Ο διευθυντής ενός κορυφαίου ρωσικού επιστημονικού ινστιτούτου συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία μαζί με άλλους δύο ειδικούς στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων, και κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για προδοσία κρατικών μυστικών στην Κίνα, σύμφωνα με δύο πηγές σε γνώση της υπόθεσης που μίλησαν στο Reuters.
Ο Αλεξάντερ Σίπλιουκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής (ITAM) της Σιβηρίας Khristianovich, θεωρείται ύποπτος ότι παρέδωσε διαβαθμισμένο υλικό σε επιστημονικό συνέδριο στην Κίνα το 2017, σύμφωνα με τις πηγές.
Ρωσία: Ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα
Ο 56χρονος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και επιμένει ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν ήταν απόρρητες και ήταν ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ανθρώπους, τους οποίους το Reuters δεν κατονομάζει για λόγους προσωπικής ασφάλειάς τους.
«Είναι πεπεισμένος για το γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν ήταν μυστικές και για τη δική του αθωότητα», υποστήριξε μία από τις πηγές.
Η φύση των καταγγελιών κατά του διευθυντή του ITAM, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο, δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Η σύνδεση του Σίπλιουκ με την Κίνα τον καθιστά τον τελευταίο σε μια σειρά Ρώσων επιστημόνων που έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια για φερόμενη προδοσία μυστικών στο Πεκίνο.
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί του ITAM καθώς και για προηγούμενες υποθέσεις προδοσίας που συνδέονται με την Κίνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν πιθανές υποθέσεις που σχετίζονται με «προδοσία της πατρίδας».
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό έργο», πρόσθεσε. «Συνεχίζεται συνεχώς και δύσκολα είναι δυνατόν να μιλήσουμε εδώ για οποιοδήποτε είδος τάσεων».
Η υπηρεσία ασφαλείας FSB δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό της υπόθεσης.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο είχε βάλει στο στόχαστρο Ρώσους επιστήμονες για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητη έρευνα, απάντησε ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις βασίζονται σε «μη δέσμευση, μη αντιπαράθεση και μη στόχευση τρίτων προσώπων».
«Αυτό είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από αυτό που έχουν συνδυάσει ορισμένες στρατιωτικές και μυστικές συμμαχίες με βάση τη νοοτροπία τους στον Ψυχρό Πόλεμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πρωτοπόρα η Ρωσία στος υπερηχητικούς πυραύλους
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία είναι παγκόσμιος ηγέτης στους υπερηχητικούς πυραύλους, όπλα αιχμής, ικανά να μεταφέρουν ωφέλιμα φορτία έως και 10 φορές την ταχύτητα του ήχου για να διατρυπούν τα συστήματα αεράμυνας.
Οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ITAM, καθώς και προηγούμενες συλλήψεις για προδοσία, υποδηλώνουν ότι η Μόσχα επαγρυπνεί προκειμένου να μη χάσει οποιοδήποτε τεχνολογικό πλεονέκτημα, ακόμα και απέναντι στην Κίνα, ενός συμμάχου στον οποίο βασίζεται όλο και περισσότερο για πολιτική και εμπορική υποστήριξη από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες.
Πέρυσι, ο ειδικός στα λέιζερ Ντμίτρι Κόλκερ συνελήφθη στη Σιβηρία με την κατηγορία της προδοσίας, αλλά πέθανε δύο μέρες αργότερα από καρκίνο. Ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Φεντούλοφ είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κόλκερ κατηγορήθηκε ότι μετέφερε επιστημονικά μυστικά στην Κίνα, έναν ισχυρισμό που η οικογένεια του επιστήμονα αρνήθηκε.
Ο Αλεξάντερ Λουκάνιν, ένας επιστήμονας από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, συνελήφθη το 2020 ως ύποπτος ότι διαβίβασε τεχνολογικά μυστικά στο Πεκίνο, μετέδωσε τότε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Πέρυσι καταδικάστηκε σε επτάμισι χρόνια φυλάκιση.
Ο Βαλερί Μίτκο, επιστήμονας επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Αρκτικής στην Αγία Πετρούπολη, κατηγορήθηκε επίσης το 2020 ότι μετέφερε μυστικά στην Κίνα, όπου ταξίδευε τακτικά για να δώσει διαλέξεις, όπως είχε αναφέρει τότε το TASS. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 81 ετών ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Οι δικαστές υποθέσεις που σχετίζονται με τον Σίπλιουκ και τους δύο συναδέλφους του στο ITAM – Ανατόλι Μασλόφ και Βαλερί Ζβέγκιντσεφ – είναι άκρως απόρρητες και θα εκδικαστούν κεκλεισμένων των θυρών. Η εκδίκαση για την υπόθεση του Μασλόφ, του πρώτου από τους τρεις που συνελήφθησαν, τον περασμένο Ιούνιο, επρόκειτο να ξεκινήσει την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ζβέγκιντσεφ συνελήφθη τον περασμένο μήνα.
Επιστολή στήριξης από επιστήμονες του ΙΤΑΜ
Οι έρευνες για τους τρεις επιστήμονες έγιναν πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα, όταν οι συνάδελφοί τους στο ITAM υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους συλληφθέντες, τονίζοντας πως ήταν αδύνατο για τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους εάν κινδύνευαν να συλληφθούν επειδή έγραφαν άρθρα ή έκαναν παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.
Η επιστολή απέρριψε την ιδέα ότι οι τρεις θα μπορούσαν να είχαν προδώσει μυστικά, λέγοντας ότι όλα τα υλικά που είχαν δημοσιεύσει ή παρουσίασαν είχαν ελεγχθεί αυστηρά για να διασφαλιστεί ότι δεν ήταν ταξινομημένα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ανοιχτή επιστολή, είπε: “Έχουμε δει όντως αυτήν την έκκληση αλλά οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες εργάζονται για αυτό. Κάνουν τη δουλειά τους. Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες.”
Το ITAM, που βρίσκεται στην επιστημονική πανεπιστημιούπολη Academgorodok κοντά στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, αναφέρει στον ιστότοπό του ότι είναι εγγεγραμμένο ως μέρος του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος. Το ρωσικό ινστιτούτο είχε εκτεταμένους διεθνείς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων επαφών με εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ένα διαδικτυακό έγγραφο του 2020 που περιέγραφε το έργο του.
Latest News
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας