Σε πωλήσεις μεριδίων με discount από την αρχική δημόσια προσφορά προχωρούν τα funds διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς οι προσδοκίες για τις αποτιμήσεις των εταιρειών χαρτοφυλακίου αναμένεται ότι θα παραμείνουν χαμηλές.

Αγορές: Οι Μillennials χάνουν το ράλι των μετοχών

Οι follow on προσφορές μετοχών έχουν ανακάμψει σημαντικά.

Οι όμιλοι ιδιωτικών μετοχών πωλούν ολοένα και περισσότερο μετοχές σε εταιρείες χαρτοφυλακίου σε χαμηλότερη τιμή από αυτή με την οποία εισήχθησαν στο χρηματιστήριο, όταν δεν αναμένουν πως οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο θα ανακτήσουν σύντομα τα προηγούμενα υψηλά τους.

Οι λεγόμενες follow on προσφορές μετοχών σε προηγούμενα εισηγμένες εταιρείες είναι ένας βασικός τρόπος για τους ομίλους ιδιωτικών μετοχών να αποκομίσουν χρήματα από τις επενδύσεις τους και να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές.

Πρόκειται για την πώληση ενός μέρους της εταιρείας του χαρτοφυλακίου τους σε μια αρχική δημόσια προσφορά και στη συνέχεια επιδιώκεται η πώληση του υπόλοιπου μεριδίου σε όλο και πιο υψηλές τιμές.

Οι follow on προσφορές επλήγησαν σοβαρά από τις χρηματιστηριακές απώλειες του περασμένου έτους, με τις πωλήσεις από εταιρείες που υποστηρίζονται από private equities να μειώνονται περισσότερο από 70%, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν να ξεπεράσουν την ύφεση.

Ωστόσο, οι πωλήσεις άρχισαν να ανακάμπτουν παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις για τις πιο πρόσφατα εισηγμένες εταιρείες εξακολουθούν να υποχωρούν πολύ κάτω από τα ανώτερα επίπεδά τους.

Οι follow-on πωλήσεις που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια στις ΗΠΑ αυξάνονται κατά 180% σε ετήσια βάση και σχεδόν τα δύο τρίτα των συμφωνιών είχαν τιμές κάτω από την IPO των εταιρειών, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times.

«Οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα», δήλωσε στους FT στέλεχος της κεφαλαιαγοράς. «Η άποψη ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν μια συμφωνία εκτός εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη απόδοση μετά την IPO ή εάν είναι κάτω από το σημείο που έχουν πουλήσει μετοχές στο παρελθόν, νομίζω ότι έχει ξεπεραστεί».

Τα funds

Η πιο ακραία έκπτωση στην τιμή IPO σημειώθηκε τον Μάρτιο, όταν η Blackstone πούλησε μερίδιο 10% στην εφαρμογή γνωριμιών Bumble για κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια, περίπου το μισό από την αξία με την οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2021.

Άλλοι μεγάλοι όμιλοι που πούλησαν μερίδια σε εταιρείες χαρτοφυλακίου με discount είναι οι Apollo, General Atlantic και Vista Equity Partners.

Οι πωλήσεις είναι απίθανο να οδηγήσουν σε πραγματικές ζημίες για τους διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων. Η Blackstone, για παράδειγμα, έχει ήδη ανακτήσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για το πλειοψηφικό μερίδιο της Bumble το 2019.

Πολλά από αυτά τα funds διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων συγκεντρώνουν κεφάλαια επί του παρόντος και οι πωλήσεις τούς είναι χρήσιμες για τη συγκέντρωση νέων μετρητών από επενδυτές για εταιρικές εξαγορές σε μια κατά τα άλλα αδύναμη αγορά.

Η Vista, για παράδειγμα, ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία τρίμηνα πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, έχοντας συμφωνήσει την πώληση 4,6 δισ. δολαρίων της Cvent στη Blackstone τον Μάρτιο και ένα κύμα πωλήσεων πέρυσι.

Οι FT γράφουν ότι παρά τις χαμηλότερες τιμές, η ανάκαμψη στα follow-on είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για όσους ελπίζουν να δουν και μια ανάκαμψη στην αγορά για τις IPO αργότερα φέτος.

Τα funds ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν συγκεντρώσει 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια από follow-on πωλήσις μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 6,3 δισ. ολόκληρο το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Νέα ρεκόρ για  S&P 500 και Dow
Wall Street |

Τα ρεκόρ των S&P 500 και Dow «στρώνουν το χαλί» για την καλύτερη εβδομάδα της χρονιάς της Wall Street

Η σαρωτική νίκη του Τραμπ ενίσχυσε τα στοιχήματα για μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μείωσε την πίεση στην αμερικανική οικονομία