Για την καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας, μίλησαν στο πάνελ του ΟΤ, η CEO και ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub, παρουσιάζοντας τα project βιωσιμότητας και εισαγωγής της τεχνολογίας στον κλάδο.
Στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, η κ. Μαρία Βυτινίδου τόνισε ότι η AthensFashionClub έχει θέσει ως ο στόχο την αλληλεπίδραση της μόδας με την τεχνολογία, σημειώνοντας έχουν δημιουργηθεί και ειδικά ενδύματα, όπως φόρεμα που με την ενέργεια του ήλιου μπορούσε να φορτίσει ένα κινητό.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Δημητρακόπουλος μίλησε για τη βιώσιμη μόδα και για το impact των εμπορικών υφασμάτων που χρησιμοποιούμε. «Πλέον, δημιουργούμε ρούχα με ίνες από εναλλακτικές πηγές. Εχουμε παρουσιάσει ένα φόρεμα από ίνες γάλακτος (milk fabric). H τεχνολογία έχει προχωρήσει και από τα προϊόντα του γάλακτος ανακτάται η καζεΐνη. Δεν πάει τίποτα χαμένο. Βρίσκουμε εναλλακτικές πηγές λήψης νέων ινών, όπως τον ανακυκλώσιμο πολυεστέρας και τον βιοδιασπώμενο πολυεστέρας».
«Εχει περάσει στο μυαλό των γυναικών ότι όταν ένα ρούχο είναι βιώσιμο, δεν είναι ωραίο. Αυτό δεν είναι σωστό. Εδώ παίζει ρόλο η δημιουργηκότητα και ο σχεδιαστής», τόνισε η κ. Βυτινίδου.
Η ψηφιοποίηση
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επηρεάσει η επανάσταση της τεχνολογίας τη μόδα, ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως «η ψηφιοποίηση στον χώρο της μόδας παίζει μεγάλο ρόλο, για παράδειγμα ο τρισδιάστατος σχεδιασμός. Εκεί που χρειάζεται ένα πατρόν, εμείς το κάνουμε ψηφιακό, ντύνουμε ένα αβαταρ και το κάνουμε να κινείται, δείχνουμε πώς θα είναι το ρούχο στην κίνηση. Δηλαδή ετοιμάζουμε δείγμα χωρίς να κόψουμε καθόλου ύφασμα».
Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ακόμη πως είναι δύσκολο να πάμε στο κυκλικό μοντέλο στις επιχειρήσεις, με στόχο τη βιώσιμη μόδα, γιατί θα πρέπει να επενδύσουν στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.
Τέλος, τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι οι νέες γενιές είναι πολύ πιο κοντά στα ρούχα της βιώσιμης μόδας. «Οι καταναλωτές της Gen Z και Gen Y ζ, Υ Αποδείχθηκε ότι αγκαλιάζουν τη βιώσιμη μόδα. Ρωτάνε ποιος έκανε το ρούχο, με ποιο τρόπο έχει κατασκευαστεί. Οι μεγαλύτερες ηλικίες θέλουν εκπαίδευση».