Στην πορεία της έκθεσης Beyond την τελευταία αναφέρθηκε ο συν-διοργανωτής της έκθεσης, Μιχάλης Στάγκος, όπως επίσης και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα με την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος, «κερδίσαμε πολλά στοιχήματα και πλέον στόχος είναι να στραφούμε στις παγκόσμιες αγορές, να φέρουμε δυναμικούς ξένους εταίρους». Σημείωσε επίσης, ότι της σημερινής έκθεση προηγήθηκαν διάφορα μικρότερα events στα οποία με την πάροδο των χρόνων «έγινε εφικτό να μπουν στο παιχνίδι και πιο θεσμικοί παράγοντες».
Beyond 2023: Τριήμερο για την Αγροδιατροφή
Στο ερώτημα αν σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, ο κ. Στάγκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει η πρώτη ύλη, πολλά ταλέντα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχει μια δυναμική που από μόνη της δεν λέει τίποτα, για να φέρει ανάπτυξη και έσοδα θέλει πολλή δουλειά». Τόνισε ότι φέτος την έκθεση Beyond στήριξαν 190 εταιρείες, ενώ ένας ακόμη σημαντικό στόχος ήταν η διεθνοποίηση κάτι που επιτυγχάνεται αφού πλέον έρχονται πάνω από 300 επενδυτές διαφόρων μεγεθών.
«Με τον τρόπο αυτό δίνεται ευκαιρία για ζύμωση και συνδιαλλαγή, φέρνουμε πολιτικούς παράγοντες για να συζητηθούν θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης», τόνισε ο Μιχάλης Στάγκος. Ο συν-διοργανωτής της Beyond είπε ότι εκτός από τα φυσικά περίπτερα, υπάρχουν και τα ψηφιακά εργαλεία περιήγησης για όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν Θεσσαλονίκη.
Τόνισε δε ότι πρόθεση είναι να έρχονται στην Beyond κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι καταλύτες για τις επενδύσεις και φυσικά οι startup που μέσω αυτών παράγεται η γνώση.
Στο ερώτημα τι είδους εταιρείες βλέπουμε να συμμετέχουν σήμερα στην Beyond, ο κ. Στάγκος είπε ότι υπάρχει πλέον ένα οικοσύστημα, υπάρχει αποδοχή των νεοφυών επιχειρήσεων. «Πρόκειται για κάτι δυναμικό που εξελίσσεται. Βοηθάει την επιχειρηματική κουλτούρα, πρόκειται για ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και διαφάνειας στη σχέση με τους επενδυτές», σημείωσε.
Για το αν υπάρχει κάποιο πρότυπο για αυτή τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε στο μοντέλο του Ισραήλ το οποίο είναι πολύ ώριμο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε αυτό της Πορτογαλίας, που με σχετικά χαμηλού κόστους επενδύσεις σταδιακά εκτοξεύτηκε.
Για το ερώτημα των ημερών, δηλαδή αν η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κάτι που θα πρέπει να μας φοβίζει, ο κ. Στάγκος είπε: «Είναι ένας νέος κόσμος που σίγουρα η μηχανή θα είναι πιο έξυπνη. Δεν είναι εύκολη η απάντηση αν κινδυνεύουμε από την ΤΝ. Σίγουρα χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά για να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Η τεχνολογία δεν πατάει φρένο και η εξέλιξή της δεν πρόκειται να σταματήσει».
«Πρέπει να κατανοήσουμε ποιο είναι το στοίχημα, αν το αξιολογήσουμε σωστά μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα ζωής μας». Σημείωσε ωστόσο κάποιες ενδιαφέρουσες παραμέτρους: «Βέβαια, οι Ευρωπαίοι είναι πιο αργοί σε αντίδραση αλλά και πιο ευαίσθητοι σε διάφορα θέματα, από την άλλη Αμερικανοί και Κινέζοι σκέφτονται διαφορετικά. Πρέπει να μπουν τα όρια στη σχέση ανθρώπων και μηχανών».
«Η τεχνολογία μας αφορά όλους», κατέληξε ο κ. Μιχάλης Στάγκος