Η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ενέκρινε τη μετάβαση στο νέο Ιουλιανό ημερολόγιο από την 1η Σεπτεμβρίου, ως μια κίνηση… αποστασιοποίησης από την Ρωσία.

Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου αντί για τις 7 Ιανουαρίου. Άλλες αργίες με καθορισμένη ημερομηνία θα μεταφερθούν επίσης, ενώ η αλλαγή δεν θα ισχύει για το Πάσχα καθώς είναι κινητή εορτή.

G7: Δέσμευση για μακροπρόθεσμη στήριξη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την Εκκλησία, παρά την απόφαση της Συνόδου της 24ης Μαΐου, οι ενορίες και τα μοναστήρια μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το παλιό ημερολόγιο.

Το τοπικό συμβούλιο της Εκκλησίας δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη μετάβαση στις 27 Ιουλίου 2023. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος και ορισμένοι άλλοι επίσκοποι είπαν στο BBC Ukraine ότι η κίνηση αποφασίστηκε και θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί.

«Αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, την προσεγγίζουμε εδώ και πολύ καιρό, σταδιακά, βήμα-βήμα και την παίρνουμε προσεκτικά. Αλλά είναι εξίσου απαραίτητη, καθώς κάποτε ήταν απαραίτητο να αποφασίσουμε να εισαγάγουμε τη σύγχρονη ουκρανική γλώσσα στη θρησκεία αντί της παραδοσιακής σλαβικής, για να εισαγάγουμε μια αυτοκέφαλη δομή της ζωής της Εκκλησίας αντί για αιωνόβια υποταγή», είπε ο Επιφάνιος.

Ζωτικής σημασίας

«Δεν δέχτηκαν όλοι αυτές τις αποφάσεις, δεν τις υποστήριξαν όλοι – αλλά ήταν αληθινές και ζωτικής σημασίας».

Μέχρι πρόσφατα, τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας όσο και οι Ουκρανοί Ελληνοκαθολικοί χρησιμοποιούσαν μόνο το Ιουλιανό ημερολόγιο, που χρησιμοποιούσε και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι Ρωμαιοκαθολικοί χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και οι περισσότερες άλλες αυτοκέφαλες (ανεξάρτητες) ορθόδοξες εκκλησίες χρησιμοποιούν το αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο επί του παρόντος συμπίπτει με το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Προηγουμένως, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί Έλληνες Καθολικοί γιόρταζαν τα Χριστούγεννα μόνο στις 7 Ιανουαρίου – την ίδια μέρα με τη Ρωσία. Οι περισσότερες Ορθόδοξες εκκλησίες και οι Ρωμαιοκαθολικοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου.

Φέτος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επέτρεψε στις ενορίες της να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου ως μέρος των προσπαθειών της χώρας να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία εν μέσω της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας.

Οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω αντιδράσεων κατά του ουκρανικού κλάδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση
Επικαιρότητα |

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση

Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη καταγράφεται συζήτηση σχετικά με την ηλεκτροδότηση της γραμμής, απόφαση την οποία τελικά έλαβε ο σταθμάρχης

Ανασχηματισμός: Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης
Επικαιρότητα |

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής