
Με περίπου δέκα ημέρες να απομένουν μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους.
Ο ρεπουμπλικανός ηγέτης αποκάλυψε τη συνάντηση, τονίζοντας ότι προηγήθηκε ένα «παραγωγικό» τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται εν πτήσει επιστρέφοντας από την Χιροσίμα.
Ο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τις δαπάνες μαζί με φορολογικές προσαρμογές για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ότι η τελευταία πρόταση από τους Ρεπουμπλικάνους για άρση του πλαφόν του χρέους της κυβέρνησης ήταν «απαράδεκτη».
Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ΗΠΑ: Η δραματική έκκληση Γέλεν και το κρίσιμο 15νθήμερο
Πριν φύγει από τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για τη συνάντηση κορυφής της G7, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να αφήσουν τις ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν, έτσι ώστε τα καταστροφικά αποτελέσματα να εμποδίσουν τον Μπάιντεν, έναν Δημοκρατικό, να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές το 2024.
Η 1η Ιουνίου
Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα προκαλούσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εκτοξεύονταν τα επιτόκια.
«Πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα», είπε ο Μπάιντεν πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. «Είναι καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει δικομματική συμφωνία που να γίνεται αποκλειστικά, αποκλειστικά με τους κομματικούς τους όρους. Πρέπει επίσης να μετακινηθούν από τις θέσεις τους».
Οι συνομιλίες έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονες τις τελευταίες δύο ημέρες. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές είπαν ότι οι συναντήσεις της Παρασκευής στο Καπιτώλιο δεν έφεραν καμία πρόοδο και οι δύο πλευρές δεν συναντήθηκαν το Σάββατο, επιρρίπτοντας ευθύνες εκατέρωθεν.
Καμπανάκι από Γέλεν
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι η 1η Ιουνίου παραμένει μια «αυστηρή προθεσμία» για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν αρκετά χαμηλές πιθανότητες να καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά έσοδα ώστε να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της έως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένονται φορολογικά έσοδα.
Μιλώντας στο NBC, είπε ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει στην αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προτού εξαντληθούν τα μετρητά του Υπουργείου Οικονομικών, οι επιλογές που θα έχει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολες για τους Αμερικανούς.
Εκπνέει η προσθεσμία για το χρέος στις ΗΠΑ – Ουδέν νεώτερον από τις διαπραγματεύσεις
«Στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο επεσήμανα ότι αναμένουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας στις αρχές Ιουνίου και πιθανώς την 1η Ιουνίου. Και θα συνεχίσω να ενημερώνω το Κογκρέσο, αλλά σίγουρα δεν έχω αλλάξει την αξιολόγησή μου. Οπότε νομίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη προθεσμία», είπε.


Latest News

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο

Το Brexit, οι δασμοί των ΗΠΑ και η αναπόφευκτη σύγκριση
Οι υποστηρικτές του Brexit προέβαλαν το εγχείρημα ως «μαγική λύση» που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας

Νέα άνοδος για το Bitcoin - Κέρδη 3% απο τις αρχές Απριλίου
Με άλμα περίπου 3% το Bitcoin ξεπέρασε τα 87.600 δολάρια το πρωί της Δευτέρας στη Σιγκαπούρη- Η άνοδος εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε υποστεί από τις 2 Απριλίου