Στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος συζήτησε το θέμα των «έξυπνων επενδύσεων» με τον Στέλιο Αναστασιάδη της Genesis Ventures και τον Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης της Wealthyhood.
Αναφερόμενος στο θέμα των συνθηκών χρηματοδότησης για την ελληνική startup κοινότητα ο κ. Αναστασιάδης, δημιουργός της Genesis Ventures που εντοπίζει και χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις, είπε ότι έως τώρα δεν υπήρχε εύκολα αυτή η δυνατότητα, αλλά είναι μια κατάσταση που αλλάζει τόσο με την στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και άλλων funds που έχουν εμφανιστεί, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ και της Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων είναι δημόσιο χρήμα.
Beyond 2023 – Hussein Hashim: Λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας η Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι και ο ίδιος είχε δυσκολία στην αναζήτηση χρηματοδότησης όταν πριν 2,5 χρόνια δημιουργήθηκε η Wealthyhood, ουσιαστικά μια επενδυτική εφαρμογή, που βοηθάει τους ανθρώπους πώς θα επενδύσουν τα χρήματά τους.
Η εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
«Στην Ελλάδα υπήρχε έλλειμμα στην χρηματοδότηση startup ειδικά στα πολύ πρώτα βήματα ενός τέτοιου επιχειρήματος», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μέσω της Genesis Ventures έχουν πραγματοποιηθεί 6 επενδύσεις σε startup και έρχονται άλλες 17, ενώ η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 120 έως 400 χιλιάδες ευρώ.
Στο ερώτημα τι είναι καινοτομία και αν σχετίζεται με την ηλικία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι δύσκολο να πεις τι είναι καινοτόμο, θέλουμε να δούμε ότι με την ιδέα λύνεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα και να υπάρχει προοπτική για υψηλούς τζίρους, να υπάρχει προοπτική». «Θέλουμε να φέρουμε κέρδος στους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χριστοδουλάκης από την πλευρά του είπε ότι μία startup ή θα αποτύχει ή τελικά θα πουληθεί στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Για την καινοτομία είπε ότι μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά προηγμένο ή μπορεί να λύνει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.
Στο ερώτημα αν αποτύχει μια νεοφυής επιχείρηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι 9 στις 10 startup αποτυγχάνουν. «Μπορείς να την κλείσεις ή μπορείς να βγάζεις κάποια καλά χρήματα ή να της πουλήσεις σε ένα πολύ υψηλό αντίτιμο, αυτές είναι οι επιλογές», κατέληξε.
Σχετικά με το είδος της επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι «πλέον αλλάζουν τα δεδομένα γιατί αρχίζουν να υπάρχουν κεφάλαια». «Υπάρχει επαφή με το εξωτερικό από Έλληνες που έφυγαν και επιστρέφουν με νέες ιδέες. Δύσκολος δρόμος να ξεκινήσεις κάτι από το 0 και να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο», σημείωσε.
«Χρειάζονται οι φοιτητές, τα νέα παιδιά, που έχουν έρθει σε επαφή με την καινοτομία να έρθουν σε επαφή με την επιχειρηματικότητα της νέας εποχής», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.