
Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι ανειδίκευτοι πτυχιούχοι θεωρούνται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους.
Οι λόγοι για τους οποίους έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση είναι πολλοί. Από τους σημαντικότερους που θέτουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είναι η αναντιστοιχία των προσόντων και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, καθώς και η φυγή αρκετών νέων στο εξωτερικό (brain drain). Από την πλευρά των εργαζομένων, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς όπως λένε οι θέσεις που προσφέρονται είναι συνήθως μερικής απασχόλησης, με χαμηλές απολαβές, ενώ υπάρχουν ηλικιακά όρια που θέτουν οι εργοδότες καθιστώντας τούς άνω των 45-50 ετών εκτός.
Σύμφωνα τη Manpower, σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα με την έλλειψή τους να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας. Σε ορισμένους κλάδους, όπως στη βιομηχανία, την ενέργεια και την πληροφορική, τα ποσοστά αγγίζουν το 90%.
Ερευνα της KPMG έδειξε ότι τη στιγμή που η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε βασικές δεξιότητες, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη «Μεγάλη Επανεξέταση» στο τι θέλουν να κάνουν. Αλλη μελέτη της Adecco δείχνει ότι η δυσκολία στην εύρεση ταλαντούχων στελεχών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε πολύ στα χρόνια της πανδημίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να αλλάξουν κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνταν.
Ούτε ανειδίκευτους
Και ενώ λείπουν ταλέντα από την αγορά εργασίας, δεκάδες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους αναζητούν ακόμη και ανειδίκευτους εργάτες, αλλά δεν βρίσκουν, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Περίπου 60.000 θέσεις εργασίας για εποχική απασχόληση αναζητά φέτος ο ελληνικός τουρισμός και ειδικότερα σε τομείς όπως τα τουριστικά καταλύματα, η εστίαση, ο θαλάσσιος τουρισμός, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι υπηρεσίες διακίνησης αποσκευών στα αεροδρόμια.
Ενας από τους κύριους λόγους που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην «τουριστική σεζόν» είναι οι εργασιακές συνθήκες, ενώ πολλοί νέοι αναγκάζονται να στοιβάζονται τέσσερις-πέντε μαζί σε δωμάτια-τρύπες. Επίσης, οι ώρες απασχόλησης είναι πάρα πολλές για έναν μισθό 700, 800 ή ακόμα και 1.000 ευρώ.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών