
Στις 23 Μαΐου του 1934 το διάσημο ζευγάρι ληστών, Μπονι και Κλάιντ πέφτει νεκρό από δεκάδες σφαίρες της αμερικανικής αστυνομίας. Πρόκειται για την Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ και τον Κλάντ Μπάροου που κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, και πιο συγκεκριμένα από το 1931 ως τον θάνατό τους διέπραξαν, στις ΗΠΑ, σωρεία ληστειών και ενίοτε δολοφονιών.
Κατά τη διάρκεια της δράσης τους ο αμερικανικός τύπος είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί έναν μύθο γύρω από το δίδυμο αυτό των εραστών – ληστών, ενώ τρεις δεκαετίες, περίπου, αργότερα, η ταινία του Άρθουρ Πενν Μπόνι και Κλάιντ εκτόξευσε και εδραίωσε τη φήμη τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιοι πραγματικά ήταν όμως οι εραστές και διαβόητοι ληστές Μπόνι και Κλάιντ;
Το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στο τεύχος της 2ας Φεβρουαρίου 1968 δημοσιεύει τη σπάνια συνέντευξη της ίδιας της αδερφής της Μπόνι, στον δημοσιογράφο Duilio Pallottelli.

«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 2.2.1968, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»
Το πέρασμα στην παρανομία
– Πώς η αδελφή σας και ο Κλάιντ έγιναν λησταί;
– Ήταν τότε η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως. Το δολλάριο έβγαινε δύσκολα. Κανείς δεν σε βοηθούσε και κανείς δεν σε προστάτευε. Λίγο αργότερα ο Κλάιντ, για να επιζήση, αναγκάστηκε να κλέψη.
– Θέλετε να πήτε ότι ξανάρχισε.
– Εν τάξει, συνέχισε. Πάντως, σε κάποια στιγμή ο Κλάιντ είπε: “Άει στο καλό! Δεν αξίζει τον κόπο να είμαστε τίμιοι. Θέλω να ζήσω την ζωή μου όπως θέλω και να χρησιμοποιώ την ελευθερία μου όπως προτιμώ”. Όσο για την αδελφή μου, αυτή δεν έκανε τίποτ’ άλλο παρά να ακολουθή μέχρι το τέλος τον άντρα που αγαπούσε.
Η γλυκύτατη Μπόνι
– Τι είδους άνθρωπος ήταν η αδελφή σας;
– Γλυκύτατη. Είχε μεγάλη κλίσι για τη μουσική, είχε κάνει αρκετά χρόνια πιάνο. Και δεν το λέω επειδή ήταν αδελφή μου. Αρκεί να διαβάσετε τα ποιήματα που έγραψε για να καταλάβετε πως ήταν μια ευαίσθητη ύπαρξι.
– Και τότε πώς διασκέδαζε να πυροβολή τον κόσμο; Ήταν βέβαια πολύ ερωτευμένη με τον Κλάϊντ, αλλά αυτό δεν την υποχρέωνε οπωσδήποτε να τον μιμήται σε όλα, έτσι δεν είναι;
– Η αδελφή μου δεν έκανε ποτέ κακό κανενός. Δεν έχει αποδειχτή πώς σκότωσε κανέναν. Στους εννιά μήνες που έζησα μαζί τους σχεδόν αδιάκοπα, δεν είδα την Μποννι ποτέ να πιάση πιστόλι στο χέρι της. Ήταν φορές που η Μπόννι δεν το ήξερε καν ότι ο Κλαίντ λήστευε κάποιον. (…) Διασχίζαμε ένα χωριουδάκι κι αποτόμως ο Κλάιντ σταμάτησε σ’ ένα πλαϊνό δρόμο. Κατέβηκε χωρίς να πη λέξι και άφησε τη μηχανή αναμμένη.
»Η αδελφή μου κι εγώ δεν υποψιαστήκαμε τίποτα και αρχίσαμε να φλυαρούμε. Ο θόρυβος του μοτέρ με ενοχλούσε, γι’ αυτό γύρισα το κλειδί και το έσβησα.
»Ύστερα από μερικά λεπτά ξεπρόλαβε ο Κλάιντ τρεχάτος απ’ τη γωνία, με το πιστόλι στο ένα χέρι και στο άλλο ένα σακκουλάκι.
»Πήδηξε στο αμάξι, νομίζοντας πως θα εύρισκε τη μηχανή αναμμένη. Βλέποντας πώς την είχα σβήσει, βλαστήμησε, μα και πάλι κατάφερε να μας γλυτώση από εκεί. Όταν απομακρυνθήκαμε και καθόμαστε και τρώγαμε ένα θαυμάσιο κολατσιό, ο Κλάιντ μού είπε:
“Κοριτσάκι μου, δεν το ξέρεις πως όταν ληστεύονται οι τράπεζες, το μοτέρ πρέπει να μένει αναμμένο;”
H δράση τους
Όπως γράφει ο Pallottelli: «Δύο χρόνια και πάρα πάνω η Μπόννι και ο Κλάιντ σάρωναν σαν σίφουνας τους δρόμους του Τέξας και των όμορρων πολιτειών. Λήστευαν τράπεζες και πρατήρια βενζίνης.
»Είχαν στην διάθεσί τους ένα σωστό οπλοστάσιο, που το είχαν προμηθευτή κλέβοντας την αποθήκη πυρομαχικών μιας μικρής φρουράς, σε κάποια απομακρυσμένη πόλιν.
»Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις απ’ τους στρατιώτες πώς επέτρεψαν να τους κατακλέψουν δύο μόνο γκάγκστερς, απ’ τους οποίους μάλιστα ο ένας ήταν γυναίκα, εκείνοι απάντησαν ότι ελυπούντο πολύ αλλά είχαν παραλύσει απ’ την έκπληξί τους!
Οικογενειακή θαλπωρή
»Σ’ όλη τη διάρκεια των ανδραγαθημάτων τους, οι δύο νεαροί διατηρούσαν στενές σχέσεις με τα σπίτια τους. Λάτρευαν την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η αδελφή της Μπόννι, η Μπίλλι Τζην, πηγαινοερχόταν στα διάφορα κρησφύγετά τους και τους φρόντιζε την πλύσι τους.
»Πήγαινε και έπαιρνε τα βρώμικα ρούχα τους και τους πήγαινε καθαρά. Πολλές φορές τούς έφερνε και τρόφιμα, λιχουδιές όπως παραδείγματος χάριν την μηλόπιτα που ο Κλάϊντ δεν την εύρισκε πουθενά τόσο νόστιμη όσο του την ετοίμαζαν σπίτι του.
»Κανένας αστυνομικός δεν κατάφερνε να παρακολουθήση σοβαρά αυτούς τους ανθρώπους και να ξεμπερδεύη μια και καλή με την Μπόννι και τον Κλάιντ.
»Και η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ επικίνδυνοι. Πυροβολούσαν χωρίς δισταγμό και προσπαθούσαν να εξοντώσουν όσους επιχειρούσαν να τους κυνηγήσουν.
»Φυσικά, αυτός ο κίνδυνος περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του αστυνομικού. Μα ο μόνος που βρήκε το θάρρος να παή να μιλήση μόνος του με την μητέρα της Μπόννι ήταν ο σημερινός σερίφης του Ντάλλας, που τότε ήταν απλός υπαστυνόμος.
(…)
»Μα ο Κλάιντ Μπάρροου και η Μπόννι Πάρκερ είχαν περάσει πια – ή νόμιζαν ότι είχαν ξεπεράσει – το κρίσιμο σημείο απ’ όπου δεν μπορείς πλέον να έρθης σε συμβιβασμό με την Δικαιοσύνη.
»Και σίγουροι πλέον ότι θα πέθαιναν από βίαιο θάνατο, αποφάσισαν να ζήσουν την περιπέτειά τους μέχρι το τέλος της και να παίξουν όλα τα χαρτιά της απελπισμένης τους πατρίδας. (…)
»Όλοι οι συγγενείς της Μπόννι είχαν πλέον παραδεχτή την τραγική της μοίρας. Είχαν συνειδητοποιήσει πως η κοπέλλα ήταν τρελλά ερωτευμένη με τον Κλάιντ και πώς θα ακολουθούσε τον άντρα της μέχρι το τελευταίο πιστολίδι.
Το τέλος
»Όταν τον Μάιο του 1934 ο Ντέκερ έμαθε ακριβώς που είχε καταφύγει το ζευγάρι, έστειλε δυο ανθρώπους του στην Λουιζιάνα για να πάρουν μέρος στο ανθρωποκυνηγητό που οργάνωναν οι τοπικές αρχές.
»Η παγίδα στήθηκε λίγο – πολύ όπως περιγράφεται στην ταινία, μόνο που όταν η Μπόννι κι ο Κλάιντ σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους κοντά στο χαλασμένο καμιόνι, νομίζοντας πως θα εύρισκαν κάποιο φίλο τους, οι ριπές τους έζωσαν από παντού.
»Δεν πρόφτασαν ούτε καν ν’ ανοίξουν καλά – καλά τις πόρτες, πολύ λιγώτερο να πιάσουν το οπλοπολυβόλο. Χίλιες σφαίρες έριξαν οι έξη άνθρωποι του Τόμπσον που ήταν κρυμμένοι στους θάμνους.
»Συνέχιζαν να πυροβολούν ασταμάτητα μερικά λεπτά ακόμη. Μόνο όταν πια ήταν μαθηματικά σίγουροι πως οι δυο ληστές θάπρεπε να είναι παραγεμισμένοι φίσκα στις σφαίρες, μόνο τότε βγήκαν απ’ τις κρυψώνες τους και πλησίασαν.
»Αργότερα, απ’ το σώμα της Μπόννι και μόνο, έβγαλαν πέντε κιλά μολύβι».
Ο Τεντ Χίντον, ο μόνος επιζών (τη δεκαετία του ΄60) από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην ενέδρα κατά των Μπόννι και Κλάιντ αφηγείται:
«Οι δύο νεαροί δεν είχαν απολύτως καμμία ευκαιρία να σωθούν. Προτού καν προφτάση να σταματήση το αυτοκίνητό τους, τους ρίξαμε.
»Και πολύ καλά κάναμε. Έξη η εφτά συνάδελφοί μας είχαν σκοτωθή τους προηγούμενους μήνες σε αψιμαχίες με αυτούς τους δύο ληστές. Η παγίδα ήταν αναγκαία και θάπρεπε να τους την είχαμε στήσει πολύ νωρίτερα».
Πηγή: tovima.gr


Latest News
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική

Η Ρωσία εξακολουθεί να «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» - Άμεση απάντηση μετά την οργή Τραμπ για Πούτιν
Η Ρωσία απάντησε στην κριτική του Τραμπ προς τον Πούτιν επιχειρώντας να υποτιμήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.