
Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ακόμη περισσότερη δράση, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Πιστεύω ότι καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του ταξιδιού για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουμε στον στόχο μας», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof που μεταδόθηκε την Κυριακή. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, δεν κάνουμε παύση με βάση τις πληροφορίες που έχω σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πολύ υψηλές και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή
«Τόσα πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά που δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό που ονομάζουμε καθοδήγηση προς τα εμπρός», είπε. «Δεν έχω έναν προκαθορισμένο αριθμό στο μυαλό μου», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον δύο αυξήσεις ακόμα
Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να επιμείνουν και μετά το καλοκαίρι για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Μετά από αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν δύο ακόμη κινήσεις τριμήνου – έως τον Ιούλιο – αλλά ο κίνδυνος ότι η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνεται.
Μιλώντας ενόψει της 25ης επετείου της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νόμισμα θα επικρατήσει για «πολλά, πολλά ακόμη χρόνια».
«Έχουμε έναν ισχυρό λόγο για πανηγυρισμούς στην ΕΚΤ γιατί πριν από 25 χρόνια είχαμε στόχο να εξασφαλίσουμε σταθερότητα τιμών, να εξασφαλίσουμε καλύτερη ευρωπαϊκή κυριαρχία και να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε. «Νομίζω ότι έχουμε επιτύχει και στα τρία αυτά ζητήματα», συμπλήρωσε.
Οι μισθοί
Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, αναφερόμενη στις διεκδικήσεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη για μισθολογικές αυξήσεις φάνηκε να τις θεωρεί δικαιολογημένες, καθώς πέρσι, όπως είπε, ήταν μια χρονιά κατά την οποία τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί», επικαλούμενη τα διψήφια ποσοστά αναπλήρωσης των απωλειών σε διάστημα 2 και 3 ετών σε Γερμανία και Ισπανία.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%