν οι ξένοι ξεκινούν και κάνουν κρατήσεις από τον Φεβρουάριο, καταλαβαίνετε ότι τα οικονομικά καταλύματα έχουν κλειστεί από νωρίς. Υπάρχουν και ξενοδοχεία που μπορεί να φτάσουν και 700-800 ευρώ την ημέρα» λέει και συμπληρώνει: «Εφέτος το 75%-80% των επισκεπτών στο νησί θα είναι ξένοι. Ενα ζευγάρι για να φάει στη Μήλο σε ένα οικονομικό εστιατόριο θα πληρώσει γύρω στα 60-70 ευρώ. Αν θέλει να φάει θαλασσινά κ.λπ., μπορεί να πληρώσει 150-200 ευρώ».
Για υψηλά εισοδήματα
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πάρο. «Στο νησί μας όλα έχουν γίνει Airbnb, τα ξενοδοχεία έχουν κάνει όλα ανακαινίσεις και όπως καταλαβαίνετε οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Εχουν γίνει πολλές μονάδες ξενοδοχειακές που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες και έχουν ανεβάσει πολύ τις τιμές. Για παράδειγμα, ένα δίκλινο ενοικιαζόμενο δωμάτιο που πριν από λίγα χρόνια νοικιαζόταν γύρω στα 60-80 ευρώ σήμερα έχει πάει από 160 έως 200 τη βραδιά. Θα μπορούσε ίσως να βρει κάποιος κάπως καλύτερες τιμές σε χωριά, αλλά και εκεί η ζήτηση Ιούλιο – Αύγουστο είναι πολύ αυξημένη. Υπάρχουν βέβαια και ξενοδοχεία με 400-500 τη βραδιά. Φυσικά και έχουμε πολλούς έλληνες επισκέπτες, αλλά αυτοί ανήκουν στα πιο υψηλά οικονομικά κλιμάκια. Αυτό το διάστημα αλλά και απ’ ό,τι φαίνεται από τις κρατήσεις όλη τη σεζόν έχουμε πολλούς Αμερικανούς» λέει ο Μάκης Χρυσοστομίδης, κάτοικος Πάρου και ιδιοκτήτης μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας.
Και βέβαια είναι το Νησί των Ανέμων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το νησί των κροίσων. Εστιατόρια στα οποία μόνο για να κάνεις κράτηση κοστίζει 10.000 ευρώ, ξαπλώστρες σε δημοφιλή μπιτς μπαρ που φτάνουν ακόμα και τα 700 ευρώ για ένα ζευγάρι, εμφανίσεις διασήμων DJs όπου ένα τραπέζι κοστίζει 20.000 ευρώ η ελάχιστη κατανάλωση και φυσικά τουριστικές παγίδες που χρεώνουν μια μερίδα καλαμαράκια και δύο κοκτέιλ 600 ευρώ είναι καθημερινότητα για ένα νησί που μαζί με τη Σαντορίνη έχουν γίνει από τα πιο ακριβά της Μεσογείου.
«Κοκκινίζουν» και τον Σεπτέμβριο οι τιμές
Η εστίαση στην Ελλάδα είναι ίσως ο μόνος τομέας που ο τουρίστας έχει την επιλογή να πληρώσει λίγα ή πολλά, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το καλοκαίρι. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, «κοκκινίζει» και ο Σεπτέμβριος ως ευκαιρία για φθηνότερες διακοπές, καθώς για πρώτη φορά ευρωπαίοι ταξιδιώτες διατυπώνουν την πρόθεσή τους να αξιοποιούν για τις διακοπές τους πιο ήσυχους μήνες, αποφεύγοντας δηλαδή να ταξιδεύουν τον Αύγουστο, λόγω υπερτουρισμού!
Η συγκεκριμένη ομάδα ταξιδιωτών (αγγίζει το 11%) φέρεται να προτιμά να ταξιδεύει μετά το τέλος του Αυγούστου, όταν οι περισσότεροι καλοκαιρινοί ταξιδιώτες θα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους.
Λένε «όχι» στον Αύγουστο
Οι πρώτες μετρήσιμες ενδείξεις ότι οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες αρχίζουν να αποφεύγουν προορισμούς που είναι υπερκορεσμένοι, ενώ παράλληλα αναζητούν αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες, καταγράφηκαν σε πρόσφατη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission) σε μεγάλες αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό.
Αν και η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών που προτιμούν για τις διακοπές τους οι Ευρωπαίοι, των Βρετανών συμπεριλαμβανομένων, ο Αύγουστος τείνει να γίνει μήνας προς αποφυγήν. Και αυτό διότι έχει ευρέως εμπεδωθεί ότι είναι ο μήνας που προσελκύει τον περισσότερο κόσμο, δημιουργώντας συνωστισμούς σε παραλίες, οικισμούς, πολιτιστικά και άλλα αξιοθέατα, αλλά και σε μεταφορικές υποδομές, καταστρέφοντας συχνά την εμπειρία των διακοπών και την ελκυστικότητα των προορισμών.
Ετσι, από εφέτος όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν τις αποδράσεις τους για την άνοιξη μέχρι και τον Ιούλιο, και στη συνέχεια μετά τον Αύγουστο.
Οι βασικοί ρυθμιστές
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη μαζική απόβαση ξένων τουριστών στους δημοφιλείς προορισμούς, οι περισσότεροι Ελληνες είτε θα πρέπει να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» είτε να μείνουν ακόμη και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στο σπίτι και μάλιστα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά: το 2020 η πανδημία ανάγκασε όλους να μείνουν στο σπίτι, το 2021 εκείνοι που πήγαν διακοπές ήταν λίγοι, ενώ πέρυσι και εφέτος η ακρίβεια σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα καταλυμάτων αναδεικνύονται σε βασικούς ρυθμιστές για τις διακοπές των Ελλήνων.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Airbnb - Τι αλλαγές έρχονται
Το νομοσχέδιο του υπουργειου Τουρισμού, θεσπίζει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb) με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις μέσω πλατφορμών στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Και οι 3 μήνες του τρίτου τριμήνου του 2024 κατέγραψαν αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών
Νέο deal: Τι φέρνει η συνεργασία της Ferryscanner με τη hoper στον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δημιουργούνται «νέες δυνατότητες και απεριόριστη ευελιξία με τους ταξιδιώτες να μπορούν πλέον να συνδυάσουν ταξίδια με πλοίο και ελικόπτερο»
Αυξημένη κατά 13,1% η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 2024 - Άγγιξαν τα 31,85 εκατ. οι επιβάτες [πίνακες]
Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατά τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά 14,5% και οι επιβάτες έφτασαν τα 2,13 εκατ.
Τα new entries στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα το 2025
Νέα ξενοδοχεία ετοιμάζουν διεθνείς κι εγχώριοι επενδυτές – Η ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό