![«Καπέλο» 2.000 ευρώ στην τιμή κάθε νέου αυτοκινήτου από τη νέα προδιαγραφή Euro 7 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/autok.jpg)
Η εφαρμογή στην Ευρώπη των νέων πολύ αυστηρών εκπομπών ρύπων Euro 7 αναμένεται ότι θα αυξήσει τις μέσες τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων και βαν με παραδοσιακούς κινητήρες κατά 2.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από αυτοκινητοβιομηχανίες που επικαλείται η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA – European Automobile Manufacturers’ Association).
Οι αυξήσεις για φορτηγά με κινητήρες πετρελαίου και λεωφορεία, αναμένεται ότι θα φτάσουν τις 12.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, η πρόταση Euro 7 για τις εκπομπές ρύπων θα οδηγήσει σε άμεσες αυξήσεις του κόστους που είναι 4 έως 10 φορές υψηλότερες από αυτές που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η Ένωση.
«Ο ρυπαίνων πληρώνει» – Θα επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων;
«Μελέτη της Frontier Economics υπολογίζει το κόστος ανά όχημα σε περίπου 2.000 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης και κοντά στα 12.000 ευρώ για φορτηγά ντίζελ και λεωφορεία. Αυτά τα στοιχεία είναι 4 έως 10 φορές υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής στην εκτίμηση επιπτώσεων του Euro 7 (180-450 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά και 2.800 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία)», αναφέρεται.
Το πλήγμα
Πρόκειται για νέο σημαντικό πλήγμα για τις εταιρείες που πρέπει να επενδύσουν πολύ περισσότερα χρήματα ώστε να πληρούν τις πολύ πιο αυστηρές εκπομπές ρύπων, αλλά και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν δει ήδη τις τιμές των οχημάτων να έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι νέοι κανόνες εκπομπών αφορούν την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ΕΕ από τη στιγμή που θα αρχίσει να ισχύει η νόρμα Euro 7, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2026/27.
Οι επιλογές των καταναλωτών συνεχώς στενεύουν, καθώς τα υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά ακριβότερα σε πολλές περιπτώσεις από τα συμβατικά. Είναι ενδεικτικό ότι σε χωριστή της έρευνα η ACEA επισημαίνει ότι ήδη πολλοί Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα λόγω των τιμών τους.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο που επισημαίνει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, σύμφωνα πάντα με την οποία, παρά τις πολύ πιο αυστηρές εκπομπές ρύπων Euro 7 πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πολύ 4% μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx). Επίσης η ίδια μελέτη που επικαλείται η ACEA δείχνει ότι «παρά τα ελάχιστα αυτά περιβαλλοντικά οφέλη, τα πρότυπα Euro 7 θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις των καταναλωτών και των κατασκευαστών σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών».
«Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κατασκευαστών, η μέση αγοραία τιμή ενός νέου αυτοκινήτου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2.000 ευρώ, ασκώντας πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές που ήδη παλεύουν με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρεται.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η ACEA εκτιμά ότι τα αυτοκίνητα που θα πληρούν τους νέους κανονισμούς Euro 7 θα αποτελούν μόνο το 10% του συνόλου στους δρόμους της ΕΕ το 2035.
Για αυτούς τους λόγους, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία φέρονται να επιχειρούν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του Euro 7.
ACEA: Ακριβά με βάση τα εισοδήματα τα ηλεκτρικά οχήματα σε Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη
Παρά τις νομοθετικές προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα οχήματα, υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη πρωτοβουλιών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, αναφέρει η ACEA. Τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης για τα ηλεκτρικά φορτιζόμενα οχήματα (τα λεγόμενα ECV) «επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική δυνατότητα αγοράς παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς πολλοί αναγκάζονται να απέχουν από την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».
Ως στοιχείο αναφέρεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μόλις το 9% ή λιγότερο του μεριδίου αγοράς σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ. Οι χώρες αυτές συγκεντρώνονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπου το μέσο καθαρό εισόδημα είναι 13.000 ευρώ. Αντίθετα, τα υψηλότερα μερίδια (30% και άνω στα ηλεκτρικά) εντοπίζονται σε μόλις πέντε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης όπου το καθαρό εισόδημα ξεπερνά τις 32.000 ευρώ, αναφέρει η ACEA.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων