Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέψευσε απλώς τους δημοσκόπους με τη σαρωτική εκλογική του νίκη στην Ελλάδα την Κυριακή. Έσπασε επίσης τους φραγμούς που προσπάθησε να του θέσει ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg για τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές «βλέπουν» μια καθαρή νίκη του 55χρονου Μητσοτάκη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται στις 25 Ιουνίου και η οποία θα πρέπει να αποφέρει απόλυτη πλειοψηφία και σαφή εντολή για τη συνέχιση του προγράμματός του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Με τον τρόπο αυτό, ο Μητσοτάκης νίκησε τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, αλλά ξεπέρασε και την πολύ ισχυρότερη εκδοχή του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στο να εκδιωχθεί από το ευρώ και ένα χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο προκειμένου να αποτρέψει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη να κερδίσουν πλειοψηφίες.
Ο γενικός δείκτης αναφοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και υπογράμμισε την απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, ένα άλλο αδύναμο σημείο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ την προηγούμενη δεκαετία.
Η απλή αναλογική
Ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι ένα αναλογικό σύστημα που ωθούσε τα κόμματα σε συνασπισμούς ήταν πιο δημοκρατικό. Αλλά με 41% των ψήφων έναντι περίπου 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης έχει σηματοδοτήσει ότι δεν ενδιαφέρεται για μια εκλογική συμφωνία και αντ’ αυτού θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά του σε μια νέα ψηφοφορία.
“Οι νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε τη Δευτέρα, προβάλλοντας την 25η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία.Πριν από την ψηφοφορία, η Νέα Δημοκρατία είχε δημοσκοπικά ποσοστά κοντά στο 35%.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες και μοναδικές που διεξήχθησαν με το σύστημα που εισήγαγε ο Τσίπρας, το οποίο ουσιαστικά σήμαινε ότι ένας υποψήφιος χρειαζόταν περίπου το 48% των ψήφων για να σχηματίσει πλειοψηφία. Η δεύτερη ψηφοφορία δίνει ένα μπόνους έως και 50 εδρών στον νικητή, μειώνοντας το όριο για την πλειοψηφία σε περίπου 38% υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Προοπτική
Η προοπτική του Μητσοτάκη να διεκδικήσει μια ισχυρή εντολή για τη δεύτερη θητεία του, τον διαφοροποιεί από τους αντιπάλους του, οι οποίοι είδαν τις συμμαχίες τους να κατακερματίζονται κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας που περιελάμβανε μια οικονομική κρίση, μια παγκόσμια πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας που εξαρτάται από ad hoc συμμαχίες προκειμένου να προχωρά σε νομοθετικό έργο. Η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε έναν τρικομματικό συνασπισμό για να διεκδικήσει την εξουσία στην Ιταλία, αφού αναδύθηκε από το πολιτικό περιθώριο. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η δημιουργία συνασπισμών αποτελεί μέρος του πολιτικού ιστού, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.
Το προεδρικό εκλογικό σύστημα της Γαλλίας καθιστά τον Εμανουέλ Μακρόν κάτι σαν εξαίρεση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, αν και ακόμη και αυτός έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στην αρχή της δεύτερης θητείας του.
Οικονομικός μετασχηματισμός
“Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.
Οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος είδε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να ανακάμπτει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το μέγιστο ποσοστό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί.
Οι εκλογές δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό.
Θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να παραμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που είχε ακολουθήσει η Ελλάδα πριν από την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Latest News
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα