Στις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας και των αραβικών χωρών αναφέρθηκε στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο Dr. Hussein Hashim, μέλος της Οργάνωσης των ΗΕ για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO Bahrain) και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ο κ. Hashim τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξουμε επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει «πολλές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των αραβικών χωρών, της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με στόχο τις βέλτιστες πρακτικές, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Ως παράδειγμα έφερε την πορτοκαλί οικονομία, η οποία σχετίζεται με τη δημιουργικότητα και προσφέρει έσοδα 2 τρισ. δολ. ετησίως και αφορά 50 εκατ. άτομα παγκοσμίως. «Τώρα εστιάζουμε στον τομέα της πορτοκαλί οικονομίας και σε αυτό τον τομέα επιθυμούμε να συνεργαστούν οι χώρες μας με την Ελλλάδα, μια χώρα λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας», επεσήμανε.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2023 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία, μεταξύ των χωρών της νότιας Μεσογείου στο εμπόριο, ενώ υπογράμμισε ότι δημιουργήθηκε ένα φυτώριο ελλήνων επιστημόνων για πολλά χρόνια, επιστήμονες οι οποίοι διατήρησαν τον ελληνικό πολιτισμό».
Το παράδειγμα συνεργασίας με τη νότια Ιταλία
«Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς ο πολιτισμός μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο και αντίστροφα. Εχουμε και το παράδειγμα συνεργασίας με τη νότια Ιταλία για τη βιώσιμη και αειφόρο βιομηχανία. Η Μεσόγειος είναι ο κύριος χώρος για την προώθηση αυτής της συνεργασίας», σημείωσε.
Ο κ. Hashim ανέφερε ακόμη ότι «οι προκλήσεις είναι μεγάλες, ιδαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες». Όπως είπε, «θα πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και να γίνουν όλα ψηφιοποιημένα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να αντιμετώπισουν το θέμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς να ξέρουν τα 3D συστήματα. Για αυτό είναι μεγάλη πρόκληση η εκπαίδευση».