Ακόμη και για διανομή φαρμάκων με δελτίο προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα, καθώς οι ελλείψεις σκευασμάτων πρώτης γραμμής συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για γιατρούς και ασθενείς στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου. Την ίδια δε ώρα στις ΗΠΑ διογκώνεται η «μαύρη τρύπα» σε σημαντικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων και ογκολογικά φάρμακα.
Αναλυτικότερα ο ΕΜΑ, όπως σημειώνει ανακοίνωση που εξέδωσε, αναγνωρίζει πως οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με τις ευρωπαϊκές χώρες να αποτελούν τμήμα του ανησυχητικού αυτού νέου κανόνα. Και προσθέτει πως καθώς η αγορά δεν φαίνεται να ομαλοποιείται άμεσα, εγκυμονεί ο κίνδυνος καθυστέρησης κρίσιμων θεραπειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών στην Ευρώπη.
Στο σαφάρι της αναζήτησης για μία αντιβίωση
«Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιούν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σφαλμάτων στη φαρμακευτική τους αγωγή» σημειώνει ο ΕΜΑ, περιγράφοντας τους ορατούς κινδύνους. Μάλιστα και κάνοντας ένα επιπλέον βήμα προς το (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον, προβλέπει πως εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση τότε το σενάριο διακίνησης φαρμάκων με δελτίο είναι πιθανό.
Συστάσεις προς τη βιομηχανία
Υπό τα δεδομένα αυτά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός προχωρά σε συστάσεις προς τη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις το συντομότερο δυνατό και η παροχή λεπτομερών πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων. Στη λίστα των συστάσεων αναφέρεται επίσης η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, η καθιέρωση ισχυρών σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων, η βελτιστοποίηση συστημάτων ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων και η αύξηση της ανθεκτικότητας σύνθετων, πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού.
Επιπρόσθετα, οι ειδικοί του Οργανισμού επιμένουν πως είναι αναγκαία η έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων «κρίκων» της κρίσιμης αυτής αλυσίδας, ενώ θα πρέπει να τηρούνται γενικές αρχές για την προώθηση της ισότιμης διανομής των φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Στα τέλη του 2022
Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας η ένδεια φαρμάκων πρώτης γραμμής έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα τέλη του 2022 αλλά και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, όταν η έξαρση των ιώσεων οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση αντιβιώσεων, εισπνεόμενων, αντιπυρετικών κ.ο.κ., με τους φαρμακοποιούς τότε να αναδεικνύουν το πρόβλημα.
Εως και σήμερα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων παραμένουν σε έλλειψη 188 σκευάσματα (στα τέλη του περασμένου έτους ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τα 500), ενώ εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Είναι ενδεικτικό πως από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν αντιβιοτικά με τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, ινσουλίνες τελευταίας γενιάς, κολλύρια, καρδιολογικά και σκευάσματα από πολλές ακόμη άλλες θεραπευτικές κατηγορίες.
Ρεκόρ ελλείψεων
Εν τω μεταξύ, ρεκόρ ελλείψεων φαρμάκων καταγράφεται στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στη λίστα των ελλειπτικών σκευασμάτων συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από 20 χημειοθεραπευτικά σκευάσματα (για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών αλλά και της λευχαιμίας που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιατρικοί ασθενείς), γεγονός που καθιστά αυτή την κατηγορία φαρμάκων την 5η πιο πληγείσα.
Ομως, «ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόβλεψης για το πόσο καλά θα ανταποκριθεί ένας ασθενής στη θεραπεία του είναι η λήψη μιας πλήρους δόσης στον σωστό χρόνο» δήλωσε πρόσφατα ο Michael Ganio, επικεφαλής του τμήματος φαρμακευτικής πρακτικής και ποιότητας στην American Society of Health-System Pharmacists, περιγράφοντας έτσι τις επιπτώσεις των ελλείψεων.
Αντίστοιχες ήταν και οι προειδοποιήσεις της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, κάνοντας λόγο για ένα «σοβαρό και απειλητικό πρόβλημα για τους καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα».
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι
Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων στο νέο σύστημα από τον ΕΟΠΥΥ
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.