Υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η προσοχή γύρω από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αντιστάθμισαν τη στήριξη από τις χαμηλότερες προμήθειες από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 73 σεντς, ή 0,97%, στα 74,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου, το συμβόλαιο με τις πιο ενεργές διαπραγματεύσεις, υποχώρησε 73 σεντς ή 1,02%, στα 70,9 δολάρια.
G7: Αυστηρότερη επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια προσφορά
Το συμβόλαιο του Ιουνίου με το WTI, το οποίο λήγει αργότερα τη Δευτέρα, υποχώρησε 87 σεντς στα 70,68 δολάρια το βαρέλι.
«Περιμένω αρκετή αστάθεια τις επόμενες ημέρες και ανάκαμψη των τιμών του αργού καθώς και όταν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.
«Αλλά το περιθώριο του αργού πετρελαίου στη συνέχεια θα είναι περιορισμένο καθώς άλλοι οικονομικοί άνεμοι επιστρέφουν στο επίκεντρο», πρόσθεσε.
Οι αδύναμες αναφορές οικονομικών στοιχείων από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και τον Νο. 2 καταναλωτή πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές.
Μείωση των εξαγωγών
Ο αντίκτυπος των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστό ως OPEC+, είναι επίσης αισθητός μετά την έναρξη ισχύος αυτόν τον μήνα, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs και της JP Morgan.
Οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τον όμιλο μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τις 16 Μαΐου, ανέφερε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου πιθανότατα θα μειωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Το Σάββατο, η Ομάδα των Επτά (G7) δεσμεύτηκε στην ετήσια σύνοδο των ηγετών της να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αποφυγής από τη Ρωσία των ανωτάτων ορίων τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων της «αποφεύγοντας τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό».
Ο ΙΕΑ
Τέτοιες βελτιώσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν την κατάσταση εφοδιασμού σε αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Fatih Birol, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός εμμένει στην ανάλυσή του προς το παρόν.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ο IEA προειδοποίησε για διαφαινόμενη έλλειψη το δεύτερο εξάμηνο, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια bpd.
«Μένει να δούμε αν οι νέοι περιορισμοί θα επηρεάσουν τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς οι Ρώσοι ήταν πολύ αποτελεσματικοί στην εξεύρεση τρόπων για να παρακάμψουν τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κυρώσεις και οι κυρώσεις αποδείχθηκαν δύσκολο να επιβληθούν», δήλωσε ο αναλυτής της IG στο Σύδνεϋ, Tony Sycamore.
Μείωση γεωτρήσεων
Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 11 σε 575 την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2021, δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co (BKR.O).
«Μια επιβράδυνση της δραστηριότητας γεώτρησης στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, η οποία αναμένεται να δει ένα σημαντικό έλλειμμα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε η ING.
Latest News
Παρέμειναν τα βρετανικά «σύννεφα» στις ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ενισχύουν το σενάριο των πολύ προσεκτικών μειώσεων των επιτοκίων
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Κίνα: Νέα εργαλεία στήριξης του γιουάν
Το κινεζικό νόμισμα δέχεται πίεση από τον ενισχυμένο δολάριο
Συνεχίζονται οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street- Αναταράξεις και στα ομόλογα
Πολλά χαρτοφυλάκια επιχειρούν αναπροσαρμογές θέσεων στη σκιά των αλλαγών των εκτιμήσεων για τα επόμενα βήματα της Fed
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Sell off στα αμερικανικά ομόλογα με το βλέμμα στη Fed
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων - Ανοδικά κινείται το δολάριο
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Σε υψηλό διετίας το δολάριο - Πλησιάζει το parity με το ευρώ
Μειώνονται οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve γεγονός που επηρεάζει το δολάριο
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους