![160 χρόνια Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/brandt-spd-1.jpg)
«Η πρόοδος χρειάζεται δικαιοσύνη». Με αυτό το σύνθημα και τις παραινέσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες γιορτάζουν σήμερα στην ιστορική έδρα τους, το Willy-Brandt-Haus στη γερμανική πρωτεύουσα τα 160ά τους γενέθλια. «Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με αυτή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.
Σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου του 1863, τέθηκαν τα θεμέλια για τη σταδιακή συγκρότηση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που προήλθε από τη Γενική Ένωση Εργατών Γερμανίας και τον πρωτεργάτη της, φιλόσοφο και κοινωνικό αγωνιστή Φερντινάντ Λασάλ στο «Πάνθεον» της Λειψίας. H διαδικασία συγκρότησης του κόμματος ήταν μακρά και ολοκληρώθηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1890.
Γερμανία: Θρίαμβος του SPD στις εκλογές του κρατιδίου της Βρέμης
Το Σοσιαλδημομρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) είναι το αρχαιότερο γερμανικό κόμμα, ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κόμματα αλλά κι ένα από τα πρώτα κόμματα που είχαν επηρεαστεί από την πολιτική θεωρία του Καρόλου Μαρξ. Στην μακραίωνη ιστορία του και παρά τις εσωτερικές κρίσεις, τις πολιτικές ήττες και έριδες, παρέμεινε πάντα ένας από τους βασικούς πυλώνες του γερμανικού κοινοβουλευτισμού, εκφράζοντας παραδοσιακά μεγάλα τμήματα του γερμανικού εκλογικού σώματος.
To ιστορικό «όχι» στον Χίτλερ
Όπως υπογράμμισε σήμερα και ο Όλαφ Σολτς, ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στους αγώνες για την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών στην πολυτάραχη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Ήταν επίσης το μόνο κόμμα, που σύσσωμο στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 23 Μαρτίου του 1933 είπε «όχι» στον διαβόητο «εξουσιοδοτικό νόμο» που εκχωρούσε το σύνολο των εκτελεστικών και νομοθετικών εξουσιών στον νεοεκλεγέντα τότε καγκελάριο Αδόλφο Χίτλερ,όταν βουλευτές από τον χώρο του κέντρου και της δεξιάς αποφάσισαν να συνταχθούν με τους Εθνικοσοσιαλιστές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική βουλή σε επίσημα αρχεία, οι 94 παρόντες βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών -όσοι απείχαν βρίσκονταν στη φυλακή- καταψήφισαν τον επίμαχο νόμο που άνοιγε το δρόμο προς τον ναζισμό. Αντίθετα 444 βουλευτές από το Εθνικοκοσοσιαλιστικό Κόμμα, το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα της Βαυαρίας κ.ά. στήριξαν τον «Φύρερ».Το δε Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας δεν συμμετείχε τότε στην επίμαχη ψηφοφορία διότι είχε ήδη απαγορευθεί. Τα μέλη του είχαν φυλακιστεί ή δολοφονηθεί.
Το κόμμα των τεσσάρων καγκελαρίων
Όλα αυτά αποτελούν μερικές από τις ελάχιστες φωτεινές στιγμές αντίστασης στα χρόνια του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, σε εκείνες τις ολέθριες και ερεβώδεις σελίδες της γερμανικής ιστορίας, τις οποίες μάλιστα υπενθύμισε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Χριστιανοδημοκρατών, ο Φρίντριχ Μερτς.
Με ένα ευχετήριο μήνυμά του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο επικεφαλής της CDU, αναγνωρίζει τους διαχρονικούς αγώνες των Σοσιαλδημοκρατών για δικαιοσύνη και κυρίως τους αγώνες τους στους πιο σκοτεινούς καιρούς της γερμανικής ιστορίας, όπως ανέφερε. «Διώχτηκαν και δολοφονήθηκαν για τα ιδανικά τους – κι όμως πάντα σηκώνονταν όρθιοι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φρίντριχ Μερτς.
Από εκεί και πέρα, στη μεταπολεμική Γερμανία, το SPD ήταν διαχρονικά ένα από τα βασικά κόμματα εξουσίας στη Γερμανία. Από τους κόλπους τους αναδείχθηκαν τέσσερεις καγκελάριοι:ο Βίλι Μπράντ (1969-1974), o Χέλμουτ Σμιτ (1974-1982), o Γκέρχαρντ Σρέντερ(1998-2005) και τελευταίος ο Όλαφ Σολτς από το 2021 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για εκείνον τον καγκελάριο που μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να κυβερνήσει ενώ ένας ακόμη αιματηρός πόλεμος μαίνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Με αβέβαιη έκβαση.
Deutsche Welle
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
![«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_botilia_EXO3-600x352.png)
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο