![ΠΟΕ: «Επαναπαγκοσμιοποίηση» του παγκόσμιου εμπορίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/poe.jpg)
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ngozi Okonjo-Iweala προέτρεψε για «διαφοροποίηση» στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
«Υπάρχει υπερσυγκέντρωση της μεταποίησης σε ορισμένους τομείς σε ορισμένες χώρες», είπε στο CNBC, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 (Ομάδα των Επτά) το Σαββατοκύριακο στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. «Συμφωνώ ότι πρέπει να χτίσουμε ανθεκτικότητα, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βασίζεται σε λίγες χώρες για μερικά βασικά προϊόντα».
Μάλιστα, έδωσε το παράδειγμα των φαρμακευτικών προϊόντων και την έλλειψη εμβολίων Covid-19 σε ορισμένες περιοχές, καθώς οι παραγωγοί υιοθέτησαν περιορισμούς στις εξαγωγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια έλλειψη κρίσιμων ημιαγωγών, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή στην τεχνολογική βιομηχανία και στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναχάραξε τους δρόμους του παγκόσμιου εμπορίου
Η επικεφαλής του ΠΟΕ υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν διπλά οφέλη από την επιδίωξη διαφοροποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να τονωθεί ταυτόχρονα η οικονομική τους ανάπτυξη και να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες απαιτήσεις εφοδιασμού.
Με έναν σμπάρο, δυό τρυγόνια
«Ας επαναπαγκοσμιοποιηθούμε τοποθετώντας διαφοροποιούμενες βιομηχανίες σε αυτές τις χώρες. Με μια πέτρα σκοτώνουμε δύο πουλιά. Το ένα είναι ότι χτίζουμε παγκόσμια ανθεκτικότητα πέρα από τους γείτονές μας και τους φίλους μας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο φίλος σου. Ο φίλος σου σήμερα μπορεί να μην είναι φίλος σου αύριο», υποστήριξε.
«Ας αναζητήσουμε τις περιοχές όπου έχουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ας διαφοροποιηθούμε και ας το χρησιμοποιήσουμε για να τις φέρουμε από το περιθώριο στο παγκόσμιο σύστημα. Αυτό θα τονώσει εκ νέου την ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες και στον κόσμο».
«Επαναπαγκοσμιοποίηση»
Η έμφαση στην «επαναπαγκοσμιοποίηση» έρχεται καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πρόσφατη νομοθεσία των ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τον πιθανό κατακερματισμό του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ — μια σαρωτική πράσινη δέσμη νομοθεσίας για τη φορολογία, την υγεία και το κλίμα που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του περασμένου έτους — εισήγαγε επιδοτήσεις για να κινητοποιήσει την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, πυροδοτώντας ταυτόχρονα «σοβαρές ανησυχίες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις προοπτικές για τα δικά τους εξαγόμενα αγαθά.
Η σχέση του δυτικού εμπορίου με τον βασικό μεταποιητικό κόμβο της Κίνας έχει τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση, αν και οι ηγέτες της G7 επανέλαβαν ρητά ότι δεν ακολουθούν πολιτική οικονομικής αποσύνδεσης από το Πεκίνο στην τελευταία τους ανακοίνωση του Σαββάτου .
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου