Ο σκιώδης τραπεζικός τομέας στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να καλύπτει το κενό που αφήνουν στη χορήγηση δανείων οι περιφερειακές τράπεζες μετά την πρόσφατη κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση τριών πιστωτικών ιδρυμάτων.  Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε δάνεια ακινήτων αφενός και αφετέρου η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίζουν τη χορήγηση δανείων και να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια χορήγησης.

Οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ασφαλιστές δεν υπόκεινται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο με τις εμπορικές τράπεζες και αναμένεται να επεκταθούν στη χορήγηση δανείων για αυτοκίνητα αλλά και στα ενυπόθηκα δάνεια και στη χρηματοδότηση κατασκευής κτιρίων.

Σκιώδης τραπεζική: Μια βραδυφλεγής «βόμβα» 63 τρισ. δολαρίων

Ποιοι τομείς είναι ελκυστικοί

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Ares Management Corp, Brookfield Asset Management και KKR, χορηγούν δάνεια σε τομείς που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από τις τράπεζες. «Αναμένουμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν οι περιφερειακές τράπεζες καθώς αποσύρονται από ορισμένα τμήματα δανεισμού», εξηγεί στο Reuters ο συν-επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών πιστώσεων της KKR, Νταν Πιέτρακστ, η οποία διαχειρίζεται πιστωτικά κεφάλαια ύψους 76 δισ, δολαρίων. Ο ίδιος θεωρεί ελκυστικούς του τομείς καταναλωτικών δανείων και αγοράς αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει δάνεια  ύψους 550 εκατ. δολαρίων για ιδιοκτήτες κατοικιών που αγοράζουν ηλιακούς συλλέκτες από την SunPower.

Όταν η American Lions αναζήτησε χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός κτιρίου κατοικιών 363 μονάδων στο Long Island City έλαβε δάνειο 250 εκατ. δολαρίων από την Brookfield Asset Management. «Βλέπουμε τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ να υποχωρούν από τον δανεισμό ακινήτων», σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δώσει εντολή στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους, επισημαίνει ο Andrea Balkan, διευθύνων σύμβουλος που επιβλέπει τα κεφάλαια χρηματοδότησης ακινήτων της Brookfield Asset Management, Αντρέα Μπάλκαν και προσθέτει ότι « είναι εποχή που έχουμε μια μοναδική δυνατότητα να αναπτυχθούμε.»


Οι επενδυτές που παρέχουν ιδιωτικές πιστώσεις αποτελούν το 12% της αμερικανικής αγοράς εμπορικών πιστώσεων ύψους 6,3 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Αυτό συγκρίνεται με τις περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν δάνεια ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων ή το 40% του συνόλου των ΗΠΑ.

«Η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού δημιουργεί ευκαιρίες για την ιδιωτική πίστη να κερδίσει μερίδιο», τονίζει ο Lyle Margolis, επικεφαλής της Fitch για την ιδιωτική πίστη, Λάιλ Μαργκόλις.

Καμπανάκι από το ΔΝΤ

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν μεγάλα κεφάλαια και να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες για να διασφαλίζουν την ασφάλεια των χρημάτων των πελατών τους, ιδίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι σκιώδεις τράπεζες, όπως είναι γνωστές οι ιδιώτες πιστωτές, μπορούν να δανείζουν με λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια. Ενώ τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια έχουν αναπτυχθεί γρήγορα, οι κίνδυνοι που ενέχουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνονται περιορισμένοι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Fed.

Δεν συμφωνεί όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει προειδοποιήσει ότι η αυτή η επέκταση δημιουργεί νέα τρωτά σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ζήτησε περισσότερη εποπτεία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιέγραψε μια διαφορετική εικόνα, προειδοποιώντας τον Απρίλιο ότι η επέκταση των ιδιωτικών πιστώσεων μπορεί να έχει προσθέσει τρωτά σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ζήτησε περισσότερη εποπτεία των μη τραπεζών. Η έλλειψη δημόσιων πληροφοριών σχετικά με τα δάνεια καθιστά δύσκολο για τις αγορές και τις ρυθμιστικές αρχές να μετρήσουν τους κινδύνους «μέχρι να είναι πολύ αργά».

Όπως είναι αναμενόμενο από την πλευρά των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων υπήρξε αντίδραση. «Η ιδιωτική πίστη είναι πολύ διαφανής. Γνωστοποιούμε στην έκθεση αποτελεσμάτων μας κάθε επένδυση που κάνουμε και οι επενδυτές στα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά μας», είπε ο Πιέτρακστ της KKR.

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων διαθέτουν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πιστωτικές συμφωνίες, συμφωνα με εκτιμήσεις της KKR. Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι εμπορικές τράπεζες στη χορήγηση δανείων είναι πολλοί. Μπορούν να αγοράζουν χαρτοφυλάκια δανείων απευθείας από τις τράπεζες ή να δανείζουν εταιρείες που προηγουμένως χρηματοδοτούνταν από τις τράπεζες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επενδυτές συμμετέχουν σε συναλλαγές παραγώγων, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων δανείων χωρίς να τα αγοράζουν απευθείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή